News
notix pixel id

Florin Cîțu, precizări importante în privința creșterii pensiilor: ”Nu vom mai avea majorări ad-hoc”

Florin Cîțu a făcut o serie de precizări importante în privința creșterii pensiilor în România.
03.06.2021 | 16:11
Florin Cîțu, precizări importante în privința creșterii pensiilor: ”Nu vom mai avea majorări ad-hoc”
Florin Cîțu, precizări importante în privința creșterii pensiilor: ”Nu vom mai avea majorări ad-hoc”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a vorbit despre chestiunea creșterii pensiilor din România, un subiect extrem de sensibil.

Șeful Executivului a subliniat faptul că în următorii ani ”nu vom mai avea majorări ad-hoc”, cum s-a întâmplat în trecut.

Florin Cîțu, despre subiectul creșterii pensiilor: ”Nu vom mai avea majorări ad-hoc”

Întrebat despre sistemul de pensii și legătura cu Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Cîțu a spus că, în următorii ani, efortul bugetar va rămâne similar acestui an.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, pensiile nu vor crește prea curând în țara noastră. Premierul a recunoscut că prioritară este majorarea pensiilor mici. Aceasta ar putea avea loc însă abia în 2023, după finalizarea procesului de recalculare a pensiilor.

”Sunt niște principii acolo. Cred că formularea corectă este cea cum că cheltuielile vor rămâne la nivelul similar al anului acesta, nu spune că vor fi înghețate, cuvântul este similar.

ADVERTISEMENT

În același timp, spunem că este o prioritate să creștem pensiile mici, nu spunem că celelalte nu vor crește. Un alt lucru pe care îl spunem este că da, nu vom avea creșteri ad-hoc de pensii”, a spus premierul.

Cîțu a trimis săgeți către fostul Parlament dominat Opoziția de azi. Acesta a dat asigurări că el și colegii săi nu vor mai permite majorări nesustenabile de pensii.

ADVERTISEMENT

”Nu vom mai permite să vină cineva să spună că anul acesta creștem pensiile cu 70% că așa vrea el, fără niciun fel de analiză, studiu de sustenabilitate și așa mai departe.

Acestea sunt niște principii la care lucrăm, dar ca să vă dau și calendarul, avem: aprobarea în guvern a proiectului de lege privind sistemul public de pensii în trimestrul 2 2022, aici este borna; adoptarea în Parlament a noii legi privind sistemul de pensii în trimestrul 4 2022; noua lege privind sistemul de pensii intră în vigoare în primul trimestru din anul 2023.

ADVERTISEMENT

Deci acestea sunt țintele de care ne vom ține și acum intrăm în dezbaterea proiectelor, veți vedea public, repet că procedura va fi foarte transparentă”, a adăugat premierul.

Ce spunea Raluca Turcan despre data creșterii pensiilor în România

În urmă cu doar trei zile, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a făcut mai multe precizări legate de recalcularea pensiilor, dar și despre reforma sistemului de pensii din România.

ADVERTISEMENT

Oficialul Guvernului spunea atunci că, cel mai probabil, pensiile din România se vor majora abia din 2023.

”Pensiile mici vor crește mult mai mult decât pensiile mari. Noi ne-am asumat pentru planul de reformă pentru Planul Național de Redresare și Reziliență ca undeva după trimestrul 2 al anului 2022 să încercăm să avem o prezentare publică a acestui subiect și la finalul lui 2022 proiectul să fie votat în Parlament.

Mi-aș dori ca anul 2023 să ne prindă cu o lege a pensiilor modificată. Așadar, acesta creșteri vor avea loc cel mai probabil de la începutul anului 2023”, a spus Raluca Turcan la Antena 3.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri