News

Florin Cîțu își contrazice subalternii care au anunțat că de IMM Invest au beneficiat 12 firme: „Am sunat bănci, sunt 1.000 dosare aprobate”

15.05.2020 | 21:38
Florin Citu isi contrazice subalternii care au anuntat ca de IMM Invest au beneficiat 12 firme Am sunat banci sunt 1000 dosare aprobate
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu îi contrazice pe cei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN), după ce instituția aflată în subordinea Guvernului României a dezvăluit că 12 firme au beneficiat de programul IMM Invest. Ulterior cifra a crescut la 18, însă Cîțu susține că cifra este în realitate peste 1000.

Florin Cîțu îi contrazice pe cei de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituție financiară nebancară, cu capital de risc, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

ADVERTISEMENT

FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă, funcționând ca o societate comercială pe acțiuni, cu acționar unic statul român, sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României.

Într-un comunicat emis presei zilele trecute, Fondul Național de Garantare a Creditelor pentruu IMM (FNGCIMM) a șocat lumea oferind niște cifre care au fost exploatate, mai apoi, de Opoziție. Concret, dintr-un total de 100.000 de firme care au aplicat pe site-ul IMM Invest pentru a fi ajutate cu un credit garantat de stat, 12 au primit răspuns afirmativ. Ulterior, cifra a crescut la 18.

ADVERTISEMENT
  • 96.240 de cereri se află înregistrate în aplicatia www.imminvest.ro, din care 48.712, reprezentând peste 52% din total cereri au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program.
  • În urma analizei de solvabilitate a băncilor conform normelor interne de creditare, finantațorii au aprobat credite de investiții sau pentru capital de lucru pentru un număr de 12 IMM -uri.
  • Un număr de 319 solicitări de creditare au primit refuz din partea băncilor, urmând ca aceste companii să își exercite dreptul oferit de programul IMM INVEST de a aplica pentru finanțare la alt finanțator participant în program.

Florin Cîțu susține că cifra firmelor „ajutate” e de cel puțin 1.000

Într-o intervenție telefonică la Digi 24, Florin Cîțu a lăudat programul IMM Invest și a „dezvăluit” că a văzut la o bancă cel puțin 1.000 de astfel de dosare aprobate. „Am sunat câteva bănci, la o bancă sunt aprobate 1000 de dosare. Companiile trebuie să se ducă să semneze și să ia împrumuturile”, a explicat ministrul.

ADVERTISEMENT

Desigur, cifra oferită de Cîțu diferă cu „doar” 988 de unități față de cea oferită oficial prin comunicatul FNGCIMM SA-IFN, însă adevărul este, cu siguranță, undeva la mijloc.

IMM Invest nu a funcționat zile bune de la lansare pentru că site-ul ar fi fost atacat de „hackeri”, însă acum firmele care doresc să aplice pentru un credit garantat de stat o pot face fără probleme.

ADVERTISEMENT

Sunt eligibile acele IMM-uri care nu se aflau în dificultate financiara la data de 31.12.2019, dar care, s-au confruntat cu dificultăți sau au intrat în dificultate ulterior, din cauza pandemiei de COVID-19.

ADVERTISEMENT