News

Florin Roman și Dacian Cioloș, război în sala de tribunal, pe marginea acuzațiilor de plagiat: ”Să scoată cartea pe care susține că a scris-o”

Judecătoria Zalău va tranșa, săptămâna viitoare, scandalul dintre Dacian Cioloș și fostul ministru al digitalizării, Florin Roman, acuzat de plagiat.
29.09.2022 | 09:33
Florin Roman si Dacian Ciolos razboi in sala de tribunal pe marginea acuzatiilor de plagiat Sa scoata cartea pe care sustine ca a scriso
Fostul ministru Florin Roman crede că în spatele acuzațiilor de plagiat a stat Dacian Cioloș / Colaj foto: Fanatik / Sursă: Hepta
ADVERTISEMENT

PNL-istul Florin Roman îi cere daune morale lui Dacian Cioloș, după ce acesta l-a numit ”plagiator dovedit” într-o postare pe contul lui de socializare. În cadrul procesului, fostul ministru al digitalizării a susținut că afirmațiile lui Cioloș i-a adus un prejudiciu de imagine important și că USR, partidul condus la acea vreme de acesta ”a făcut presiuni în vederea demiterii” din funcția de ministru.

Dacian Cioloș, invitat să arate dovada că Roman este plagiator

”Reprezentanta reclamantului arată că cererea de chemare în judecată este evident formulată pentru susținerile pârâtului, cu privire la faptul că în numeroase postări ale pârâtului, acesta l-a declarat pe reclamant ca fiind ,, un plagiator dovedit”,  fiind cuvintele pârâtului de pe pagina de socializare”, se arată în cererea de chemare în judecată.

ADVERTISEMENT

În acest context, Florin Roman i-a solicitat lui Dacian Cioloș să arate ”dovada” faptului că este plagiator, adică o decizie a Comisiei de Etică, în urma căreia să se ateste faptul că a copiat o lucrare sau o teză.

”La solicitarea instanței, (întrebat) dacă se află în posesia acelei decizii a comisiei de etică reprezentantul pârâtului-av.Petrescu răspunde negativ. Nu se opune la probele solicitate, dar nu se află în posesia acelei decizii și din câte știe nu există o astfel de decizie. A citit doar în presă, iar Comisia de etică nu poate analiza eventualul plagiat, pentru că nu se află în posesia acelei lucrări de disertație, ci doar reclamantul are acea lucrare”, se mai arată în dosar.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui Cioloș: ”să depună cartea la dosar”

În replică, avocatul lui Cioloș a cerut ca Mihai Roman să depună la dosar cartea ”pe care dânsul a declarat că a scris-o la Editura Academiei Române”, diploma de licență pe care ”de asemenea, a declarat că a obținut-o la Universitatea Babeș Bolyai”, precum și lucrarea de disertație.

Conform avocatului, lucrările se află în posesia lui Mihai Roman și nu sunt înscrisuri publice. De asemenea, el a mai arătat că afirmațiile clientului său se bazează pe o anchetă jurnalistică a ziarului Libertatea.

ADVERTISEMENT

Proba cu înscrisuri propusă de avocatul lui Cioloș a fost respinsă de instanță, pe motiv că în această cauză nu se va analiza acuzația de plagiat cu care se confruntă ex-ministrul Roman ci răspunderea delictuală cu privire la un presupus prejudiciu creat de afirmațiile fostului premier al României.

Instanța trebuia să anunțe verdictul în acest dosar pe 20 septembrie, însă a amânat pronunțarea pentru 5 octombrie.

ADVERTISEMENT

Florin Roman a demisionat în decembrie 2021

Florin Claudiu Roman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării și-a dat demisia din guvernul Ciucă în decembrie 2021, la scurtă vreme după ce a preluat portofoliul, după ce a fost acuzat că și-a plagiat lucrarea de master, că și-a trecut în CV o lucrare de licență pe care nu o are și că susține că a publicat o carte care nu a mai putut fi găsită.

El și-a anunțat demisia printr-un mesaj pe Facebook prin care a respins acuzațiile și a anunțat că-l va da în judecată pe Dacian Cioloș, pe care-l consideră omul care ”a coordonat atacul”.

PNL-istul susține că e nevinovat

”Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului.

Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict.

În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV”, a scris Mihai Roman pe contul lui de socializare.

ADVERTISEMENT