News

Florin Cîțu cere reducerea CAS cu 5%. Ciolacu: ”Să ne spună sursa de finanţare”

Florin Cîțu a declarat că vrea consens în coaliția de guvernare pentru reducerea CAS cu 5%. Marcel Ciolacu, liderul PSD, îi solicită liderului PNL să spună sursa de finanţare.
16.03.2022 | 17:30
Florin Citu cere reducerea CAS cu 5 Ciolacu Sa ne spuna sursa de finantare
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu solicită un consens în coaliția de guvernare pe reducerea CAS cu 5%. De asemenea, președintele Senatului a punctat faptul că membrii nu s-au pronunțat încă, nici pe anumite măsuri, de exemplu extinderea facilităţii în domeniul construcţiilor.

Florin Cîțu vrea consens în coaliție pe reducerea CAS cu un procent de 5%

Totodată, Florin Cîțu a spus că multe dintre măsurile prezentate de colegii lui au fost retrase, printre care micșorarea accizei la carburanţi. ”Uşor, uşor, vin la ceea ce am spus eu, că nu se poate”, a mai precizat șeful liberalilor.

ADVERTISEMENT

”Sunt câţiva parlamentari PNL care au depus un amendament, eu am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie. De exemplu, extinderea facilităţii care este în domeniul construcţiilor pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce mi se pare normal. Dacă tot facem ceva, hai să facem pentru toată economia. În acest context a fost depus şi acel amendament, dar eu am spus foarte clar şi ieri că vreau consens în coaliţie pe această măsură şi vom discuta în coaliţie (…). Este simplu, e transparent, este votul parlamentar, colegii mei l-au depus. Cred că o reacţie la ceea ce nu a fost discutat în coaliţie şi a fost depusă în Parlament, extinderea măsurii din domeniul construcţiilor pentru anumite sectoare. Cred că de asta l-a depus. Eu merg pe varianta de a discuta în coaliţie, dacă nu este aprobată în coaliţie, vedem ce măsuri sunt aprobate în coaliţie”, a spus Florin Cîțu, jurnaliștilor, într-o declarație de presă de la Palatul Parlamentului.

Marcel Ciolacu, răspuns pentru Florin Cîțu

De cealaltă parte, partenerul de guvernare al lui Florin Cîțu, Marcel Ciolacu, a declarat că așteaptă de la colegul său un răspuns privind sursa de finanțare pentru reducerea CAS cu 5/%.

ADVERTISEMENT

Totodată, Marcel Ciolacu a transmis că a ascultat opinia sindicatelor şi partenerilor sociali, care nu văd oportună propunerea președintelui Senatului. La rândul său, liderilor social-democraților nu consideră ”sustenabilă” solicitarea omologului lui.

”Am văzut şi eu punctul de vedere al sindicatelor şi al partenerilor sociali, că nu este oportună o reducere a CAS-ului, dar am cerut ministrului de Finanţe să ne dea impactul bugetar. Este în jur de 20 de miliarde. Vom vedea care variantă este cea mai eficientă (…)

ADVERTISEMENT

Aşteptăm pe domnul Cîţu la coaliţie, să spună de unde este sursa de finanţare”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ambele afirmații ale lui Florin Cîțu și Marcel Ciolacu vin după ce liberalii au depus două amendamente, miercuri, la proiectul legislativ pentru modificarea Codului Fiscal, în sprijinul angajaților: scăderea CAS de la 25% la 20% şi mărirea cu 4,75% a contribuţiei la Pilonul II de pensii, de la 3,75%.

ADVERTISEMENT