News

Ce bugetari nu vor avea salariile tăiate! Anunţul lui Florin Cîțu de ultima oră

13.04.2020 | 21:33
Ce bugetari nu vor avea salariile taiate Anuntul lui Florin Citu de ultima ora
Florin Cîțu îi apără pe angajații ANAF. Foto: ID130776_Florin Citu Ludovic Orban INQUAM_Photos_Octav_Ganea
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, le promite angajaților ANAF că nu vor fi atinși de tăieri salariale sau de ipoteticul șomaj tehnic. Cîțu crede că, în acest moment, cel mai important lucru e sănătatea românilor.

Angajații ANAF, protejați de Florin Cîțu

Totodată, Cîțu promite că economia României își va reveni în timp record, cu toate că experții din întreaga lume se tem că va urma o criza economică fără precedent.

ADVERTISEMENT

„Pe primul loc pentru mine e sănătatea românilor. Trebuie să ne asigurăm că rămân sănătoși. Mi se pare criminal că există politicieni care nu vor să-l semneze decretul lui Iohannis. Sănătatea e mult mai importantă, guvernul României nu negociează sănătatea românilor.

Vrem ca și economia să funcționeze. Repet, rămâne sănătatea. Cei care joacă Poker cu sănătatea românilor sunt niște criminali.

ADVERTISEMENT

Lucrurile pot să fie mai rele sau mai bune, putem să avem o revenire în V după această cădere bruscă, va reveni brusc economia. Dacă ne uităm la cifre așa văd lucrurile. Depinde de implementarea măsurilor luate rapid.

Cele trei măsuri principale luate încep să facă efectu. Liniile de credit pentru IMM-uri, avem șomajul tehnic care începe să fie plătit și măsura care amână ratele românilor cu până la 9 luni, este printre cele mai generoase planuri. Veți vedea că România are unul dintre cele mai generoase pachete.

ADVERTISEMENT

Am câteva indicii, o să apară cifrele în perioada următoare. Obiectivul nostru de a îngheța economia și de a o reporni să fie atins. Să nu distrugem capacitatea de producție a economiei. După ce putem să lansăm condițiile să putem să revenim, dar numai după ce ne asigurăm că sănătatea românilor nu e pusă în pericol.

Trebuie să ne finanțăm, încasările la buget sunt mai mici, cheltuielile cresc, trebuie să plătim facturile guvernului, am rambursat TVA 4 miliarde, vineri a fost zi dificilă pentru că am plătit în avans pensii. Cea mai mare plată din istorie, să te finanțezi pe termen scurt, rapid.

ADVERTISEMENT

Avem acel buffer de care nu ne-am atins, continuăm să ne finanțăm din piață. Păstrăm bufferul pentru momentele dificile. Bufferul ne ajunge 4-5 luni de zile, chiar mai mult.

Sunt mai multe scenarii, nu pot să vă dau detalii despre momentul în care medicii vor spune că e OK să relaxăm condițiile, sunt aici să finanțez această economie, să o mențin înghețată și să menținem românii sănătoși”, a explicat Cîțu.

România își va reveni din criză fără probleme

Conform ministrului, România va avea bani pentru 4 luni de plăți salarii și pensii, urmând ca mai apoi să-și revină din șoc în momentul în care oamenii vor ieși din casă și se vor întoarce la lucru.

Toți să știe că banii vin la timp, că nu au această problemă. În prima linie este tot aparatul administrativ, lupta cu criza se duce cu aparatul administrativ.

Astăzi este nevoie de fiecare om în administrația publică. Există scheme pentru că aveam nevoie de 2-3 echipe, de exemplu sistemul de plăți. E important să ne finanțăm la timp.

La Ministerul Finanțelor publice nu am discutat așa ceva. O reformă administrativă nu poți să o faci în timp ce lupți cu criza. Vom plăti la timp pensiile, salariile, șomajul tehnic.

Este vital să am echipe de oameni care să lucreze permanent, plățile trebuie făcute la timp, nu îmi permit să am fragmentări. Am auzit că ar exista un alt pachet pentru IMM-uri, reducem finanțarea de la bugetul de stat.

Problema noastră e lupta cu criza, ne pune în această situație. Planul 2 de a ne reface după șoc e mult mai ușor, sunt multe momente prin care omenirea a trecut, avem exemple cum să ne revenim. Mai dificil e ce facem acum.

O să fie mult mai ușor și veți vedea rezultate imediate. Problema e de moment, cred că putem să suportăm toți costurile. Poate avem aparat supradimensionat, dar e problema de moment, când faci acest lucru. Nu ne putem permite prea multe războaie în acest moment.

Azi ne-am împrumutat la 3.78 dobândă, deja au crescut dobânzile. Vrem o creștere economică în 2021, ceea ce pierdem anul acesta vom recupera anul viitor”, a declarat Cîțu la Digi 24.

ADVERTISEMENT