Consiliul Legislativ, instituția condusă de fostul nume greu din PSD, Florin Iordache, a emis marți, 4 septembrie, un aviz favorabil pentru ordonanța de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, ordonanță adoptată miercuri în ședința de guvern. Consiliul nu se pronunță asupra oportunității actelor normative supuse avizării, analiza pe text vizând atât claritatea exprimării cât mai ales respectarea cadrului legal. Ce surprinde la analiza textului ordonanței austerității, așa cum a fost numită de presă, este însă limbajul instituțional în care sunt semnalate greșelile gramaticale.
Guvernul Ciolacu a adoptat miercuri, 5 septembrie, Ordonanța de Urgență privind măsurile fiscal pentru reducerea cheltuielilor bugetare. FANATIK a scris despre o parte din măsurile prevăzute în această nouă ordonanță de acest tip, una similară a fost emisă și anul trecut, fie că este vorba de creditul fiscal acordat datornicilor care-și plătesc datoriile la stat sau de re-activarea Fondului de rezervă al Guvernului ca instrument prin care să fie gestionate cheltuielile bugetare până la finalul anului.
Un text pe surse a circulat în presă cu câteva zile înainte, însă luni, 2 septembrie, proiectul ordonanței a fost publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. A doua zi, pe baza acestui proiect Consiliul Legislativ a dat un aviz pozitiv, nu înainte însă de a corecta numeroasele greșeli gramaticale din textul proiectului normativ.
Ce surprinde însă în textul emis de către Consiliul Legislativ este limbajul ironic-instituțional în care greșelile gramaticale au fost subliniate. Spre exemplu, chiar în al doilea paragraf al textului ordonanței, așa cum a fost el publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe, verbul „va trebui” este scris greșit, cu cratimă, sub forma „v-a trebui”. Avizul Consiliului menționează doar că „pentru considerente de natură morfologică, forma verbală „v-a trebui” va fi redată sub forma „va trebui”.
Unele corectări vizează considerente de stil, astfel că expresia „de la sfârșitul anului 2023” este modificată cu expresia „de la finalul anului 2023”. În alte cazuri, autorii raportului Consiliului Legislativ sugerează, pentru evitarea repetării conjuncției „iar” în aceeași frază, înlocuirea cu sintagma „în contextul în care”. Practic, vorbim de o nouă corectură de stil.
O altă lecție de gramatică ce apare în avizul semnat chiar de către Florin Iordache vizează folosirea virgulei. Astfel, în documentul citat se menționează utilizarea acesteia anterior conjuncțiilor „iar” și „dar”, dar și după locuțiunea „de asemenea”.
„La paragraful 3, pentru respectarea normelor de punctuație, va fi utilizată virgula anterior conjuncției coordonatoare adversative „iar”. Pentru identitate de rațiune, observația este valabilă și la teza I din cadrul paragrafului 4, inclusiv cu privire la folosirea acestui semn de punctuație anterior conjuncției „dar”, precum și pentru celelalte situații similare. În același context, în cadrul tezei a II-a, se va utiliza virgula după locuțiunea „De asemenea” din debutul textului. Observația este valabilă pentru toate situațiile similare din cadrul proiectului”, se arată în documentul Consiliului Legislativ.
Printre cele aproape 30 de observații din textul avizului multe corecturi vizează neutilizarea limbajului juridic în textul proiectului ordonanței amintite. Spre exemplu, la articolul XXVII din textul OUG se folosește expresia „au în atribuții ducerea la îndeplinirea prevederilor”. În documentul Consiliului Legislativ se subliniază că această expresie „nu este specifică limbajului juridic” și că este necesară reformularea ei sub forma „au în atribuții aplicarea prevederilor”.
Trebui spus și că nu toate observațiile din avizul CL sunt de natură gramatică. Chiar dacă majoritatea vizează lipsa formulărilor standard din limbajul juridic unele dintre acestea scot în evidență chiar erori de logică ale legiuitorilor. Un astfel de caz este chiar Art. I, alin. 2, litera b – ce face referire la „diferențele de obligații bugetare principale stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 31 august 2024 inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut”.
În acest caz, avizul Consiliului Legislativ recomandă reanalizarea textului normei, subliniind că „întrucât diferențele de obligații bugetare principale pentru care nu s-a împlinit termenul legal de plată nu sunt înregistrate ca debite restante”.