News

Florin Cîțu, verificări la Ministerul Sănătății, după publicarea unor date din epidemie. Reacția lui Vlad Voiculescu

08.03.2021 | 15:24
Florin Citu verificari la Ministerul Sanatatii dupa publicarea unor date din epidemie Reactia lui Vlad Voiculescu
ADVERTISEMENT

Florin Cîțu a anunțat o serie de verificări la Ministerul Sănătății, după ce instituția condusă de Vlad Voiculescu a dat publicității o serie de date legate de evoluția pandemiei de Covid-19.

Forul condus de Voiculescu a publicat, joi, 4 martie, pentru prima dată în perioada crizei pandemice, date referitoare la pandemie defalcat pe fiecare județ.

ADVERTISEMENT

Luni, premierul a anunțat că a avut o discuție cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituție ce s-a autosesizat cu privire la modul în care sunt comunicate datele şi numărul de infectări cu SARS-CoV-2 la nivelul fiecărui judeţ.

Florin Cîțu, verificări la Ministerul Sănătății, după publicarea unor date din epidemie

Continuă seria de mici neînțelegeri la nivelul Guvernului condus de Florin Cîțu. În cursul zilei de luni, 8 martie, șeful Executivului a anunțat că urmează să fie făcute verificări pentru a se vedea dacă Ministerul Sănătății a respectat legislația atunci când a publicat date referitoare la pandemie, precizând că erau necesare mai multe avize.

ADVERTISEMENT

”Am avut o discuţie cu şeful Corpului meu de control în această dimineaţă, se autosesizează să vadă dacă a fost respectată toată legislaţia, avizele dacă au fost date şi vom vedea. Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”, a declarat Florin Cîţu, potrivit News.ro.

Instituția condusă de Vlad Voiculescu a publicat, joi seară, în premieră, date defalcate pe judeţe despre situația epidemiologică. Au fost prezentate numărul de teste realizate în fiecare judeţ, rata de pozitivare, numărul persoanelor spitalizate, al vindecaţilor şi al celor care s-au reinfectat.

ADVERTISEMENT

Care este replica lui Vlad Voiculescu

În replică la poziția premierului, ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a precizat că date referitoare la numărul de teste ar fi trebuit să fie publicate cu mult timp înainte. ”Nu există date publice secrete”, a subliniat ministrul.

”Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există vreun motiv pentru ca anumite date să nu fie făcute publice, atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date publice secrete.

ADVERTISEMENT

Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit, ar trebui să fie date publice, transparente. Transparenţa e un obiectiv nu doar al Ministerului Sănătăţii, dar şi al Guvernului”, a declarat ministrul Sănătăţii, potrivit sursei citate.

În chestiunea privind numărul de teste pe judeţe, pe care ministerul pe care îl conduce le-a publicat pe 4 martie, Vlad Voiculescu a replicat: ”Avize STS, SRI pentru numărul de teste? Numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte, cred că e un lucru pe care îl așteptam cu toţii”.

ADVERTISEMENT