Florin Cîțu, veste proastă pentru pensionari. Ce va face Guvernul dacă CCR decide creștere pensiilor cu 40%

Adrian Baciu   
în HotNews
25/11/2020, 09:15
Florin Cîțu, veste proastă pentru pensionari. Ce va face Guvernul dacă CCR decide creștere pensiilor cu 40%
Florin Cîțu, veste proastă pentru pensionari. Ce va face Guvernul dacă CCR decide creștere pensiilor cu 40%. Sursa foto: hepta.ro

Creșterea pensiilor cu 40% este un subiect departe de a fi tranșat în România, iar Guvernul, prin vocea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, admite că o astfel de mărire nu este posibilă, chiar dacă CCR ar da undă verde majorării votate în Parlament.

Marți, șeful finanțelor a dezvăluit ce va face Guvernul Orban în scenariul în care Curtea Constituțională va da, prin respingerea sesizării depuse de liberali, undă verde majorării pensiilor cu 40%.

Cîțu nu le dă speranțe celor care voiau o mărire a pensiilor și spune că, indiferent de decizia judecătorilor constituționali, PNL va merge pe calea inițială: ”Deja am arătat viziunea noastră de liberali și vom merge pe viziunea noastră de liberali, nu pe ce ne spune Curtea în această speță”.

Veste proastă pentru pensionari. Florin Cîțu anunță ce va face Guvernul dacă CCR decide creștere pensiilor cu 40%

Pe 13 octombrie, Guvernul a depus la Curtea Constituțională (CCR) o sesizare împotriva legii de aprobare a rectificării bugetare, prin care, la inițiativa PSD, Parlamentul a legiferat ca pensiile să se majoreze cu 40% de la 1 septembrie 2020 și ca salariile profesorilor să crească și ele din acest an.

La acea dată, Executivul a contestat la CCR faptul că nu există resurse bugetare pentru cheltuielile angajate de Parlament prin legea de aprobare a rectificării.

Chestionat în legătură cu modul în care va reacționa Guvernul în cazul în care Curtea Constituțională respinge sesizarea depusă de liberali, ministrul Finanțelor a răspuns:

”Aș vrea să revin asupra Constituției – Articolul 138, alineatul 5 din Constituție, care spune foarte clar că fiecare cheltuială trebuie să aibă sursa aferentă, pentru că a fost o decizie pentru alocații, unde Curtea a spus că e de ajuns să spui contul. Revin la principiu și trebuie să citim Constituția în spiritul ei.

Este normal ca acest articol să aibă spiritul responsabilității fiscale. Cum responsabilizezi pe cineva? Când îi spui să îți arate sursa. Sursa de finanțare trebuie să fie nu doar contul din care se face plata, o chestie contabilă, și de unde alimentezi acel cont, care sunt sumele.

Pentru că, altfel, diminuezi, golești de conținut acest principiu al responsabilității fiscale, pe care îl găsim și în Legea responsabilității fiscale, și în Legea finanțelor publice, deci toate sunt legate și au avut un scop.

Când au făcut Constituția, acesta era scopul, de a limita aceste proiecte populiste, de a-i face pe cei care vin cu proiecte populiste să prezinte măcar sursa. De unde iau banii? De unde îi tai? Pentru că Guvernul – și am văzut și această… te aruncă la oportunitate, dar oportunitatea ar fi fost, de exemplu, să taxezi pensiile speciale, dar tot Curtea Constituțională spune că nu poți să taxezi pensiile speciale. Deci unde este oportunitatea Guvernului atunci până la urmă?”, a spus ministrul la B1TV.

Cîțu: Nu mergem pe ce ne spune Curtea

Florin Cîțu este încrezător că la CCR va fi judecată în spiritul Constituției această speță legată de majorarea pensiilor cu 40%. Acesta reamintește tuturor că ”Partidul Național Liberal a crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă din ultimii ani”.

”Eu sper că cei de la Curtea Constituțională vor judeca în spiritul Constituției, acesta al responsabilității fiscale, al principiului responsabilității fiscale. Este ceea ce noi cerem acolo.

În același timp, dacă Curtea decide altceva, vom merge exact pe direcția pe care am spus-o – anul acesta, Partidul Național Liberal a crescut punctul de pensie cu cea mai mare sumă din ultimii ani. În niciun an n-a crescut punctul de pensie cu 177 de lei, deci am reușit acest lucru într-o perioadă de criză, într-o perioadă de criză economică, de criză de sănătate”, a adăugat Florin Cîțu.

Întrebat dacă bugetul ar fi dat peste cap în cazul în care CCR dă undă verde majorării pensiilor cu 40%, ministrul Finanțelor a explicat:

”Nu ne vom abate de la ceea ce am spus. Am fundamentat foarte bine această creștere cu 177 de lei, am făcut rectificarea bugetară. Alte resurse la buget nu sunt. Nu se va merge pe o altă direcție. În plus, am arătat deja viziunea noastră pentru anii următori, cu cât va crește punctul de pensie în 2021, cu cât va crește punctul de pensie în 2022, în 2023, în 2024.

Deja am arătat viziunea noastră de liberali și vom merge pe viziunea noastră de liberali, nu pe ce ne spune Curtea în această speță”, a concluzionat ministrul la postul de știri citat.

Închide ×