News

Florin Cîțu efectuează o vizită oficială în Ucraina. Premierul, invitat la un summit important

Florin Cîțu întreprinde luni, 23 august, o vizită oficială în Ucraina. Premieru este invitat la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea.
22.08.2021 | 22:56
Florin Citu efectueaza o vizita oficiala in Ucraina Premierul invitat la un summit important
ADVERTISEMENT

Premierul României, Florin Cîțu, va efectua, luni, 23 august, o vizită oficială în Ucraina, în Capitala Kiev.

Oficialul român este invitat la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea. Din delegația României va face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîţu, o vizită în Ucraina, pentru a participa la Summitul Platformei Internaționale Crimeea

Potrivit unui comunicat de presă emis duminică de Guvernul României, Florin Cîțu va participa la ceremonia de adoptare a Declaraţiei comune a Platformei Internaţionale Crimeea.

De asemenea, șeful Executivului de la București va purta și o serie de discuții cu cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal.

ADVERTISEMENT

”În cadrul Summitului, prim-ministrul român va susţine intervenția naţională şi va participa la ceremonia de adoptare a Declaraţiei comune a Platformei Internaţionale Crimeea. În marja evenimentului, premierul Florin Cîţu va avea o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal”, a transmis, duminică seara, Guvernul.

Platforma Internaţională Crimeea este o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultimă instanţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, la manifestarea de la Kiev vor participa şefi de stat şi de guvern, miniştri ai afacerilor externe şi ai apărării, precum şi reprezentanţi de nivel ai Uniunii Europene şi ai altor organizaţii internaţionale.

Ce este Platforma Crimeea

Platforma Crimeea este un mecanism internațional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

ADVERTISEMENT

Încă din debutul anului, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

Preşedintele ucrainean a semnat și un decret prin care a creat ”Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

”Crimeea nu este doar problema Ucrainei. Este problema întregii regiuni a Mării Negre, în privinţa securităţii, libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice. România este partenerul nostru în a aborda ameninţările de securitate determinate de militarizarea Crimeii”, a declarat, recent, Petro Beşta, şeful Direcţiei Politice din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei, la o întâlnire care a avut loc la Kiev în debutul lunii august, cu un grup de jurnalişti români, scrie Agerpres.

”Vrem să ne dezvoltăm parteneriatul cu România. Iar contracararea diferitelor forme ale agresiunii ruse, inclusiv în ceea ce priveşte Crimeea, este scopul nostru comun de politică externă”, a mai spus oficialul ucrainean.

ADVERTISEMENT