Sport

Florin Marin recunoaște nonșalant blaturile de pe timpul „Cooperativei”: ”Toată lumea participa, nu doar 3-4 jucători!”. Video

Florin Marin a făcut noi dezvăluiri, fără perdea, din perioada „Cooperativei”. Venerabilul antrenor recunoaște că a fost implicat.
21.09.2022 | 23:50
Florin Marin recunoaste nonsalant blaturile de pe timpul Cooperativei Toata lumea participa nu doar 34 jucatori Video
Antrenorul Florin Marin a vorbit fără perdea despre blaturile din perioada ”Cooperativei” din fotbalul românesc
ADVERTISEMENT

Fenomenul ”Cooperativei” în fotbalul românesc s-a născut în anii ’80 și a luat amploare în deceniul următor. Echipele dominante, Steaua și Dinamo, dar și alte grupări controlate sau nu de acestea jucau după cum erau înțelegerile dintre conducători.

Florin Marin, despre cum se făcea un ”blat” corect

Florin Marin a fost un apărător central impunător, ca jucător, care a evoluat ani buni pentru echipele Rapid și Steaua. În 1992 și-a început cariera de antrenor și, inevitabil, a participat la celebra ”Cooperativă”.

ADVERTISEMENT

Invitat în cadrul emisiunii ”Prietenii lui Ovidiu”, la GSP.ro, tehnicianul nu doar că nu a negat blaturile din fotbalul românesc, ba chiar a recunoscut cu nonșalanță că acestea erau o necesitate pentru antrenori și jucători.

”Majoritatea dintre noi au fost implicați în aceste meciuri strategice. Că unii recunosc sau nu, asta e altceva. Eu recunosc că am făcut parte din anumite jocuri strategice.

ADVERTISEMENT

Cei care nu recunosc asta n-au tărie de caracter. Știți că au fost meciuri strategice. Ce naiba, haideți să recunoaștem!”, a spus Florin Marin, pentru sursa citată.

Jan Pădureanu a fost ”creierul Cooperativei”

Florin Marin nu s-a ferit să-l nominalizeze pe Jean Pădureanu, fostul președinte al Gloriei Bistrița, decedat în 2016. Fostul conducător al ardelenilor a fost inițiatorul ”Cooperativei” și cel care dirija totul.

ADVERTISEMENT

”A fost creierul! El era arhitectul, el dirija totul. A fost unul dintre cei mai mari conducători. Făcea doar în interesul echipei lui. D-aia n-a retrogradat niciodată cu el! (Gloria Bistrița – n.r.) Dacă-ți promitea ceva, se ținea de cuvânt”, a explicat Florin Marin.

Fostul președinte al Gloriei Bistriţa, Jean Pădureanu, a fost cel mai longeviv conducător de club din fotbalul românesc. Deși era supranumit ”Lordul”, a rămas în istorie ca fiind, alături de Gheorghe Șetfan, de la Ceahlăul Piatra Neamț, șeful ”Cooperativei”.

ADVERTISEMENT

Florin Marin spune că antrenorii nu avea nici un cuvânt, jocurile fiind făcute de conducători

”Cooperativa” din fotbalul românesc presupunea împărțirea punctelor, pe principiul fiecare câștigă acasă. Atunci când situația o impunea se făceau reglaje din mers.

Astfel, erau stabilite echipele care retrogradau, dar și cele care mergeau în Cupele Europene. Gloria Bistriţa, Ceahlăul Piatra Neamț, FCM Bacău, Petrolul Ploiești, Rocar București și chiar FC Naţional sunt cluburile despre care se spune că erau ”afiliate la Cooperativă”.

Florin Marin a mai spus că antrenorii nu aveau nici un cuvânt în această afacere și că jocurile erau stabilite de conducători. Dacă un tehnician se opunea, era automat dat afară.

”Atunci era disputa între Steaua și Dinamo cine ia campionatul, apoi restul echipelor cu relațiile pe care le aveau. Am spus-o și recunosc că am participat și eu la aceste jocuri strategice. Așa erau vremurile! Dacă nu acceptai ca antrenor, nu rezistai.

Deciziile le luau conducătorii! Erau acele meciuri strategice în care tu câștigai pe teren propriu și pierdeai când jucai returul în deplasare. Reciprocitățile astea.

Nu numai antrenorii și conducătorii știau de lucrurile astea. Știau toți jucătorii, antrenorii și conducătorii. Nu se făceau cu 3-4 jucători”, a punctat Florin Marin.

ADVERTISEMENT