News

PNRR, prezentat în Parlament. Florin Cîţu: „Dacă nu se finalizează proiectele, pierdem banii”. PSD va depune moțiune de cenzură. Update

Premierul României a prezentat în Parlament Planul Național de Redresare și Reziliență.
26.05.2021 | 12:49
PNRR prezentat in Parlament Florin Citu Daca nu se finalizeaza proiectele pierdem banii PSD va depune motiune de cenzura Update
ADVERTISEMENT
26-05-2021
13:01

Textul complet al PNRR, publicat abia pe 2 iunie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a precizat că textul complet și definitiv al Planului Național de Reziliență și Redresare va fi publicat pe 2 iunie, după încheierea tuturor discuțiilor cu oficialii europeni și definitivarea formei PNRR.

Ne aflăm în ultimele zile de consultări cu Comisia Europeană înainte de depunerea oficială, diseară avem programată o videoconferință cu premierul Florin Cîțu și vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager, joi și vineri avem programate negocieri tehnice pe clarificarea etichetării investițiilor verzi și a celor digitale. Bugetul prezentat public astăzi poate suferi ajustări în urma acestor negocieri pe etichetarea investițiilor. Am luat decizia de a publica întreg planul României, vom fi printre puținele state membre UE care publică întregul document”, a anunțat Cristian Ghinea, printr-un comunicat de presă.

Joi și vineri vor urma ultimele discuții cu Comisia Europeană, iar în  intervalul 28-30 mai va fi definitivat textul. Oficial, PNRR va fi trimis la Bruxelles pe 31 mai, iar pe 2 iunie documentul va fi dat publicității în integralitatea sa.

26-05-2021
12:30

Parlamentul a ratificat Planul de Reziliență și Relansare

Plenul reunit a votat proiectul de lege prin care este ratificată Decizia EURATOM 2020/2053 prin care fiecare stat membru al Uniunii Europene poate elabora planul propriu de reziliență și relansare, finanțat atât prin granturi europene, cât și prin împrumuturi la dobândă redusă.

Proiectul de ratificare a fost adoptat cu 378 de voturi „pentru”, două „împotrivă” și trei abțineri. Votul nu a vizat în sine Planul Național de Redresare și Reziliență prezentat de către premierul Florin Cîțu, ci a reprezentat acordul Parlamentului față de cadrul general al planului de redresare convenit la nivel european.

După vot, ședința plenului reunit s-a încheiat.

26-05-2021
12:18

PSD anunță depunerea unei moțiuni de cenzură în iunie

Astăzi, nu a fost prezentat în plenul Parlamentului Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Tot ce ştim despre PNRR este că nu vizează dezvoltarea României, ci un plan de austeritate. Răspunsul PSD este că pe 14 iunie depunem moţiune de cenzură”, a anunțat președintele PSD Marcel Ciolacu.

Ședința plenului reunit al Parlamentului a fost reluată și se trece la votul pe marginea PNNR.

26-05-2021
11:26

PSD a cerut pauză de consultări

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a cerut o pauză de consultări înainte de votul pe PNRR, el reclamând faptul că Guvernul nu a prezentat în detaliu Planul, iar parlamentarii social-democrații trebuie să decidă cum vor proceda.

În cadrul discursului său din timpul dezbaterilor, Ciolacu a imputat Guvernului lipsa de transparență legată de detaliile acestui plan.

Această coaliţie a şmenului a vrut să deturneze un plan lăudabil al UE către clientela de partid şi către firmele sale de consultanţă. Apropo, domnule Barna, câte rude aveţi pe lista de aşteptare la proiectele din PNRR? V-aţi bătut joc, de asta aţi fost refuzat de două ori de CE, de asta veţi ultimul Guvern din Uniunea Europeană care va depune acest plan, nu ştiu dacă aţi aflat, dar unii dintre miniştrii dvs au început să fie subiect de bancuri prin cancelariile europene”, a spus  Ciolacu.

26-05-2021
11:17

Șoșoacă: „Impozitați marile multinaționale!”

Claudiu Târziu, copreședinte AUR, a anunțat  că parlamentarii partidului vor ieși din sală în momentul votului, invitându-i și pe social-democrați să facă un gest similar.

Reformele de care premierul vorbește sunt de genul celor pe care le-a făcut un alt guvern în 2008. Nu sunt reforme, acest PNRR este un ajutor de înmormânare. Este ultima privatizare a ceea ce a mai rămas românesc”, a spus Târziu.

Din partea parlamentarilor neafiliați a luat cuvântul Diana Șoșoacă. „Asistăm la cel mai mare circ pe care l-am văzut vreodată. Vorbim de ceva ce nu există. Suntem împrumutați pe 500 de generații și dl. Cîțu vrea să ne mai îndatoreze pe încă 500 de generații. Impozitați marile multinaționale dacă vreți bani. Impozitați cu 85% banii care pleacă către offshore-uri”, a spus senatoarea Șoșoacă.

Vezi şi: Scandal în Parlament! Diana Şoşoacă, un nou circ de la tribună, i-a fost tăiat microfonul. „Domnu’ Orban, dumnevoastră nici măcar un minut nu rezistați”

26-05-2021
11:07

„Este un plan de sărăcire”

Gabriela Firea, senator PSD a susținut că PNRR „este un plan de sărăcire” pentru că vizează „reforme” cu impact negativ asupra românilor precum înghețarea pe cinci ani a pensiilor și modificarea vârstei de pensionare.

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, este nemulțumit că președintele Klaus Iohannis nu a prezentat viziunea lui pe marginea subiectului PNRR, iar premierul pare depășit de complexitatea situației.

Fiecare gașcă, una la PNL, una la Guvern, una la USR-PLUS are propriile interese financiar-politice. Ce blestem pe țara asta să avem niște trădători la cârma ei!”, a spus Simonis.

26-05-2021
10:58

AUR va vota împotrivă: „Planul mărește datoria publică”

În numele AUR, copreședintele George Simion a anunțat că partidul său va vota împotriva PNNR pentru că va mări datoria publică, fără beneficii pentru românii de rând.

Este un împrumut de 15 miliarde de euro, care va fi prelungit până în 2030. Datoria publică a crescut, de ce mai trebuie să luăm niște bani condiționat să fim verificați la vârsta de pensionare, la nivelul de impozitare, la cel de de deficit?

Noi astăzi o să spunem NU, că România nu trebuie să renunțe la o parte din suveranitatea națională. Această clasă politică ce ne-a condus ne-a băgat din ce în ce mai mai mult în credite de consum. Dacă există parlamentari de la putere care nu mai vor vizite de la FMI, să nu voteze acest program în numele românilor simpli care nu vor avea de beneficiat. Vor beneficia tot băieții deștepți care au conturi în offshore-uri”, a spus Simion.

26-05-2021
10:34

Cîțu: „Proiectele din PNRR trebuie încheiate în 2026”

Primul-ministru a început discursul în Parlament pe tema Planului Națională de Redresare și Reziliență. Florin Cîțu a precizat că România are cinci ani să utilizeze banii, în caz contrar pierzând fondurile care îi sunt puse la dispoziție.

„Toate proiectele trebuie finalizate până în 2026, dacă nu le finalizăm pierdem banii. Aici nu există niciun fel de excepție (…) Vă asigur că nu este program politic, este program pe proiecte. Planul garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo”, a declarat Cîțu.

„Cei 29,9 miliarde de euro se duc în lucruri pe care le-am amânat până acum: managementul deșeurilor, transport sustenabil șa.”

Planul Național de Redresare și Reziliență ar urma să aducă României aproximativ 29 de miliarde de euro. Miercuri, Florin Cîțu a prezentat PNRR în Parlament după ce PSD a amenințat cu blocarea banilor europeni.

Parlamentul a ratificat Decizia EURATOM care prin care este operaționalizat instrumentul de relansare economică propus de Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Florin Cîțu prezintă PNRR în Parlament

Timp de 60 de minute, Florin Cîțu le va prezenta colegilor din Parlament, Planul Național de Redresare și Reziliență. Apoi, aceștia vor vota ratificarea Deciziei EURATOM, pentru a se permite accesul la banii europeni.

Uniunea Europeană a înființat un instrument financiar temporar – #NextGenerationEU, în valoare de 750 de miliarde euro. Comisia Europeană a hotărât să aloce 672,5 miliarde de euro instrumentului temporar MRR în vederea finanțării planurilor de redresare și reziliență ale statelor membre UE.

ADVERTISEMENT

România ar trebui să primească aproximativ 29 de miliarde euro prin acest program.

“Pe ordinea de zi vor fi doar două puncte: prezentarea Planului Național de Reziliență și Recuperare (PNRR) cu intervenții din partea grupurilor parlamentare, pe baza reprezentării în Parlament și, la punctul doi, ratificarea Tratatului EURATOM.

O ratificare care este extrem de importantă, pentru că ratificarea trebuie făcută în fiecare țară și în funcție de această ratificare depinde momentul în care Comisia poate să iasă pe piață pentru a putea realiza împrumuturile”, spunea președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

ADVERTISEMENT

PSD amenința cu blocarea banilor europeni

Reprezentanții PSD au fost nemulțumiți de PNRR și au amenințat că ar putea bloca accesarea fondurilor europene. Nici după întâlnirea dintre Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, liderul PSD nu a fost impresionat de explicațiile premierului.

Planul Național de Redresare și Reziliență are la bază 6 piloni principali. Tranziția spre o economie verde, creșterea economică inteligentă, sustenabilă și incluzivă, transformarea digitală, coeziunea socială și teritorială, sănătate și reziliență instituțională și copii, tineri, educație și competențe.

ADVERTISEMENT

“Regula stabilită prin propunerea de Regulament (aflată încă în negociere la nivel european) este ca 70% din granturi să fie angajate până la finalul anului 2022, termenul limită pentru accesarea diferenței de 30% din granturi fiind 31 decembrie 2023.

În plus, plățile pentru proiectele care vor fi incluse în programele naționale de redresare și reziliență trebuie făcute până în decembrie 2026″, se arată în comunicatul Ministerul Proiectelor Europene.

ADVERTISEMENT