News

Florin Cîțu susține că românii simt bunăstarea economică. Marcel Ciolacu: “Un ultim spectacol al delirului politic”

Florin Cîțu s-a declarat mulțumit de direcția în care merge România și a susținut că în țara noastră ”bunăstarea se simte deja”.
16.10.2021 | 16:06
Florin Citu sustine ca romanii simt bunastarea economica Marcel Ciolacu Un ultim spectacol al delirului politic
ADVERTISEMENT

Premierul interimar a făcut declarațiile sâmbătă în cadrul unei conferințe de presă după ce Agenţia de rating Moody’s a modificat perspectiva economică a României din negativ în stabil.

Florin Cîțu susține că românii simt bunăstarea economică

Florin Cîțu s-a referit la cele mai recente sondaje de opinie, care arată că cei mai mulți români sunt de părere că România merge într-o direcție greșită.

ADVERTISEMENT

”În ciuda tuturor știrilor alarmiste pe care le tot vedem, aceste agenții de rating, care sunt independente, ne spun că România merge în direcția bună, și nu în direcția greșită. Este mesajul pe care-l dau aceste agenții”, a spus premierul.

”Într-o perioadă de criză, am găsit cele mai bune măsuri pentru a stabiliza economia”, a ținut să sublinieze Florin Cîțu.

ADVERTISEMENT

Premierul demis nu s-a arătat îngrijorat nici de inflația în creștere, nici de scumpirile la electricitate, gaze și mâncare.

”Noi avem două comparații: una cu anul trecut, cealaltă cu celelalte țări din Uniunea Europeană. Toate au trecut prin aceeași criză anul trecut, doar că România este una dintre țările care va avea cea mai mare creștere din Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Deci România este țara care își revine cel mai mult. Eu nu cred că sunt foarte multe țări în Uniunea Europeană astăzi cărora li s-a schimbat perspectiva de la negativ la stabil. Veți găsi foarte puține, evaluări ale agențiilor de rating.

În ceea ce privește bunăstarea pe care o vom simți, deja începem să o simțim. Avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în investiții, avem resurse suplimentare pe care le-am folosit în sănătate, fără să creștem deficitul. Avem resurse pentru a reduce costul cu facturile la iarnă, fără să creștem deficitul”, a mai spus Cîțu.

ADVERTISEMENT

Premierul, convins că prețurile vor scădea

De asemenea primul ministru estimează că scăderea prețurilor în România se va produce de la începutul anului viitor.

”Aici, știți, dinamica prețurilor este politica monetară. Deci citesc și vă spun, traduc, încerc să traduc ceea ce văd eu ce spune Banca Centrală.

Și Banca Centrală spune că acum trecem printr-o perioadă în care prețurile au crescut, dar tot Banca Centrală ne arată că este o perioadă pe termen scurt și inflația va reveni sub 3 % în orizontul de politică monetară care este până la 2 ani de zile.

(Prețurile) vor scădea sub 3 %, dar ele arată că această creștere va începe să fie accentuată după luna decembrie. Dinamica prețurilor va scădea, va începe să fie mai mică după luna decembrie”, a mai declarat premierul interimar.

Rata anuală a inflației în România a ajuns la 6,3%, potrivit Institutului Național de Statistică. Cel mai mult s-au scumpit energia electrică și combustibilii, dar majorări de prețuri s-au înregistrat și la alimente.

Marcel Ciolacu: “A dat astăzi un ultim spectacol al delirului politic”

O reacție dură la declarațiile primului ministru interimar a avut Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, într-o postare pe Facebook.

“Premierul demis a dat astăzi un ultim (sper) spectacol al delirului politic”, afirmă Marcel Ciolacu.

“Frig, foame, sărăcie! Asta a reușit creșterea ta economică bolnăvicioasă, Florine!
Premierul demis a dat astăzi un ultim (sper) spectacol al delirului politic!
Afirmă, cu o seninătate care ține de patologie, că ‘românii vor simți la facturile din această iarnă creșterea economică'”, a mai scris președintele PSD.

ADVERTISEMENT