News

Florin Cîțu: PNL nu susține impozitarea marilor averi. ”În România, orice venit este deja impozitat”

Florin Cîțu susține că „în România, orice venit este deja impozitat”. Liderul liberalilor declară că PNL nu va susține impozitarea marilor averi. PSD vrea mărirea veniturilor către stat.
12.11.2021 | 16:30
Florin Citu PNL nu sustine impozitarea marilor averi In Romania orice venit este deja impozitat
ADVERTISEMENT

Președintele PNL Florin Cîțu a afirmat miercuri, în urma primei zile de negocieri cu PSD privind programul de guvernare, faptul că liberalii sunt împotriva impozitării averilor mari, măsură avansată de către social-democrați.

Cîțu nu vrea impozitarea marilor averi: „Mie nu mi se pare normal acest lucru”

De asemenea, Cîțu a precizat că PNL susține ideea majorării pensiilor, a salariilor și a indemnizațiilor, numai că aceste majorări trebuie realizate în condițiile în care trebuie ținut cont de deficitul bugetar.

ADVERTISEMENT

„În România, orice venit este deja impozitat. Este vorba dacă vrem să penalizăm suplimentar pe cineva că a muncit și a acumulat active. Mie nu mi se pare normal acest lucru. Dacă e vorba de evaziune fiscală, bineînțeles că sunt de acord. Nu sunt de acord ca românii care muncesc, își asumă riscuri, investesc, au plătit impozite, să venim după să spunem să mai plătiți ceva că asta înseamnă justiție socială”, a precizat Florin Cîțu.

Cîțu nu vrea modificarea Codului Fiscal ”peste noapte”

Prim-ministrul interimar mai spune că nu trebuie modificat Codul Fiscal ”peste noapte” și că impozitele nu vor fi mărite.

ADVERTISEMENT

Cîțu a precizat că modelul economic al ultimei guvernări a fost un sistem eficient, deoarece era fundamentat asupra activităților de investiții.

„În ceea ce privește Codul Fiscal, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte. Eu am spus de la început că eu nu voi crește taxele, că nu vom crește taxele în această guvernare. Am arată că schimbarea paradigmei în care am alocat resurse pentru investiții au adus bani la bugetul de stat. Este un model economic care funcționează. Nu cred că acest model economic trebuie schimbat astăzi. În același timp sunt discuții despre creșterea pensiilor, a salariilor, a alocațiilor, și am spus că o vom face, în contextul traiectoriei deficitului pe care deja am anunțat-o. Orice creștere trebuie să vedem dacă se încadrează în deficitul pentru anul viitor. Altă soluție ar fi să luăm bani de la investiții și eu nu sunt de acord cu asta. Vom vedea dacă putem să mergem cu o creștere mai mare a pensiilor. Noi nu ne opunem, dar toate trebuie judecate în contextul acesta economic, nu să facem acum niște creșteri populiste și după să tăiem”, a declarat președintele liberalilor.

ADVERTISEMENT

PSD vrea să crească veniturile către stat

Președintele interimar al Camerei Deputaților, deputatul Sorin Grindeanu – care este și vicepreședinte PSD – a precizat miercuri că social-democrații au venit cu propuneri pentru a se adopta unele măsuri în vederea veniturilor către statul român.

Un exemplu, de o astfel de măsură, ar fi ”taxa pe lux”, pe care Grindeanu declară că este vorba de o dorință și nu de o obligație în negocierile purtate cu PNL pentru programul oficial de guvernare pe economie.

ADVERTISEMENT

„Ne dorim să creștem salariul minim de la 1 ianuarie, să mărim pensia minimă de la 800 la 1000 de lei, să mărim cu 11% punctul de pensie iar alocațiile să fie conform legii. Pentru asta, am venit cu propuneri care vor fi discutate în perioada următoare pentru a crește veniturile statului”, a precizat Sorin Grindeanu.

Negocierile pentru guvern continuă

Miercuri și joi, se întâlnesc echipele de negociere ale PSD, PNL și UDMR pentru a stabili împreună conținutul programului de guvernare. Ședințele sunt structurate pe sectoare și au loc la o vilă de protocol, susțin unele dintre sursele politice.

La începutul săptămânii următoare ar urma să se definitiveze atât programul de guvernare, cât și negocierile la nivelul ministerelor. Conducătorii celor trei formațiuni vor un vot privind noul Guvern până pe 18 noiembrie.

 

ADVERTISEMENT