News

Florin Cîțu: ”Vrem să creștem și alocațiile și pensiile, vrem să facem și investiții”

27.07.2020 | 22:33
Florin Citu Vrem sa crestem si alocatiile si pensiile vrem sa facem si investitii
ADVERTISEMENT

Ministrul Finanțelor Florin Cîțu a afirmat că majorarea alocațiilor copiilor este în  curs de avizare în curând, cuantumul creșterii fiind stabilit astfel încât să nu pericliteze stabilitatea financiară a statului. Cîțu  a confirmat că alocațiile vor crește etapizat, informează Agerpres.

Este o decizie care este în avizare şi va fi comunicată cât mai curând în şedinţa de Guvern, dar, aşa cum domnul premier deja a anunţat, se va face o creştere a alocaţiilor etapizat, pentru a nu pune în acest moment stabilitatea financiară în pericol”, a spus Florin Cîţu, la B1 TV.

ADVERTISEMENT

Cîțu a precizat că decizia finală privind  cuantumul majorării va fi anunțată în câteva zile și a negat că ar exista un dezacord între  el și premierul Ludovic Orban pe această temă.

Creșterea alocațiilor, anunțată în această săptămână

Şeful de la Finanţe a dat asigurări că nu există divergenţe de opinie între el şi premier cu privire la cuantumul majorării pensiilor şi alocaţiilor pentru copii, aşa cum a apărut în mass-media, şi că o decizie în acest sens va fi comunicată în câteva zile.

ADVERTISEMENT

Nu există diferenţe între mine şi premier. Veţi vedea decizia în zilele următoare – mai este puţin – decizia în ceea ce priveşte şi alocaţiile şi pensiile. Aşa cum am spus, vom creşte şi pensiile şi alocaţiile, dar ceea ce trebuie să subliniem este că facem acest lucru într-un moment foarte dificil pentru economie”, a precizat ministrul.

Cîțu a spus că resursele statului  pentru creșteri de venituri au fost împuținate de cheltuielile pentru combaterea epidemiei, cheltuieli care pe primele șase luni  se ridică la 5 miliarde de lei, la care se adaugă și alte cheltuieli  indirecte provocate de COVID-19.

ADVERTISEMENT

În aceste condiţii totuşi ne-am preocupat, am găsit resurse pentru a face şi creşterea alocaţiilor şi creşterea pensiilor. Eu zic că este un lucru foarte important şi trebuie semnalat acest lucru”, a afirmat ministrul Cîțu.

El a adăugat că majorarea alocațiilor și a pensiilor se face în  condiții economice foarte grele, cu multe țări care se confruntă cu creșteri importante ale numărului de șomeri.

ADVERTISEMENT

Eu zic că este un lucru care este foarte greu de făcut de orice alt Guvern până acum, şi toate acestea fără să avem asistenţă de la instituţii internaţionale gen FMI. Am făcut totul cu finanţare de la pieţe, am avut încrederea pieţelor pentru că avem un program coerent. Într-o economie globală care trece printr-o recesiune, reuşim să facem acest efort”, a conchis Florin Cîțu.

Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că Guvernul va crește alocațiile pentru copii în mai  multe etape.

Ce pot să vă spun sigur este că vom creşte alocaţiile. Chiar ne-am gândit la un mecanism de creştere a alocaţiilor care să permită o creştere în mai multe etape, dar procentul efectiv de creştere a alocaţiilor şi ritmul de creştere a alocaţiilor depind de prognozele pe care le vom face”, a spus primul-ministru Orban.

Refereindu-se la creșterea pensiilor, șeful Guvernului  a spus că depinde de rezultatele economice pe primul semestru al anului.

Trebuie să se finalizeze raportul pe primul semestru privind starea economiei şi starea bugetului. De asemenea, să finalizăm prognozele referitoare la evoluţia economiei româneşti în următorii ani pentru că în funcţie de asta vom lua decizia şi aici pot să vă spun sigur că vom creşte pensiile, dar vom creşte pensiile astfel încât să avem garanţia că economia va putea suporta această creştere a pensiilor”, a explicat Orban.

ADVERTISEMENT