News

Cîțu, o nouă sancțiune asupra firmelor rusești. ”Am depus amendamente la OUG 25/2021, pentru ca să nu mai poată participa la achiziţiile publice din România”

Firmele din Rusia nu ar mai putea lua parte la achizițiile publice din România. Liderul Senatului, Florin Cîțu, a depus un amendament în acest sens la OUG 25/2021.
09.03.2022 | 15:17
Citu o noua sanctiune asupra firmelor rusesti Am depus amendamente la OUG 252021 pentru ca sa nu mai poata participa la achizitiile publice din Romania
ADVERTISEMENT

Președintele Senatului, Florin Cîțu, vrea modificarea OUG 25/2021. El a anunțat că a depus un amendament încât firmele rusești să nu mai poată participa la achiziţiile publice din țara noastră.

Firmele din Rusia nu ar mai putea participa la licitații în România

Concret, prin inițiativa liderului PNL, firmele din Rusia nu ar mai putea lua parte la licitațiile din România, în următoarea perioadă, ca o consecință a invaziei ordonată de Vladimir Putin în Ucraina.

ADVERTISEMENT

”Am spus că trebuie să ne asigurăm că sancțiunile aplicate Rusiei de Uniunea Europeană vor fi implementate și în România. Am depus astăzi amendamente la OUG 25/2021, pentru ca firmele rusești să nu mai poată participa la achizițiile publice din România”, a anunțat Florin Cîțu, într-un mesaj postat pe contul personal de facebook.

Ce sancțiuni a mai solicitat Florin Cîțu firmelor rusești din România

Noul demers al lui Florin Cîțu vine după ce în urmă cu câteva zile a solicitat Ministerului Finanțelor Publice să analizeze toate companiile din România cu acționariat rusesc.

ADVERTISEMENT

Liberalul a subliniat că este important a se afla dacă există persoane pe lista de sancțiuni întocmită de UE pentru Federația Rusă, dar și dacă firmele în cauză beneficiază de ajutor de la statul român. Mai mult, Florin Cîțu a solicitat și o analiză asupra prezenței țării noastre în anumite bănci internaționale, tot din Rusia.

Nu a durat mult apoi până la anunțul Guvernului potrivit căruia România nu mai dorește să facă parte din Banca Internațională de Investiții, unde era parteneră cu Rusia (principalul acționar-n.r) și alte state.

ADVERTISEMENT

”România consideră necesar şi a condamnat ferm acţiunile Rusiei în Ucraina, prin vocea preşedintelui României, Klaus Iohannis, ne exprimăm solidaritatea faţă de Ucraina şi Rusia trebuie să suporte consecinţele acestei agresiuni, acestei invazii ilegale.

România, Ministerul Finanţelor trebuie să facă o analiză, în detaliu, a tuturor acelor companii unde există acţionariat rusesc, să vedem dacă cei care sunt acţionari sunt pe lista celor sancţionaţi şi să se ia măsurile necesare. În acelaşi timp, trebuie să verificăm dacă acele companii primesc ajutor de stat, să nu ajungă ajutorul de stat la cei care sunt pe lista de sancţiuni.

ADVERTISEMENT

E momentul să discutăm cu partenerii noştri, să vedem dacă mai e oportun ca România să rămână în aceste instituţii internaţionale. Ministerul de Finanţe are de făcut această analiză”, spunea Florin Cîțu, într-o declarație de presă.

ADVERTISEMENT