News

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Florin Cîțu: “PNRR nu are o coerenţă şi o viziune clară”. Update

Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Florin Cîțu pentru o discuție pe tema banilor europeni.
20.05.2021 | 17:56
Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu Florin Cîțu pentru o discuție pe tema banilor europeni.
ADVERTISEMENT
20-05-2021
14:54

Ce a declarat premierul Cîțu după discuția cu Marcel Ciolacu

Premierul Cîțu a declarat după discuțiile cu Marcel Ciolacu faptul că s-au discutat toate capitolele și toate detaliile din PNRR. 

“Din delegația PSD au făcut parte și reprezentanți ai organizațiilor sindicale. Surprinzător, dar asta este! Am prezentat PNRR, elemente de reformă, reformă pe care o așteaptă românii și este apreciată de Comisia Europeană. Am intrat și în detalii, în ordonanța… Am prezentat în detaliu toate capitolele din PNRR, cu bugetele aferente… Acest PNRR are o componentă de reforme, care are în spate voturile românilor. Reformele liberale vor duce la îmbunătățirea vieții românilor, la creșterea nivelului de trai, la creștere economică, așa cum se vede și azi’, a spus premierul României.

Cîțu le-a spus jurnaliștilor că discuțiile nu au fost deloc tensionate, asta chiar dacă Ciolacu susține că a fost total nemulțumit de explicațiile premierului.

“Programul nostru corectează ceea ce s-a făcut în anii când PSD a fost la guvernare. Dar eu întotdeauna sunt deschis. PNRR este un proiect al Guvernului, nu trebuie să meargă în Parlament. Oricum, a fost deja prezentat în Parlament de domnul Ghinea. Vom vedea ce vom face, sunt mai mulți pași de făcut (…) Avem un program cu două componente, de investiții și de reformă. Reforma și-o asumă Guvernul, coaliția, dar tot noi trebuie să ne asumăm și cum sunt cheltuiți banii, partea de investiții (…) În niciun caz nu au fost discuții tensionate, de ce să fie?!”, a mai spus Cîțu.

20-05-2021
14:47

Marcel Ciolacu, nemulțumit după discuția cu premierul

Marcel Ciolacu a fost total dezamăgit după discuția purtată cu premierul. Acesta spune că PSD vrea doar să ajute România să iasă din impas.

“Nu am avut detaliile reformelor și am avut și noi reforme pentru a fi cuprinse în PNRR. Din punctul nostru de vedere nu are o coerență și o viziune clară a anilor pe care îi trăim acum. Nu cunoaștem concret ce granturi vor merge către IMM-uri, către sindicate care o să fie reformele, spre pensii. Am luat act generic de PNRR”. a spus Ciolacu.

Liderul PSD spune că așteaptă să primească PNRR pentru a-l studia cu mai mulți specialiști.

“Așteptăm să primim în detaliu să discutam cu specialiștii. Discuția a fost un pic superficiala, un pic așa mai de sus, în nota actualului Guvern…Să-mi cer scuze că e inflația 3,28 în România. Eu l-am întrebat pe domnul premier de ce MAE a cerut europarlamentarilor scrisori în care cere să nu fie de acord cu salariul minim european. Și domnul Cîțu mi-a spus că dacă această recomandare a fost făcută de către MAE, și-o asumă. Domnul Iohannis și-a asumat acest lucru, probabil este o lipsă de comunicare între instituții”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu este așteptat, joi, la Guvern pentru o discuție cu premierul. Acesta l-a chemat pentru a analiza Planul Național de Redresare și Reziliență. Liderii PSD au amenințat cu greva parlamentară în cazul în care nu li se va spune cum vor fi cheltuiți banii primiți de la UE.

Premierul României i-a criticat pe liderii PSD cu doar o zi înaintea întâlnirii.

Florin Cîțu se întâlnește cu Marcel Ciolacu pentru discuții pe tema PNRR

Florin Cîțu a decis să se întâlnească cu Marcel Ciolacu după ce social-democrații au amenințat cu greva parlamentară. Aceștia vor să știe exact cum vor fi folosite cele 30 de miliarde de euro, bani obținuți prin Planul Național de Redresare și Reziliență. PSD a cerut ca planul să fie prezentat în Parlament.

ADVERTISEMENT

Joi,  la ora 15, Marcel Ciolacu va merge la întâlnire împreună cu mai multe persoane: un reprezentant al mediului de afaceri și un lider de sindicat.

“I-am spus domnului Ciolacu să vină să-i prezint bugetul dar nu a venit, în pandemie i-am spus să vină să discutăm dar nu a venit”, a declarat Florin Cîțu, după ședința de Guvern de miercuri.

ADVERTISEMENT

Replica lui Marcel Ciolacu pentru Florin Cîțu

După declarația premierului, Marcel Ciolacu i-a dat imediat replica.

“Eu nu pot decât să mă bucur că până la urmă primul ministru și-a găsit timp să stea de vorbă și cu opoziția pe PNRR, dar și mai mult mă bucură faptul că s-au hotărât să vină cu el transparent și să îl prezinte în Parlament. Nu este nevoie de un vot, unele state au făcut acest vot.

Acest plan nu e nici al puterii, nici al opoziției, este al Românei. Statul român și toată clasa politică trebuie să aducă cât mai mulți bani astfel încât nivelul de trai al românilor să crească. Asta este logica”, a spus Marcel Ciolacu, la România Tv.

ADVERTISEMENT

Premierul, critici dure la adresa PSD

Premierul României i-a criticat pe liderii PSD într-o postare pe facebook, cu doar o zi înaintea întâlnirii de la Palatul Victoria.

“În guvernarea PSD România a avut cea mai mare rată a inflației din UE 3 ani la rând. Mai clar, România a condus topul rușinii în UE 3 ani la rând când a fost guvernată de socialiști. Rata inflației în guvernarea PSD a ajuns la 5.4%. Nici până azi psd-iștii nu și-au cerut scuze în fața românilor pentru o astfel de “performanță”. Cine știe, poate astăzi este ziua în care își vor cere scuze”, a scris Cîțu.

ADVERTISEMENT

Prin PNRR, România poate primi de la UE aproximativ 30 de miliarde de euro, 13,8 miliarde euro sub formă de granturi și 16,7 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Fondul total destinat Mecanismului de Redresare și Reziliență (MRR) la nivelul UE este de 672,5 miliarde euro.

ADVERTISEMENT