News

Florin Cîțu: ”Guvernul liberal va face autostrada Sibiu-Pitești. Vom trece Carpații”

14.07.2020 | 22:00
Florin Citu Guvernul liberal va face autostrada SibiuPitesti Vom trece Carpatii
ADVERTISEMENT

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a afirmat că finanțarea este pregătită pentru construirea autostrăzii Pitești-Sibiu, el afirmânc că guvernul din care face parte va termina autostrada, informează Ziarul Financiar.

Guvernul liberal va face autostrada Sibiu-Piteşti. Proiectul este pus în Planul de Relansare, finanţările sunt pregătite. Vom trece Carpaţii cu guvernul liberal. De la această autostradă vor apărea multe oportunităţi. De 30 de ani toată lumea cere acest lucru”, a declarat Florin Cîțu, la conferinţa ZF Bankers Summit 2020.

ADVERTISEMENT

Ministrul a precizat că Guvernul va aproba în această săptămână și finanțarea pentru alte programe de susținere a economiei.

Este vorba de programul de garanții pentru companii mari, derulat prin Eximbank, noua formă a programului Prima Casă, precum și un program de garanţii pentru leasing.

ADVERTISEMENT

Pentru Programul de Relansare Economică, actele normative ar trebui aprobate în această lună. El se concentreză pe investiţii, singura soluţie pentru a avea o economie competitivă în viitor. Ne concentrăm pe infrastructură”, a mai spus Cîțu.

Autostrada  Pitești-Sibiu, urmărită cu atenție de la Bruxelles

La mijlocul lunii iunie, Curtea Europeană de Conturi a dat publicității un raport în care a semnalat întârzieri considerabile în proiectele majore de transport din interiorul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Raportul a vizat și întârzierile din proiectul care ar fi trebuit să lege București de punctul de frontieră de la Nădlac, rută pe care se află și preconizata autostradă Pitești-Sibiu.

Criticile Curții de Conturi a Uniunii Europene vizau cheltuirea ineficientă a banilor și dificultățile birocratice.

ADVERTISEMENT

Un tronson finalizat al autostrăzii A1, cofinanţat cu 12,4 milioane de euro din fonduri ale UE, nu este utilizat în prezent. În apropierea oraşului Deva, două porţiuni de drum, construite într-un interval de numai şapte ani, au fost conectate greşit. Ca rezultat, 800 de metri de autostradă deja construită au trebuit să fie distruşi pentru a permite reconstruirea corectă a conexiunii. Pe lângă costurile aferente porţiunii care trebuie să fie reconstruită (pentru care se estimează o cofinanţare din partea UE de 3,2 milioane de euro), costul lucrărilor de demolare este de 0,9 milioane de euro (din care 0,5 milioane reprezintă cofinanţare din partea UE). Fondurile UE în valoare de 3,7 milioane de euro astfel cheltuite pot fi considerate irosite”, au observat experții europeni.

ADVERTISEMENT