News

Florin Cîțu și Raed Arafat, primele declarații oficiale după tragedia de la Victor Babeș

12.04.2021 | 23:36
Florin Citu si Raed Arafat primele declaratii oficiale dupa tragedia de la Victor Babes
Sursa foto: Inquam photos/George Calin
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu și Raed Arafat au oferit primele declarații oficiale după tragedia de la Victor Babeș. Într-o conferință de presă ținută luni seară la ora 23:00, premierul a cerut o comunicare mai bună din partea statului, dar nu a dat asigurări că astfel de evenimente nu se vor mai repeta. 

O nouă zi, o nouă dramă în spitalele din România. Trei pacienți au murit după ce au rămas fără oxigen în secția mobilă de ATI de la Spitalul Victor Babeș, în urma unei defecțiuni  la instalația de oxigen a unității mobile. Totodată, secretarul de stat Raed Arafat a explicat luni seară că dezastrul s-a produs s-a produs în urma creșterii presiunii oxigenului.

ADVERTISEMENT

”Nu știm de ce au decedat cele trei persoane. Din câte știm este un accident, dar a început și o anchetă. I-am cerut ministrului de interne să fie o anchetă rapidă și transparentă. Vinovații trebuie să răspundă”, a transmis Cîțu.

Prima reacție a lui Florin Cîțu după tragedia de la Victor Babeș: ”Nu trebuie să mai fugim de comunicare”

Florin Cîțu, despre pașaportul Covid: ”Până când nu am dat şansa tuturor să se vaccineze ar crea discriminări”
Florin Cîțu

”Am văzut că administratorii statului fug de comunicare. Cetățenii au nevoie de explicații. De aceea l-am adus aici pe Raed Arafat. Nu trebuie să mai fugim de comunicare.

Vom încerca să avem mai multe paturi la ATI, pentru că suntem în continuare în luptă cu pandemia. Nu putem garanta că astfel de evenimente nu se vor mai întâmpla. Ne dorim să nu se mai întâmple. De aceea trebuie să continuăm campania de vaccinare”, a afirmat Cîțu.

Incidentul avut loc luni, 12 aprilie, la unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din București. Instalația de oxigen s-a defectat. Din păcate, din această cauză trei pacienți au decedat. Alte 5 persoane au fost transferate la alte spitale. Serviciul Omoruri a declanșat o anchetă.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: ”Ministrul Sănătății m-a sunat după ora 18”

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Prezent la conferința de la Guvern, secretarul de stat a transmis că a aflat de incident după ora 17, în timp ce prima conversație cu Vlad Voiculescu a avut-o după ora 18.

”Inițial am aflat în jurul orelelor 17 și ceva că s-a întâmplat ceva. Ulterior am aflat că există pacienții în stop și mai târziu am aflat că există 3 pacienți care au murit. Nu știu ora la care a fost anunțată poliția”, a aprecizat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Tirul de la Babeș a fost folosit ”fără probleme” în Argeș

Trei pacienți morți, Victor Babeș, tragedie
Trei pacienți au murit după ce au rămas fără oxigen la ATI Victor Babeș. Incident grav la unitatea mobilă foto: Colaj Fanatik

Șeful DSU a spus că tragedia de la spitalul Victor Babeș s-a produs în urma creșterii presiunii oxigenului, dar că nu este cunoscut motivul pentru care s-a întâmplat acest lucru. Acest TIR de terapie intensivă a funcționat timp de mai multe luni, fără probleme, în Argeș, a menționat Arafat. De asemenea, secretarul de stat a transmis că toate unitățile mobile ATI sunt în garanție și au fost verificate cam o dată la 2-3 luni.

”Pandemia este un dezastru. Cu toate astea România a făcut față. Suntem foarte departe față de unde eram anul trecut. Avem cazuri grave care ne intră în sistem. Pacienții vin tardiv în spital. Am reușit să creștem paturile de la ATI, dar nu am ajuns încă la 1600”, a adăugat șeful DSU.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat: ”Deci, eu nu pot să stabilesc vinovații. Sunt anchete pentru toate situațiile care s-au întâmplat”

Scos la înaintare de Florin Cîțu, șeful DSU a stat de vorbă cu jurnaliștii până aproape de miezul nopții și a precizat că spera că România nu va ajunge într-o situație de colaps.

”Colapsul real al sistemului este acela când nu mai putem primi pacienți. Sper să evităm să ajungem în astfel situații”, a precizat secretarul de stat.

Ce spune primarul Bucureștiului despre tragedia de luni, 12 aprilie

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a reacționat instant după incidentul de la spitalul Victor Babeș și a cerut ca vinovații să fie ”identificați și pedepsiți”.

”Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc. Voi reveni cu detalii”, a anunțat primarul pe pagina de Facebook.

Florin Cîțu reacționează după tragedia de la Victor Babeș. Alexandru Rafila a criticat Ministerul Sănătății

Foto: Inquam Photos/ George Călin
Foto: Inquam Photos/ George Călin

Reprezenantul României la OMS a avut o primă reacție, în direct la România Tv, după tragedia care a zguduit România în această seară.

Departamentul pentru Situații de Urgență a transmis o mesaj în care nu au fost oferite prea multe lămuriri. Într-un comunicat, DSU a anunțat că este în desfășurare o anchetă.

În schimb, Emanuel Ungureanu, deputat USR, a fost foarte tranșant în urma incidentului de la Babeș, și i-a cerut lui Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să-și asume răspunderea.

O nouă tragedie în spitalele din România

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Din păcate, trei persoane au decedat, iar alți 5 pacienți au fost transferați. Unul a fost dus într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca.

ADVERTISEMENT