News

Florin Cîțu trage un semnal de alarmă despre o nouă criză economică. “Pregătiți-vă pentru următoarea!”

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, Florin Cîțu, președintele PNL și fost premier, a atras atenția unei viitoare crize economice. El a subliniat că o creștere a inflației peste 10% ar putea duce la o recesiune.
04.02.2022 | 23:45
Florin Citu trage un semnal de alarma despre o noua criza economica Pregatitiva pentru urmatoarea
ADVERTISEMENT

Fostul premier al României, Florin Cîțu, a lansat un avertisment pe pagina sa personală de Instagram în care atrage atenția asupra unei viitoare recesiuni economice, notează Știri pe surse.

În mesajul său, Florin Cîțu a mai transmis că nu ar trebui să ne mai luptăm cu problemele economice prin care trece acum și că atenția ar trebui concentrată asupra viitoarei recesiuni.

ADVERTISEMENT

În ultimele săptămâni, președintele PNL a atras atenția în aparițiile sale publice asupra pericolului unui noi recesiuni. El a explicat că o creștere a inflației peste nivelul de 10% se poate dovedi extrem de periculos pentru economia românească.

Care este situația inflației din ultimele luni?

După cum arată datele Institutului Național de Statistică, evoluția inflației din ultimei luni pare a merge spre pragul critic de 10% prevăzut de Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Mai exact, dacă ne uităm la datele din ultimele patru luni ale anului 2021 observăm o creștere constantă a inflației. Astfel, în luna septembrie aceasta a avut un nivel de 6,3%, în octombrie de 7,9%, în noiembrie de 7,8% și în decembrie de 8,2%.

Într-o intervenție la Digi24, Florin Cîțu a mai atras atenția asupra faptului că condițiile care pot duce la o nouă criză economică încep să se facă simțite în mediul economic, chiar dacă, în prezent, atenția publicului este îndreptată asupra crizelor legate de energie.

ADVERTISEMENT

El a explicat că creșterea facturilor la energie electrică și gaze naturale a dus, alături de alte cheltuieli pe care mediul de afaceri trebuie să le suporte, la creșterea inflației. În această situație, fără o serie de măsuri clare, situația economică poate deveni extrem de complicată.

Florin Cîțu a mai atras atenția asupra faptului că o combinație de creștere a inflației și a dobânzilor poate avea un efect nefast asupra situației din România.

ADVERTISEMENT

“Depinde de șocuri. Dacă inflația accelerează rapid și dobânzile cresc rapid, da, se poate acest lucru. Sper să avem înțelepciunea să nu mergem în acea direcție”, a explicat fostul premier.

O analiză a ministrului economiei, Adrian Câciu, arată că România va continua să se confrunte cu o creștere a inflației. El a explicat că deși veniturile la bugetul de stat vor creștem la fel vor face și cheltuielile publice.

Creșterea inflației este cauzată de pandemie, creșterea prețurilor la energie electrică și gaze, dar și de importuri. Mai exact, după cum explică ministrul, România este dependentă de produsele și investițiile din afara țării, după cum explică ministrul.

Cum evaluează Florin Cîțu situația economică a României?

De-a lungul ultimelor săptămâni și luni, Florin Cîțu a făcut o serie de declarații legate de situația economică a țării noastre. Cu toate aceste, trebuie sublinia că, într-o mai mică sau mai mare măsură, mandatele sale de ministru al finanțelor și premier au contribuit la această stare.

La jumătatea lunii ianuarie, Florin Cîțu le atrăgea atenția colegilor de alianță că situația economică a României este mult mai bună decât susțineau cei din PSD atunci când erau în opoziție.

Cîțu a explicat că creșterea economică a României a fost de aproape șapte procente, reușind să depășească estimările inițiale de 4,5%.

“Dar economia României, anul trecut, după ce tragem linie, a performat mai bine decât se aştepta oricine, decât ne spuneau toţi specialiştii – care astăzi sunt cu noi la guvernare – dar erau specialişti în partea cealaltă şi spuneau că o să fie dezastru. Nu a fost aşa”, a adăugat fostul premier.

În plus, el a mai explicat că starea economiei românești s-a reflectat în veniturile colectate de bugetul de stat. Mai exact, el a adăugat că ținta asumată de guvernanți a fost de 7,16% și că în realitate a avut loc o scădere de la 10% la 7%.

La finalul lunii trecute, într-o conferință de presă ținută la sediul PNL, Cîțu și-a prezentat realizările din timpul mandatului său de premier și a subliniat că datoria publică a rămas sub 50% în cursul anului 2021.

“Am administrat economia în 2020 şi în 2021 şi a ieşit bine. Te pregăteşti pentru ce este mai rău şi dacă iei măsuri bune, rezultatele vor fi confirmate. Anul trecut, nu o spun doar eu, a fost cel mai bun an din punct de vedere economic din istoria României, cea mai rapidă revenire în criza globală”, a mai adăugat Florin Cîțu despre mandatul său.

ADVERTISEMENT