News

Florin Cîțu explică de ce reducerea accizei la combustibil nu ar fi posibilă: “Nu este nicio portiță de negociere”

Florin Cîțu a vorbit despre speculațiile pe tema amânării reducerii accizei la carburanți și a explicat că o astfel de decizie trebuie discutată cu Comisia Europeană.
23.02.2022 | 19:00
Florin Citu explica de ce reducerea accizei la combustibil nu ar fi posibila Nu este nicio portita de negociere
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat marți, 22 februarie, că coaliția de guvernare a luat în calcul o reducere cu 50% a accizei pentru carburanți. Cu toate acestea, după cum transmite Digi24, la doar o zi, situația s-a schimbat complet.

Mai exact, sursele citate transmit că, pentru moment, această măsură nu va fi aplicată și asta deoarece nu mai există un acord în această privință. În plus, ar urma ca premierul Ciucă să aibă o întrevedere cu reprezentanții OMV și petrol înainte ca o hotărâre să fie luată în acest sens.

ADVERTISEMENT

Această schimbare produsă la doar o zi de la anunțarea măsurii ar fi fost cauzată de tensiunile dintre Florin Cîțu și Marcel Ciolacu și de efectele pe care acesta le-ar avea asupra situației din sondaje.

În mod public, membrii coaliției transmit că o astfel de decizie ar pleca de la volatilitatea situației din Ucraina și a prețurilor pentru barilul de țiței.

ADVERTISEMENT

În plus, măsura reducerii accizei combustibililor ar intra în contradicție cu reglementările europene. Mai exact, o scădere de cu 50% ar duce acciza sub pragul minim stabilit la Bruxelles și ar duce la sancționarea României.

Ce spune Florin Cîțu pe tema aceasta?

Președintele PNL, a fost întrebat miercuri de jurnaliști care este poziția sa legată de o posibilă a reducerii accizei la carburanți și a vorbit despre impactul bugetar al acesteia, dar și despre necesitatea de a discuta cu Comisia Europeană pe această temă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, el a subliniat, așa cum a făcut și ieri, faptul că o reducere a accizei trei luni cu 50% va avea un impact bugetar de trei miliarde și că este sceptic că o astfel de cheltuială ar fi utilă.

“Am spus și ieri că o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult”, a declarat Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

În plus, președintele PNL a vorbit și despre motivul pentru care propunerea ministrului Câciu nu ar putea fi implementată. Mai exact, el a spus că legislația europeană nu permite României să ia o astfel de decizie.

El a mai subliniat că spre deosebire de TVA, accizele nu pot fi negociate cu reprezentanții Comisiei Europene și că România ar trebui să achite aceste diferențe de la buget.

“Am spus și ieri că o măsură care costă 3 miliarde de la buget nu ar ajuta foarte mult. Și am spus că trebuie să discutăm cu Comisia Europeană pentru că nu este nicio portiță de negociere. Dacă este sub acciza minimă, diferența trebuie plătită de la buget. Acestea au fost avertismentele mele. Ministrul (n.red. Finanțelor) a spus că se va ocupa și va merge mai departe. Nu poate să fie negociată această acciză. Nu e ca la TVA. La acest tip de acciză nu este nicio portiță de negociere”, a mai adăugat Florin Cîțu.

Președintele PNL a mai adăugat că este indicat că astfel de măsuri să fie discutate în coaliție și să fie anunțate atunci când toate detaliile au fost puse la punct, asta pentru a limita pericolul unor speculații cu prețurile de la pompă.

“Cel mai bine este să nu anunțăm măsurile până nu se iau aceste decizii. Credeți că ieri când s-a anunțat nu au fost companii care au crescut prețul ca să aibă de unde să scadă? “, a declarat președintele PNL.

ADVERTISEMENT