News
notix pixel id

Florin Cîțu efectuează o vizită oficială în Ucraina. Premierul, invitat la un summit important

Florin Cîțu întreprinde luni, 23 august, o vizită oficială în Ucraina. Premieru este invitat la Summitul de lansare a Platformei Internaționale Crimeea.
22.08.2021 | 22:56
Florin Cîțu efectuează o vizită oficială în Ucraina. Premierul, invitat la un summit important
Florin Cîțu efectuează o vizită oficială în Ucraina. Premierul, invitat la un summit important. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Premierul României, Florin Cîțu, va efectua, luni, 23 august, o vizită oficială în Ucraina, în Capitala Kiev.

Oficialul român este invitat la Summitul de lansare a Platformei Internaţionale Crimeea. Din delegația României va face parte şi ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Premierul Florin Cîţu, o vizită în Ucraina, pentru a participa la Summitul Platformei Internaționale Crimeea

Potrivit unui comunicat de presă emis duminică de Guvernul României, Florin Cîțu va participa la ceremonia de adoptare a Declaraţiei comune a Platformei Internaţionale Crimeea.

ADVERTISEMENT

De asemenea, șeful Executivului de la București va purta și o serie de discuții cu cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal.

”În cadrul Summitului, prim-ministrul român va susţine intervenția naţională şi va participa la ceremonia de adoptare a Declaraţiei comune a Platformei Internaţionale Crimeea. În marja evenimentului, premierul Florin Cîţu va avea o întrevedere cu omologul ucrainean, Denys Shmyhal”, a transmis, duminică seara, Guvernul.

ADVERTISEMENT

Platforma Internaţională Crimeea este o iniţiativă recentă a Ucrainei menită să consolideze politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a peninsulei Crimeea şi, în ultimă instanţă, să faciliteze revenirea Crimeii în componenţa Ucrainei.

Conform sursei citate, la manifestarea de la Kiev vor participa şefi de stat şi de guvern, miniştri ai afacerilor externe şi ai apărării, precum şi reprezentanţi de nivel ai Uniunii Europene şi ai altor organizaţii internaţionale.

ADVERTISEMENT

Ce este Platforma Crimeea

Platforma Crimeea este un mecanism internațional de consultare şi comunicare iniţiat de Kiev, al cărui scop pe termen lung este obţinerea eliberării peninsulei de sub ocupaţia Rusiei şi revenirea sa la Ucraina.

Încă din debutul anului, preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, anunțase că în vara acestui an va organiza summit-ul internațional „Platforma Crimeea”, pentru a obține sprijin internaţional în vederea recuperării Crimeei anexate de Rusia, intenţie pe care autorităţile proruse din această peninsulă au catalogat-o drept un „nonsens”.

ADVERTISEMENT

Preşedintele ucrainean a semnat și un decret prin care a creat ”Platforma Crimeea”, un forum de dialog al cărui obiectiv este încheierea ocupaţiei ruse asupra acestui teritoriu, și au fost trimise invitaţii unor lideri din lumea întreagă pentru summitul din 23 august.

”Crimeea nu este doar problema Ucrainei. Este problema întregii regiuni a Mării Negre, în privinţa securităţii, libertăţii de navigare şi a consecinţelor economice şi ecologice. România este partenerul nostru în a aborda ameninţările de securitate determinate de militarizarea Crimeii”, a declarat, recent, Petro Beşta, şeful Direcţiei Politice din cadrul Ministerului de Externe al Ucrainei, la o întâlnire care a avut loc la Kiev în debutul lunii august, cu un grup de jurnalişti români, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

”Vrem să ne dezvoltăm parteneriatul cu România. Iar contracararea diferitelor forme ale agresiunii ruse, inclusiv în ceea ce priveşte Crimeea, este scopul nostru comun de politică externă”, a mai spus oficialul ucrainean.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri