News

Florin Cîțu și-a chemat la raport miniștrii! Ce le transmite premierul oamenilor din cabinet

07.02.2021 | 13:34
Florin Citu sia chemat la raport ministrii Ce le transmite premierul oamenilor din cabinet
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu și-a chemat la raport miniștrii! Premierul vrea să discute cu oamenii din cabinetul său și i-a invitat pe aceștia la o şedinţă informală, luni, de la ora 18.00. Conform informațiilor oferite de Adevărul, mai mult ca sigur subiectul discuției ar urma să fie bugetul pe 2021. 

Concret, șeful Executivului vrea să discute cu miniștrii săi despre găsirea unor soluţii pentru tăierea cheltuielilor pe care le are fiecare minister în parte.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea vine şi în contextul în care Florin Cîţu a precizat faptul că Guvernul va adopta proiectul de buget cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare

Florin Cîțu și-a chemat la raport toți miniștrii

De altfel, atunci când a fost chestionat despre bugetul pe anul în curs, Florin Cîțu a explicat că este normal ca acesta să întârzie. Chiar el a solicitat un detaliu aparte.

ADVERTISEMENT

„Întârzie pentru că am cerut un lucru important. Am zis că subvenţiile şi cheltuielile trebuie legate de reforme.

Nu se duc bani către aceste sectoare, dacă nu văd reforme. Banii se vot duce doar în companii care arată programe de reformă. E mai complicat să reduci cheltuieli, e mai uşor să le creşti”, a precizat premierul.

ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîţu a afirmat că bugetul pentru 2021 porneşte de la criteriul – „fără risipa banului public” şi a adăugat că salariile în administraţia publică s-au dublat în 4 ani, însă nu a văzut şi ca performanţa să se dubleze.

Şeful Guvernului a adăugat că trebuie să vină cu un program de restructurare, companiile de stat care au pierderi, dacă vor să mai fie susţinute de la buget şi a oferit exemplul TAROM care se restructurează şi primeşte în continuare finanţare.

ADVERTISEMENT

„Bugetul este o provocare pentru orice coaliţie, mai ales că sunte oameni politici. Am spus clar care sunt criteriile de la care pornim cu bugetul pe anul acest – fără risipa banului public.

V-am dat câteva exemple – cheltuielile de personal s-au dublat în 4 ani de zile şi nu cred că performanţa celor care dublează în administraţie publică s-a dublat în această perioadă. De aceea în acest an am vorbit de câteva reforme.

Una dintre reforme este o  reaşare a legii salarizării unitare, în care să legăm veniturile celor din administraţia publică de performanţă. Este momentul să facem acest lucru, nu doar să promitem că vom creşte salariile în fiecare an şi fără să cerem ceva la schimb.

Nu o cerem doar noi, o cer românii. Toţi românii vor un aparat public performant. Şi nu trebuie să ne fie frică să spunem acest lucru. De aici pornim cu acest buget, pe de o parte”, a declarat Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT