Fotbal intern

Florin Prunea, interviu pentru FANATIK: “Dacă semnam eu, nu mai venea Rednic la Dinamo!” Îl distruge pe Răzvan Burleanu: “Cea mai proastă campanie din istoria României!” EXCLUSIV

02.12.2019 | 18:09
Florin Prunea, interviu pentru FANATIK Dacă semnam eu, nu mai venea Rednic la Dinamo! Îl distruge pe Răzvan Burleanu Cea mai proastă campanie din istoria României! EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Florin Prunea, managerul general de la Dinamo a dat un interviu exclusiv pentru FANATIK în care a vorbit despre subiectele arzătoare de la club: problemele financiare ale “câinilor”, dorinţa lui Ionuţ Negoiţă de a vinde clubul, strategia de transferuri, dar şi obiectivele îndrăzneţe pe care le are Dinamo în acest sezon. 

Florin Prunea, interviu pentru FANATIK: “În momentul în care nu ne-am înţeles, a doua zi a semnat Mircea”

Oficialul a vorbit şi despre numirea lui Mirel Rădoi la echipa naţională, despre care spune că şi-a asumat un mare risc şi l-a distrus pe Răzvan Burleanu după ce România a încheiat pe locul patru în preliminarii, acuzându-l pe preşedintele FRF că l-a lăsat singur pe Contra după meciul cu Norvegia.

ADVERTISEMENT

Cum aţi fost convins să acceptaţi oferta lui Dinamo în vară? 

– Nu a fost singura ofertă pe care am avut-o în toţi aceşti ani. Am avut în fiecare an ofertă de a reveni la Dinamo. Acum a fost natural. Aşa a fost să fie.

Vorbind de ofertele precedente, anul trecut aţi fost aproape de a veni la club, însă până la urmă Mircea Rednic a fost alesul…

ADVERTISEMENT

– Anul trecut nu ne-am înţeles. În momentul în care nu ne-am înţeles, a doua zi a semnat Mircea. Dacă semnam eu, nu mai venea Mircea Rednic.

“Nu mă aşteptam că se poate întâmpla într-un început de sezon, ce s-a întâmplat la un club de talia lui Dinamo”

Ce nemulţumiri aţi avut când aţi refuzat oferta?

– Am avut eu unele chestii, dar nu era o problemă financiară. Nici vorbă.

Începutul de sezon a fost unul nebun la Dinamo. Vă aşteptaţi la aşa ceva când aţi venit?

– Nu mă aşteptam că se poate întâmpla într-un început de sezon, ce s-a întâmplat la un club de talia lui Dinamo. La un club normal nu are voie să se întâmple ceea ce s-a întâmplat aici. Cu toată acea presiune artificială, cu tot ce s-a întâmplat. Au fost momente grele. Nu cred că a mai trecut vreo echipă prin ce am trecut noi.

ADVERTISEMENT

“Eu îmi apăr clubul, antrenorii, jucătorii. Dar am trecut în partea cealaltă şi am folosit nişte cuvinte pe care nu trebuia să le folosesc la adresa suporterilor”

Şi cum aţi reuşit să aduceţi liniştea la club?

– Numai prin stabilitate şi discuţii individuale cu băieţii, că ei erau cei mai speriaţi. Noi suntem mai căliţi. Dialog şi muncă. Am înghiţit foarte multe.

Aţi avut dese clinciuri cu fanii în primele etape. Care este relaţia dumneavoastră cu ei, după toate aceste divergenţe… 

ADVERTISEMENT

– Foarte bună. Chiar am participat la o acţiune cu fanii la Bucur Obor cu echipa de handbal. Este normal să pună presiune. Neînţelegerea mea cu fanii a plecat de la o lipsă de comunicare. Eu nu am cum să nu mă înţeleg cu fanii lui Dinamo. Sunt unul dintre puţinii crescuţi la Dinamo: 7 ani. Înainte cu două luni să revin, făcuseră o scrisoare să mă întorc. A fost o eroare de comunicare în care eu cred că am greşit şi mi-am cerut scuze.

De ce credeţi că aţi greşit?

– Am exagerat când am ieşit şi am luat apărarea… am trecut în partea cealaltă. Eu îmi apăr clubul, antrenorii, jucătorii. Dar am trecut în partea cealaltă şi am folosit nişte cuvinte pe care nu trebuia să le folosesc la adresa suporterilor. Şi mi-am cerut scuze în mod public.

“Eu am fost singurul care a spus că domnul Negoiţă nu va vinde oricui şi în orice condiţii”

Vă referiţi la episoadele în care fanii au oprit autocarul echipei şi alte astfel de tensiuni?

– Da, da. Nu am fost de acord cu acele episoade şi nu voi fi de acord. Dar mai ales după meciul cu Craiova când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Neagoe.

Poate a fost şi o reacţie emoţională la ce s-a întâmplat acolo…

– A fost, aşa este.

Problema finanţatorului a afectat echipa? Şi spun problema pentru că domnul Negoiţă a anunţat de foarte multe ori că vinde clubul, chiar şi cu 1 leu, apoi a spus că nu mai vinde…

– Eu am fost singurul care a spus că domnul Negoiţă nu va vinde oricui şi în orice condiţii. Îl cunosc foarte bine şi eram sigur 100% că nu vinde.

“Orice se întâmplă în acest club, ultimul cuvânt îl are domnul Negoiţă”

Discutaţi des? Se interesează de situaţia echipei?

– Vorbim destul de des şi să ştiţi că se interesează tot timpul de situaţia echipei.  Tot timpul, tot timpul.

Vă întreb pentru că nu a mai venit nici la Săftica, nici la meciuri…

– Da, dar tot timpul este la curent cu orice. Nu vorbesc de partea financiară că asta e normal. Orice: transfer, jucători, antrenori. Orice se întâmplă în acest club, ultimul cuvânt îl are domnul Negoiţă.

“Nu sunt de acord să fie probleme, jucătorii trebuie plătiţi la zi, să fie liniştiţi”

Vă deranjează faptul că patronul a ieşit într-un moment bun pentru dumneavoastră să spună că vinde clubul cu 1 leu

– Nu m-a deranjat pentru că este patron şi poate să facă orice cu această echipă. Atâta timp cât vom fi aici: o lună, o zi, trebuie să ne facem datoria. Şi când au fost negocierile cu domnul Cataramă, cu domnul Florică, cu cine o mai fi fost pe acolo, noi ne-am văzut de treabă. Nu a afectat mersul şi viaţa de zi cu zi a echipei. Nu este treaba noastră. Treaba noastră este să ne vedem de partea sportivă.

Ce l-a convins pe domnul Negoiţă să îşi schimbe atitudinea şi să nu mai vândă clubul?

– Foarte simplu. Nu vinde în orice condiţii şi oricui. Eu eram foarte sigur de acest lucru. Am fost singurul care spunea că nu va vinde, probabil că ştiţi asta.

Cât de greu a fost de gestionat relaţia cu jucătorii, în condiţiile în care situaţia financiară a fost dificilă în unele momente, iar dumneavoastră sunteţi ca un liant între patron şi echipă…

– Nu este greu pentru că sunt jucători profesionişti şi jucători de caracter care înţeleg că peste tot sunt probleme, nu numai la noi, la Dinamo. Nu sunt de acord să fie probleme, jucătorii trebuie plătiţi la zi, să fie liniştiţi. În decursul anilor s-a şi dovedit că o echipă liniştită se poate concentra numai pe partea sportivă.

Dar, faţă de alte cluburi stăm bine. Eu ştiu cluburi de deasupra noastră care au multe luni restanţă faţă de noi. Noi mai avem încă o lună de restanţă şi sunt sigur că în cel mai scurt timp se va rezolva şi aceasta.

Despre iniţiativa fanilor de a investi: “Cred că acesta este viitorul pentru că în România, banii se fac din ce în ce mai greu”

Au fost informaţii care spuneau că plătirea restanţelor se va face şi în funcţie de rezultatele obţinute…

– Niciodată patronul acestei echipe nu a legat problema rezultatelor de problema financiară.

Ce părere aveţi despre iniţiativa fanilor de a strânge bani pentru club?

– Foarte bună. Ambele părţi care strâng au o iniţiativă foarte bună. Cred că acesta este viitorul pentru că în România, banii se fac din ce în ce mai greu şi nu ştiu câţi oameni o să mai vină să investească undeva unde… nu ştiu. În afară de CFR Cluj, dacă vedem oglinda fotbalului românesc… naţionala este în urna a 4-a valorică, iar imaginea fotbalului românesc nu este prea bună.

Vedeţi un parteneriat între suporteri şi domnul Negoiţă în acţionariat pentru că cele două entităţi au avut mai multe conflicte de-a lungul timpului…

– Am înţeles că se discută şi se vor pune la masă să găsească o variantă. Nu ştiu ce negocieri sunt, eu nu sunt implicat în această tranzacţie.

“În orice caz, nu schimbăm foarte mult în iarnă. Ştim exact ce trebuie să îmbunătăţim. Patronul hotărăşte dacă se poate sau nu”

Urmează câteva etape importante pentru dumneavoastră. Aţi creionat o strategie de iarnă la club?

– Am discutat cu Dusan şi trebuie să ne mişcăm. În trei săptămâni echipa este în vacanţă. Va fi o perioadă scurtă de vacanţă, după aceea o pregătire comprimată. Nu va fi simplu. Dar când vom avea o discuţie cu patronul echipei şi o să îi prezentăm ceea ce vrem să facem, dânsul va hotărâ dacă se poate sau nu.

Noi cam ştim ce avem de făcut, dar nu e simplu. În orice caz, nu schimbăm foarte mult. Astă vară am schimbat pentru că am fost nevoiţi. Acum ştim exact ce trebuie să facem. Avem un lot în primele 4 din România şi ştim ce trebuie să îmbunătăţim.

La câte schimbări să ne aşteptăm în iarnă?

– Nu foarte multe. E greu de spus un număr.

“Cupa României este un obiectiv major”

Obiectiv este play-off-ul, pe care nu l-aţi mai prins de 3 ani…

– Obiectiv e play-off-ul şi câştigarea Cupei României. Pentru noi, Cupa este un obiectiv major din două considerente: este un trofeu şi Dinamo nu a mai câştigat un trofeu de foarte mulţi ani şi este cel mai scurt drum spre cupele europene.

Presiunea pe Dinamo este foarte mare. Echipa nu este încă pe loc de play-off…

– Suntem departe de ceea ce ne-am propus la începutul campionatului. Suntem datori şi fanilor, suntem încă departe, dar când a fost linişte s-a făcut treabă. Plătim tribut începutului de campionat, e clar şi principalii vinovaţi suntem noi, nu fanii. Este normal ca Dinamo să fie în primele 4. La ce buget şi la ce salarii are Dinamo, acolo ar trebui să fie. Condiţiile, vedeţi şi dumneavoastră, aici la Săftica nu lipseşte nimic. Din contră, cred că suntem datori din acest punct de vedere.

“Cred că clubul ar trebui să înapoieze banii celor care au plătit lojele şi nu au beneficiat de servicii”

Aveţi pregătit şi un altfel de scenariu dacă echipa ratează play-off-ul? 

– Nu ne gândim la o asemenea variantă. Pentru noi ar fi un dezastru.

Aveţi obligaţii faţă de fani şi sponsori ca să jucaţi o parte dintre meciuri pe Arena Naţională…

– Nu am fost aici când s-a negociat. Ştiu că este vorba de un număr de jocuri pe care ar trebui îl facem. Dacă nu, cred că clubul ar trebui să înapoieze banii celor care au plătit lojele şi nu au beneficiat de servicii. Bănuiesc că sunt contracte în vigoare, nu ştiu că nu am fost implicat. Era înainte să vin eu la echipă.

Rămâne Dusan Uhrin? S-a vorbit că este dorit şi de CFR Cluj dacă pleacă Dan Petrescu…

– Nu s-a pus problema să plece. Are un contract ferm, pe doi ani.

“Numirea lui Mirel Rădoi… un risc foarte mare pe care şi-l asumă ambele părţi”

Cum vedeţi numirea lui Mirel Rădoi?

– Am spus-o de la început, numirea lui Mirel Rădoi… un risc foarte mare pe care şi-l asumă ambele părţi. Atât preşedintele Federaţiei, cât şi Mirel. Dar, diferit. Preşedintele Federaţiei încearcă să paseze cartoful ăsta fierbinte în mâna Comisiei Tehnice, dar noi ştim. Nu putem să fim păcăliţi şi decizia este numai a preşedintelui FRF. O campanie, cea mai proastă din istoria FRF şi a fotbalului românesc.

Urna a patra valorică, cu semne nu prea îmbucurătoare pentru că băieţii sunt cu probleme la echipa de club, nu prea joacă. Barajul, ne agăţăm de el, o mână care ne-o întinde UEFA, iar Campionatul European este o competiţie la care participă numai cine nu vrea în momentul de faţă, se ajunge foarte uşor şi cam atât.

Cum reuşeşte domnul Burleanu să paseze responsabilitatea, aşa cum spuneaţi?

– Eu sper ca Mirel să nu aibă soarta lui Cosmin. L-am văzut de multe ori pe Cosmin simţindu-se singur. Nu poate să vorbească acum, dar s-a văzut. Mai ales în ultimele meciuri. După meciul cu Norvegia s-a întâmplat ceva. Clar. Şi a rămas singur.

Acest lucru nu are voie să se întâmple la un asemenea nivel. Plus, nu trebuie să uităm că totul a început în Muntenegru. Dacă mai marcam un gol, scăpam de Norvegia. Aşa am dat peste ei, o echipă care ne-a luat 4 puncte.

Ne calificăm la Euro?

– Nu cred. Islanda este o echipă care în ultimul timp a pierdut un singur joc acasă, cu Franţa, 0-1. În rest au câştigat toate partidele. Va fi foarte greu.

  • 7 este locul ocupat de Dinamo în clasamentul din Casa Pariurilor Liga 1
  • 51 de ani are Florin Prunea, managerul general de la Dinamo

 

ADVERTISEMENT