News

Florin Cîțu nu plânge după decizia CCR: „Oricum nu s-a încasat foarte mult”

06.05.2020 | 21:52
Florin Citu nu plange dupa decizia CCR Oricum nu sa incasat foarte mult
Florin Cîțu nu plânge după decizia CCR. Foto: Florin Citu INQUAM Photos Octav Ganea (9)
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a reacționat după ce Curtea Constituțională a României a decis că amenzile date în perioada stării de urgență au fost neconstituționale. Ministrul de Finanțe a mărturisit că oricum încasările la buget au fost relativ mici, cu toate că peste 300.000 de români au fost amendați.

Florin Cîțu nu se baza pe banii din amenzi la bugetul țării

În realitate, din cei 300.000 de români, doar o mică parte din bani a fost plătită. Așadar, suma de peste 100 de milioane de euro gândită de ministrul Marcel Vela rămâne doar pe hârtie. Florin Cîțu a insistat că nu și-a făcut niciodată planuri la buget cu acești bani încasați de pe amenzi, cu toate că Vela avea speranțe să investească suta de milioane în sistemul sanitar.

ADVERTISEMENT

“Rolul acelor amenzi nu a fost de a aduce bani buget, ci de a-i face pe oameni să respecte prevederile legii, a Ordonanțelor Militare. Acesta a fost rolul. Nu luam în considerare acest aspect pentru buget. Oricum nu s-a încasat foarte mult”, a declarat Florin Cîțu.

Amenzile date în stare de urgență, neconstituționale conform CCR

CCR a decis ca toate amenzile date în starea de urgență să fie considerate neconstituționale.  Peste 300.000 de oameni au fost amendați și amenzile au depășit valoarea de 100 de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Un avocat a explicat cum afectează această decizie toți românii. „Toată lumea e în termen de constestare, statul român trebuie să restituie toți banii respectivi înapoi.

Nu va exista nicio excepție, toți cei care vor câștiga vor avea câștig de situație. Termenul de 17 zile de a contesta amenda a fost prorogat pe toată situația de urgență.

ADVERTISEMENT

Dacă un om a fost amendat în 1 aprilie, teoretic până în 17 aprilie trebuie să facă contestație, însă termenul s-a prorogat pe 15 mai. Ulterior se mai adaugă 17 zile. Nu vorbim de retroactivitate, dar dacă e în termen de contestație nimeni nu poate să ia acest drept.

Când o lege e neconstituționașă, dacă amenda a fost aplicată pe bună dreptate, textul nu poate să subziste în legalitate”, a declarat avocatul.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, toți românii vor putea contesta amenzile primite și nu vor mai fi nevoiți să le plătească.

 

ADVERTISEMENT