News

Florin Iordache și soția lui au depus recent la bancă sute de mii de lei! Fostul ministru al justiției e președintele Consiliului Legislativ

Fost ministru al justiției, perioadă în care a fost puternic contestat, Florin Iordache a fost numit toamna trecută în funcția de președinte al Consiliului Legislativ.
06.10.2021 | 16:14
Florin Iordache este din toamna anului trecut președinte al Consiliului Legislativ
ADVERTISEMENT

Președinte al Camerei Deputaților, între iunie și decembrie 2016, Florin Iordache (60 de ani) a devenit cu adevărat cunoscut în spațiul public după instalarea sa în funcția de ministru al justiției în guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Deși nu a ocupat funcția decât cinci săptămâni, între 4 ianuarie și 9 februarie 2017, Florin Iordache a creat foarte multe controverse, demisionând după protestele masive din stradă, declanșate ca urmare a unei ordonanțe de urgență promovată de el și care modifica Legea nr. 286/2009 privind Codul penal și Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

ADVERTISEMENT

Florin Iordache, numire controversată în noua funcție

Din aprilie 2017, Florin Iordache s-a întors într-o funcție importantă în Parlament, fiind numit vicepreședinte al Camerei Deputaților. Apoi, în toamna anului trecut, Florin Iordache a candidat cu succes, în ciuda opoziției unei părți a societății civile, la funcția de președinte al Consiliului Executiv.

În noua postură oficială, fostul ministru al Justiției a vorbit în termeni elogioși despre rolul instituției pe care o conduce de câteva luni.

ADVERTISEMENT

“O instituţie care în această perioadă şi-a demonstrat utilitatea prin punctele de vedere pe care le-a avut, în concordanţă cu legea, cu Constituţia, cu legislaţia europeană şi cu nevoile societăţii. Activitatea Consiliului legislativ este făcută pentru o lege mai bună şi pentru o legislaţie în concordanţă cu nevoile şi aşteptările cetăţenilor“, a declarat Florin Iordache în primăvară, la simpozionul aniversar al Consiliului Legislativ, cu prilejul împlinirii a 95 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi 25 de ani de la reînfiinţarea acesteia.

Florin Iordache, ales pe viață

Conform legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață, așa că Florin Iordache nu poate fi înlocuit sau demis din funcție. Potrivit declarației de avere a fostului președinte, Dragoș Iliescu, șeful Consiliului Legislativ este remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Căsătorit cu Magdalena, o fostă judecătoare ieșită la pensie la vârsta de 47 de ani, Florin Iordache este tatăl Deliei, o tânără care acum cinci ani activa în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, departamentul pentru relația cu românii de pretutindeni.

Soții Iordache au deschis patru conturi bancare consistente

Ca urmare a unui proces de recrutare la Banca Naţională a României, care urmărea extinderea departamentului de relaţii cu publicul, Delia Iordache a fost angajată acum un an la Cancelaria BNR.

ADVERTISEMENT

Dacă pensia soției lui Florin Iordache este de 304.800 lei anual, salariul declarat de fostul ministru pentru 2020 este de 138.965 lei de la Camera Deputaților și de 22.358 lei pentru cât a lucrat anul trecut în cadrul Consiliului Legislativ.

Dacă până acum nu dețineau conturi bancare, soții Iordache au raportat în ultima declarație de avere a demnitarului patru conturi deschise în 2020. În trei conturi în lei, cei doi au depus un total de 264.000 lei, plus alți 73.000 euro depuși în alt cont.

ADVERTISEMENT