News

Florin Cîțu vorbește despre cea mai mare criză economică din ultima sută de ani. Majorarea pensiilor, subiect sensibil

26.06.2020 | 22:37
Florin Citu vorbeste despre cea mai mare criza economica din ultima suta de ani Majorarea pensiilor subiect sensibil
ADVERTISEMENT

Ministrul Florin Cîțu vorbește despre cea mai mare criză din ultima sută de ani pentru România, provocată de Covid-19.

Florin Cîțu s-a răzgândit și nu mai crede că situația financiară e roz în România, în plină pandemie de Covid-19.

ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor s-a plâns că țara noastră trece prin cea mai gravă criză din ultima sută de ani, explicând eforturile pe care Guvernul le face pentru a limita proporțiile dezastrului.

Florin Cîțu crede că actuala criză economică e cea mai mare din ultima sută de ani

„Trebuie să fim foarte oneşti cu noi. Trecem prin cea mai dificilă perioadă pentru economie din ultima sută de ani. În acelaşi timp, trebuie să avem toate datele pentru exerciţiul bugetar la 6 luni de zile. Datele sunt ok, am reuşit să evităm un dezastru pentru economie. Dar eu văd lucrurile puţin diferit: aş vrea să discutăm nu doar de pensii, ci să discutăm şi de investiţii, şi aş vrea să mă certe românii că nu dublez investițiile”, a declarat Cîțu la B1 TV.

ADVERTISEMENT

Ministrul vrea să justifice astfel incapacitatea Guvernului de a crește pensiile și alocațiile, așa cum era stabilit prin lege.

„Facem o evaluare a tuturor cheltuielilor pentru perioada a doua a anului şi vrem să alocăm mai mulţi bani pentru investiţii, pentru că numai aşa putem să plătim şi pensii şi salarii crescute şi în anii viitori. Dacă noi facem această greşeală şi anul acesta nu alocăm mai mulţi bani pentru investiţii şi mergem spre ceea ce vrea stânga – populism din acesta mizerabil – dacă mergem spre populism, vă garantez că vom avea mari probleme anii viitor”, a adăugat Cîțu.

ADVERTISEMENT

Declarația apocaliptică a lui Cîțu vine la două luni după ce expertul considera că România își va reveni fără probleme din criză. Mai mult, inclusiv premierul Ludovic Orban a declarat recent că această criză nu atât de gravă pe cât se aștepta.

Am spus de nenumărate ori că este mult prea pesimist şi că pe baza modelelor macro pe care eu le folosesc economia României s-ar putea să fie singura cu creştere economică din UE în primul trimestru”, a explicat Cîțu în luna mai.

ADVERTISEMENT

Totodată, Florin Cîțu a recunoscut că creșterea pensiilor va fi o decizie politică. Guvernul Orban va analiza atent toate cifrele pentru a trage o concluzie în septembrie, atunci când e termenul limită pentru majorarea pensiilor.

ADVERTISEMENT