News

Florin Cîțu și Ludovic Orban s-au înțeles pe rectificarea bugetară. Transporturile nu vor primi bani în plus; tăieri la Sănătate

Biroul Executiv al PNL a aprobat, într-o formă ușor revizuită, proiectul rectificării bugetare propus de către premierul Florin Cîțu.
10.08.2021 | 17:16
Florin Citu si Ludovic Orban sau inteles pe rectificarea bugetara Transporturile nu vor primi bani in plus taieri la Sanatate
ADVERTISEMENT

Conducerea PNL, reunită marți, în ședința Biroului Executiv a decis să reducă suma propusă inițial pentru Ministerul Sănătății și a menținut alocările anterioare pentru Ministerul Transporturilor, ambele ministere fiind deținute de reprezentanți ai USR-PLUS.

Potrivit unor surse liberale citate de către News.ro, primul-ministru Florin Cîțu și președintele PNL Ludovic Orban au convenit să aibă o poziție comună în ședința coaliției de guvernământ în care va fi tranșat subiectul.

ADVERTISEMENT

După prezentarea proiectului de rectificare de către premier, s-a decis ca la Transporturi să nu fie acordați bani în plus față de cei 322.000.000 lei alocați inițial pe motiv că cererea ministrului Cătălin Drulă pentru bani în plus este nejustificată.

Motivul pentru care Cîțu nu vrea să-i dea bani în plus lui Drulă

Au cerut două miliarde, dar cer bani la asistenţă socială, la subvenţii şi mai au o problemă cu procesele şi despăgubirile. Dar în rest nu se justifică solicitările. De exemplu, CFR Călători şi Metrorex au foarte puţine investiţii, sub nivelul prognozat”, a afirmat Cîţu în şedinţa BEX.

ADVERTISEMENT

Și Lucian Bode, predecesorul lui Drulă la Ministerul Transporturilor, a afirmat că există întârzieri evidente în derularea unor proiecte care au fost deja bugetate.

De asemenea, premierul a spus că suma pe care o va primi Ministerul Sănătății va fi mai mică decât cea anunțată săptămâna trecut, 2 miliarde față de 3,5 miliarde lei.

ADVERTISEMENT

La Ministerul Sănătăţii suma nu va fi atât de mare, va fi de două miliarde de lei. Au salarii, sporuri la doctori de la începutul anului. Tot ce am băgat anul trecut temporar, le-am păstrat. La Sănătate trebuie să mai punem şi control pe chestiunea legată de concediile medicale, care sunt din ce în ce mai multe. Este inadmisibil să nu existe niciun fel de control pe aşa ceva”, ar fi spus Florin Cîţu în şedinţa BEX.

Critici pentru Claudiu Năsui

Pe de altă parte, s-a decis ca Ministerul Economiei să primească în plus 60.000.000 lei pentru finalizarea programului StartUp Nation. Totuși, premierul Cîțu s-a declarat nemulțumit de execuția bugetară de la ministerul condus de Claludiu Năsui (USR).

ADVERTISEMENT

El a mai spus că vor fi 60 de milioane de lei în plus la ministerul Economiei, condus de Claudiu Năsui, pentru închiderea programului StartUp Nation. Totuşi, Cîţu l-a criticat pe Năsui, despre care a spus că nu a cheltuit banii pentru HORECA.

Are un miliard de lei pentru HORECA pe care nu i-a cheltuit. Nu a plătit nimic, banii sunt acolo în buget. Nu-i mai dau alţi bani, trebuie să-i plătească pe ăştia”, a afirmat Florin Cîţu. Criticile sale vizează programul de ajutor pentru companiile din HORECA, unde statul ar trebui să finanţeze 20% din diferenţa dintre cifra de afaceri din 2019 şi cea din 2020. Pentru acest program, Năsui a spus că are nevoie de 2,5 miliarde de lei pentru acest program.

Au fost 11.000 de cereri (pentru ajutorul de stat – n. red.), mai puţin decât estimau. El (Năsui – n. red.) a fundamentat ceva? El trebuie să fundamenteze, pentru că părerea mea este că trebuie să le dăm la HORECA 100%”, a spus și preşedintele PNL, Ludovic Orban.

Turcan s-a plâns de banii luați

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a plâns în ședință că ministerul său pierde cei mai mulți bani la rectificare și  nu va avea bani pentru un ajutor de stat pentru aeroporturile din subordinea Consiliilor Judeţene și nu îi este aprobată angajarea a o mie de persoane la Casele judeţene de pensii.

Premierul Cîțu a replicat că angajările vor fi finanțate din PNNR, după ce acesta va fi aprobat de Comisia Europeană.

Suplimentarea se poate face din bugetul naţional, e vorba de 20 de milioane, adică fix pix. Cred că cei de la Finbanţe nu v-au explicat şi nu am avut timp să discutăm (…) Mai avem alte două proiecte pe subiecte de infringement care sunt blocate la ministerul Finanţelor (în prezent condus de Cîţu – n. red.). Faptul că ne-a crescut partea de contributivitate trebuie să ne facă să fim bonificaţi la ministerul Muncii, nu să fim penalizaţi”, a insistat Turcan.

Până la urmă, Cîțu a promis că va reexamina chestiunea și că, dacă cererea este justificată, banii vor fi alocați. După ședința de la PNL, subiectul rectificării a fost reluat în ședința partidelor din coaliție care a început de la ora 15.00.

ADVERTISEMENT