News

Decizii importante privind redeschiderea restaurantelor. Ce vor trebui să facă clienții. Update

06.04.2021 | 14:10
Decizii importante privind redeschiderea restaurantelor Ce vor trebui sa faca clientii Update
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu și reprezentanții Horeca discută astăzi mai multe scenarii privind redeschiderea în interior a restaurantelor.


Update, ora 14:10/ Pentru a putea funcționa la interior cu o capacitate între 30 și 50%, începând cu 1 iunie, Horeca ia în calcul testarea clienților, a declarat marți Dragoș Petrescu, secretar general al Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor, la Guvern.

ADVERTISEMENT

„Cei care se vor testa rapid vor fi o minoritate”, a spus Petrescu, în condițiile în care o parte a clienților vor fi vaccinați, iar alții vor fi trecut prin boală, conform știri pe surse.

Angajații din industria Horeca vor avea prioritate la vaccinare

„Comisia Europeană și-a asumat data de 14 mai ca dată de finalizare a certificatului verde astfel încât vom putea beneficia de o bază unică de date în asa fel încat orice cetațean român să poată fi usor identificat și să dovedească faptul că este vaccinat. Țări ca Olanda si Marea Britanie deja explorează concepte din domeniul cultural și al ospitalitatii în care să poți avea acces facil cu certificat verde dar și cu testare rapida”, a transmis Dragoș Petrescu.

ADVERTISEMENT

„Romania își va asuma certificate digitale în ceea ce priveste deplasările internaționale”, a spus Călin Ilie, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România.

Oficialii industriei au solicitat Guvernului și sancționarea sau ridicarea licențelor pentru cei ce nu respectă regulile.

ADVERTISEMENT

Știrea inițială/

Florin Cîțu și reprezentanții Horeca caută soluții pentru redeschiderea restaurantelor la interior

Sunt vehiculate două variante pentru redeschiderea restaurantelor la interior. Prima opțiune ar presupune să existe zone separate pentru cei vaccinați și cei nevacccinați. Patronii de restaurante sunt de acord cu o astfel de variantă, conform sursei citate.

Rămâne de văzut dacă din punct de vedere logistic se va putea face acest lucru. Există și varianta testării. Dilema rămâne cine va suporta aceste costuri. Patronii de restaurante par dispuși să plătească, dar asta ar presupune prețuri mai mari pentru clienți.

ADVERTISEMENT

Se discută mai multe aspecte privind vacanțele. Luni, 5 aprilie, premierul a declarat că românii nu vor avea nevoie de certificat verde de vaccinare pentru a merge în vacanță în țară.

”În România nu se va aplica certificatul verde, românii urmând să meargă fără acesta în vacanță”, a precizat prim-ministrul.

Premierul Cițu: Până la finalul lunii iulie poate fi atins obiectivul de 10 milioane de persoane vaccinate

„Campania de vaccinare, ştiţi foarte bine, iau în calcul lunile aprilie şi mai, în aceste două luni vom avea 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România, la finalul lunii mai vom avea poate 5 milioane de persoane vaccinate şi în scenariul optimist chiar 6 milioane de români vaccinaţi. 5 milioane de persoane vaccinate reprezintă peste 50% din populaţie care va fi vaccinată. Putem vorbi la sfârşitul lunii mai de revenirea la normalitate”, a spus Cîţu, luni, 5 aprilie.

„Aşa cum arată lucrurile astăzi, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la finalul lunii iulie. Dar toată lumea trebuie să meargă să se vaccineze.

Am făcut tot ce este posibil. Vorbeam de finalul lunii septembrie, acum putem avea 10 milioane de români vaccinaţi la finalul lunii iulie. (…) Din păcate, însă, numărul persoanelor programate este de 700.000”, a mai spus Cîţu

ADVERTISEMENT