News

Florin Roman și-a dat demisia din funcția de ministru al cercetării, după acuzațiile de plagiat. Virgil Popescu, numit interimar. Update

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a dat demisia, după ce a primit un ultimatum de la Nicolae Ciucă în privința suspiciunilor de plagiat. El ar fi mințit în legătură și cu studiile.
15.12.2021 | 16:12
Florin Roman sia dat demisia din functia de ministru al cercetarii dupa acuzatiile de plagiat Virgil Popescu numit interimar Update
ADVERTISEMENT
15-12-2021
14:10

Premierul Ciucă a semnat decretul de eliberare din funcție a lui Florin Roman. Virgil Popescu, numit interimar

Primul-ministru Nicolae Ciucă a semnat decretul de eliberare din funcție al ministrului demisionar Florin Roman.

Totodată, premierul i-a transmis președintelui Klaus Iohannis propunerea ca ministrul Energiei, Virgil Popescu, să asigure interimatul ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, anunță G4Media.

Sursa citată notează că printre candidații din PNL la funcția deținută până miercuri de Florin Roman se numără Pavel Popescu și Robert Sighiartău.

15-12-2021
12:05

Florin Roman și-a dat demisia

Ministrul cercetării și-a dat demisia după acuzațiile de plagiat, precizând că se va vedea în instanță cu  ”cel care a coordonat tema și atacul, dl. Dacian Cioloș”, a scris pe facebook Florin Roman.

Florin Roman se consideră neîndrepățit pe motiv că i s-a pus eticheta de ”plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict” și a postat mai multe diplome care atestă studiile sale.

”Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult.

Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem in instanța. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict. In rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” in regim de monopol la digitalizare, va spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijente din CV.Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, se arată în postarea de demisie a lui Florin Roman.

Aceasta este prima demisie din noul Guvern, condus de Nicolae Ciucă. Florin Roman nu este acuzat doar de plagiat al disertației, ci și de faptul că ar fi mințit în legătură cu licența obținută la  ”Universitatea Babeș-Bolyai”, din Cluj. 

 

15-12-2021
11:00

Rectorul de la Babeș-Bolyai dezminte CV-ul lui Florin Roman: ”Nu este licențiat la noi”

Ministrul Digitalizării se mai confruntă cu o problemă, pe lângă cea a plagierii disertației. A stârnit suspiciuni prin faptul că în CV-ul său apare că este licențiat la  ”Universitatea Babeș-Bolyai”, din Cluj. 

Libertatea a luat legătura cu rectorul UBB, Daniel David, iar acesta a spus că a căutat prin arhive și nu a găsit niciun student Florin Claudiu Roman.

”Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi, la Babeș-Bolyai. A dat la noi un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia. Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum.

Domnul Florin Roman a urmat studii universitare de scurtă durată în cadrul Colegiului universitar din cadrul Universității 1 Decembrie 1918 din Alba-Iulia. În anul 1996 a susținut examenul de absolvire a acestor studii la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Științe economice și, în urma susținerii examenului, i s-a eliberat o diplomă de absolvire și nu o diplomă de licență.  Examenul de absolvire se susține la finalizarea învățământului universitar de scurtă durată organizat în colegiile universitare, iar examenul de licență se susține la finalizarea învățământului universitar de lungă durată”, a declarat Daniel David pentru Libertatea.

Florin Roman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din partea PNL, se află în mijlocul unui scandal legat de lucrarea sa de dizertație. Oficialul Executivului este acuzat de plagiat.

Florin Roman, așteptat cu explicații privind suspiciunile de plagiat. Ministrul riscă să fie demis de Nicolae Ciucă

Subiectul a ajuns și pe masa premierului Nicolae Ciucă. Se pare că acesta i-a dat un ultimatum lui Roman.

ADVERTISEMENT

Astfel, conform surselor FANATIK, primul-ministru i-ar fi dat o perioadă de timp lui Florin Roman, timp în care fie să lămurească situația, fie să decidă să-și dea singur demisia. În caz contrar, acesta ar urma să fie demis.

”Este o chestiune de decizie personală și care trebuie să urmeze niște proceduri instituționale cum s-a întâmplat în toate cazurile. Dumnealui (n.r. Florin Roman) a zis că va face tot posibilul astfel încât în cel mai scurt timp să-și clarifice situația.

ADVERTISEMENT

Demisia ar fi un gest onorabil. Nu cred că nu va recurge la o demisie onorabilă”, au precizat surse guvernamentale.

Publicația Libertatea a scris în debutul acestei luni că ministrul Florin Roman și-ar fi plagiat disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în 2012.

ADVERTISEMENT

Jurnaliștii site-ului au relatat că ministrul a trimis la redacție 10 pagini din lucrarea de master, care sunt 100% copiate. Cele 10 pagini din disertație primite de cei de la Libertatea sunt identice cu paginile dintr-un suport de curs din anul universitar 2007-2008 de la Universitatea Politehnică Timișoara, semnat de profesorul Constantin-Dan Dumitrescu.

Reacția lui Florin Roman față de aceste acuzații: ”Sunt nefondate”

După apariția acestor informații din presă, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a venit cu un răspuns la acuzaţiile care i se aduc cu privire la plagierea lucrării de disertaţie, precizând că sunt nefondate.

ADVERTISEMENT

Florin Roman susţine că ”plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu a făcut niciodată”.

”Plagiat înseamnă sa îți asumi parțial sau integral o lucrare științifică ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzația de plagiat la adresa mea e nefondată.

Într-o lucrare de disertație de acum 10 ani, am inclus o parte din suportul de curs, pus la dispoziția studenților. La finalul disertației, am inclus bibliografia folosită. Consider însă că orice aș spune pe acest subiect, inclusiv faptul ca profesorul Paraschiv confirmă că fost o lucrare bună, nu are nicio relevanță pentru cei care și-au propus să îmi găsească nod în papură/ să susțină o campanie de denigrare a mea/ sa dovedească fapte de care nu mă fac vinovat.

Aceasta e ultima mea intervenție pe acest subiect. Am lucruri mult mai importante de făcut decât sa răspuns la acuzații nefondate”, a scris Roman pe Facebook.

ADVERTISEMENT