News

Florin Cîțu, în vizită la zonele inundate din Alba: „Oamenii vor putea primi sume fixe, care pot fi suplimentate”

Premierul Florin Cîţu a făcut o vizită în localitatea Ocoliş din judeţul Alba, împreună cu ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.
18.07.2021 | 16:12
Florin Citu in vizita la zonele inundate din Alba Oamenii vor putea primi sume fixe care pot fi suplimentate
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu și miniștrii Lucian Bode și Nicolae Ciucă s-au întâșnit cu primarii din localitățile județului Alba cele mai afectate de inundațiile recente: Ocoliş, Roşia Montană, Câmpeni și Abrud.

Șeful Guvernului le-a transmis primarilor că oamenii vor primi sume fixe pentru reconstrucția gospodăriilor, fără să mai fie nevoie de o hotărâre de Guvern.

ADVERTISEMENT

Potrivit unei estimări realizate de către prefectura Alba, circa 120 de gospodării au fost afectate, iar 300 de persoane sunt evacuate.

Eforturi pentru refacerea gospodăriilor inundate

Am creat cadrul legal acum o lună şi ceva, prin care putem să dăm ajutoare fără a mai fi nevoie de o şedinţă de Guvern, ceea ce înseamnă că după ce primim raportul de evaluare, oamenii vor putea să primească susţinere financiară, materiale, tot ceea ce este nevoie. Sunt sume fixe, dar dacă este nevoie, se poate suplimenta. În acest moment, trebuie să ne asigurăm că oamenii pot să-şi recupereze şi să-şi repună gospodăriile cât mai repede în situaţia iniţială”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu există victime omenești, premierul susține că este nevoie de ajutor de urgență pentru gospodăriile afectate astfel încât toți cei care au fost nevoiți să plece din casele lor să se poată întoarce cât mai repede.

Acum urmează partea mai grea, pe termen scurt, să refacem tot ce s-a stricat. În primul rând începem cu gospodăriile oamenilor, acolo unde este nevoie, am discutat deja dacă este nevoie de apă, vom aduce containere de 1.000 de litri de apă ca să fie apă potabilă în zonă, dacă este nevoie de locuinţe, saltele, utilaje, de Armată, am vorbit cu domnul general (Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, n.r.) pentru personal, dar şi de utilaj greu pentru a ajuta.

ADVERTISEMENT

Toate resursele vor fi puse la dispoziţie pentru a rezolva cât mai repede. În primul rând gospodăriile cetăţenilor să poată să-şi revină cât de curând la normal, apoi vom începe şi cu arterele principale”, precizat Cîţu.

Ploi de 223 l/mp într-o comună din Alba

Cea mai afectată localitate de inundațiile care au avut loc în Alba este comuna Ocoliș, unde ploile căzute în doar cinci ore, joi după-amiază, au fost de 223 l/mp.

ADVERTISEMENT

În urma viiturii care s-a format au fost inundate zeci de case, iar o parte dintre localnici s-au adăpostit, de frica apelor, în podurile caselor. Mai multe mașini au fost luate de apă, iar un drum județean a fost colmatat.

Și alte localități din județ au fost sub avertizare de cod roşu meteo, cu pagube însemnate din cauza inundaţiilor.

ADVERTISEMENT