News

Florin Cîţu nu vrea ca statul să plătească nelimitat pentru testarea angajaților: „Există un vaccin gratuit“

Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu este de acord cu susținerea de către stat a testelor COVID în condițiile în care vaccinul este gratuit.
09.12.2021 | 15:50
Florin Citu nu vrea ca statul sa plateasca nelimitat pentru testarea angajatilor Exista un vaccin gratuit
ADVERTISEMENT

Florin Cîţu a afirmat joi că a primit noul proiect de lege referitor la certificatul verde profesional, dar acesta nu a fost analizat cu specialiştii.

El a precizat că PNL nu poate fi de acord ca statul să achite, pe termen nelimitat, testarea COVID a angajaților care nu se vaccinează, întrucât obiectivul este limitarea pandemiei şi există un vaccin gratuit.

ADVERTISEMENT

Totodată, Cîțu a spus că s-a agreat în coaliţie ca testarea să fie suportată de la bugetul de stat doar 45 de zile. „Nu înţeleg de ce ne-am duce mai departe“, a spus el.

Cea mai bună soluție pentru depășirea pandemiei

„Am primit o variantă a acestui proiect de lege, nu am discutat-o cu colegii mei, cu specialiştii, astăzi o să o discutăm. Ca principiu, ştiţi opinia mea, nu poţi să susţii nelimitat o astfel de cheltuială, atunci când există un vaccin gratuit, iar soluţia de a depăşi pandemia este vaccinarea, nu testarea“, a spus Cîţu despre proiectul de lege pentru certificatul profesional propus de ministrul Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

„Sunt cazuri speciale când oamenii nu se pot vaccina, le înțelegem. Dar principiul de bază al certificatului e creșterea ratei de vaccinare. Statul ar putea susține 45 de zile testarea, nu văd de ce să susținem testarea pe timp nelimitat“, a declarat Cîţu.

Liderul PNL a mai spus că introducerea certificatului verde oferea posibilitatea de a menține economia deschisă în această perioadă și de a avea o rată de vaccinare mai mare.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă legea va trece până la finalul anului, Cîţu a precizat: ”Eu sper că nu este doar o tactică de a tergiversa aplicarea certificatului verde.”

„Vorbim de ceva timp de certificatul verde, refuz să cred că cei care nu s-au vaccinat acum două sau trei săptămâni au vreo scuză. Trebuie să se vaccineze“, a subliniat liderul PNL.

ADVERTISEMENT

Cîțu, critici la adresa premierului și a ministrului Sănătății

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că există deja în lucru un draft de proiect de lege privind certificatul COVID, la care au lucrat specialişti din INSP şi parlamentari. Rafila a spus că speră ca legea să fie adoptată în Parlament în această lună.

Florin Cîțu a criticat joi relaxarea măsurilor restrictive, dispusă de premierul Nicolae Ciucă (PNL) printr-o hotărâre de guvern.

„Sunt puțin surprins. Eu îmi aduc aminte că am fost criticat astă-vară că am relaxat condițiile când erau mai puțin de câteva zeci de cazuri pe zi. Astăzi vorbim de 1.000 de cazuri pe zi și văd că măsurile se relaxează. Unii dintre cei care ne criticau astă-vară acum sunt foarte relaxați“, a spus fostul premier.

„Eu privesc cu atenție și îngrijorare ceea ce se întâmplă azi. Sper să nu am dreptate. Nu cred că este un moment să ne relaxăm“, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT