ADVERTISEMENT
News

Florin Cîțu prezintă dovezile: “În 2019, Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat”. Ce document a făcut public Ministrul Finanțelor

Autor: Robert Cristea | 08.09.2020 | 19:34
Florin Cîțu prezintă dovezile:
Florin Cîțu prezintă dovezile: "În 2019, Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat”. Ce document a făcut public Ministrul Finanțelor. Foto: Hepta.ro

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu vine cu dovezi prin care susține că în 2019 Guvernul PSD a recunoscut că nu poate să crească pensiile dintr-o dată cu 40%.

ADVERTISEMENT

Cîțu a prezentat, marţi, la Iaşi, un document din toamna anului anterior discutat într-o şedinţă de Guvern, în care Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor de la momentul respectiv, arăta riscurile pe care le prezintă o majorare atât de mare.

PSD ”propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor”, susține Florin Cîțu, iar Teodorovici ar fi cerut „să se evite angajarea de cheltuieli suplimentare”.

ADVERTISEMENT

Cîțu: Guvernul PSD din 2019 ar fi vrut o creștere eșalonată a pensiilor

„Am cu mine documentul pe care l-au aprobat în Guvern anul trecut, o notă de informare, prin care Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat. Se propunea în Guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că nu îşi permiteau să facă o creştere cu 40 la sută”, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Acesta precizat că o majorare cu 40 la sută ar fi fost foarte periculoasă și greu de controlat.

ADVERTISEMENT

„Vă spun că discuţiile cu instituţiile internaţionale care ne monitorizează, cu Comisia Europeană au fost dure de fiecare dată. Nimeni nu înţelege cum poţi să-ţi arunci ţara şi finanţele în aer într-o situaţie limită. Când am venit anul trecut la guvernare erau facturi neplătite de trei sau patru ani de zile. Erau trei miliarde de lei stoc pentru concediile medicale neplătite. Erau patru miliarde de lei la PNDL, era un miliard de lei la Start Up Nation. Toate acele facturi le-am plătit noi. Şi-au dat seama că nu au bani, pentru că aveau acele facturi neplătite şi au venit cu această notă de informare în Guvern. Prezint astăzi acest document. Este momentul ca românii să ştie că socialiştii i-au minţit şi niciodată nu au avut de gând să crească pensiile cu suma pe care o spuneau” – Ministrul Finanţelor.

Potrivit documentului prezentat, reprezentanţii FMI, ai agenţiilor de rating, dar şi cei ai Comisiei europene erau foarte speriați că autoritățile din România nu vor respecta ținta de deficit.

„Delegaţia României a menţionat că, dacă pentru anul 2020 există posibilitatea stabilirii unei ţinte pentru deficitul bugetar, în cndiţiile creşterii punctului de pensie cu 40%, pe seama reducerii drastice a investiţilor publice, în anul 2021 este puţin probabil să se respecte limita de 3%din BIP, corelat cu calendarul privind creşterea pensiilor propus prin Legea 217/ 2019”, se arată în documentul din 2019, semnat atunci de Eugen Teodorovici.

ADVERTISEMENT

„Vă adresăm rugămintea de a dispune demersurile necesare,astfel încăt prin orice iniţiativă legislativă să se evite angajarea de cheltuieli bugetare suplimentare, cu impact pe deficitul bugetar al anului curent şi al anilor următori, precum şi identificarea de economii de cheltuieli bugetare care să nu mai fie angajate pentru alte proiecte, astfel încât să se realizeze încadrarea în ţintele de deficit aprobate/asumate. Totodată, vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 – 2023”, se mai precizează în document.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!