News

Florin Secureanu, fost director al spitalului Malaxa, revine în afaceri. Medicul are sechestru pe avere în trei dosare de corupție

 Florin Secureanu, fost director al Spitalului Clinic ”Nicolae Malaxa” din București, trimis în judecată în mai multe dosare de corupție, s-a mutat la Jibou, județul Sălaj, unde și-a deschis o mică afacere.
22.02.2022 | 08:01
Florin Secureanu fost director al spitalului Malaxa revine in afaceri Medicul are sechestru pe avere in trei dosare de coruptie
Florin Secureanu și-a deschis o afacere la Jibou, acolo unde lucrează ca medic / Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Florin Secureanu, acuzat de delapidare, luare de mită și abuz în serviciu, s-a mutat în județul Sălaj și lucrează în prezent la Spitalul Orășenesc Jibou. Fostul manager al Spitalului Clinic ”Nicolae Malaxa” din București, a obținut, în 2019, un post de medic balneolog în urma unui concurs la care a fost singurul candidat.

Acum, Florin Secureanu poate fi găsit inclusiv pe listele medicilor de gardă și este văzut ca ”un Dumnezeu local, un salvator al celor aflați în lupta cu boala”, după cum scriau jurnaliștii de la Ziarul de Sălaj în cadrul unui reportaj realizat incognito la spitalul din localitate.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul total în dosarele din care face parte Florin Secureanu este de aproape 10 milioane de lei

Florin Secureanu are sechestru pe avere pentru mai multe dosare în care a fost trimis în judecată de procurorii de la Direcția Națională Anticorupție, prejudiciul total fiind de aproape 10 milioane de lei (2 milioane euro).

Pe 16 februarie 2022, Tribunalul București a confirmat măsurile asiguratorii cu privire la bunurile inculpatului Florin Secureanu, într-un dosar în care acesta este acuzat de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

În același dosar, instanța a respins cererea lui Secureanu de schimbare de încadrare juridică din 5 infracțiuni de abuz în serviciu într-o singură infracțiune în formă continuată (abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit).

Florin Secureanu și-a înființat o firmă care oferă servicii medicale

Totuși, Florin Secureanu pare hotărât să-și vadă mai departe de meseria de medic, dar și de afaceri. FANATIK a aflat că fostul manager de spital și-a deschis o mică afacere în domeniul medical, la Jibou.

ADVERTISEMENT

Conform datelor de la Registrul Comerțului, Secureanu a înființat, în 2020, societatea comercială Medisec Servicii Medicale Integrate SRL, cu sediul la o adresă din apropierea grădinii botanice din Jibou.

Firma are ca obiect principal de activitate ”asistența medicală specializată” și include: consultații și tratamente medicale de specialitate acordate de către medici specialiști și chirurgi, centre de planificare familială ce oferă tratamente precum sterilizarea și întreruperea de sarcină, asistență spitalicească pentru pacienții internați sau activități ale moașelor, fizioterapeuților și a personalului medical.

ADVERTISEMENT

Societatea îl are ca unic asociat pe Florin Secureanu, care este și administrator al firmei.

Aceasta este singura afacere pe care Florin Secureanu o administrează, în acest moment. În trecut, el a mai fost asociat în 6 societăți comerciale, toate înregistrate în București, care însă au fost radiate.

Secureanu a fost trimis în judecată în 3 dosare instrumentate de procurorii DNA

Problemele lui Florin Secureanu au început în 2016, după o serie de dezvăluiri ale jurnalistului Cătălin Tolontan. În decembrie, el a fost trimis prima dată în judecată pentru luare de mită și delapidare în formă continuată, fiind prezentat cu propunere de arestare preventiv pentru 30 de zile.

În mai 2017, DNA îl trimite pe Secureanu în judecată într-un al doilea dosar, pentru 5 fapte de delapidare, din care una cu consecințe deosebit de grave.

Al treilea dosar a ajuns în instanță în septembrie 2020, acuzațiile fiind de abuz în serviciu (5 infracțiuni, din care două în formă continuată). Doar în acest dosar, prejudiciul depășește 600.000 de lei.

Și-ar fi însușit bani inclusiv de la casieria spitalului

Conform procurorilor, Florin Secureanu a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care a obținut sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului Malaxa, pe vremea când se afla la conducerea acestei instituții. Conform rechizitoriului, acesta și-ar fi însușit sume importante chiar și în numerar, de la casieria unității medicale. De asemenea, el ar fi transferat bani în contul unor societăți comerciale pentru servicii care nu au fost prestate niciodată.

”Inculpatul Secureanu Florin-Adrian și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în sensul că, în calitate de manager al Spitalului Clinic ”Nicolae Malaxa” din București și ordonator de credite, ar fi dispus, în perioada 1009 – 2016, efectuarea unor plăți în cuantum de 648.193 lei din fondurile unității sanitare către mai multe societăți comerciale, printre care și cele administrate de celălalt inculpat.

Concret, banii respectivi ar fi fost achitați atât în contextul unor operațiuni speciale care nu s-au derulat în realitate (privind achiziția unor produse și servicii destinate unității mediale) cât și pentru bunuri achiziționate la prețuri și de șase ori mai mari față de cele de achiziție”, se arată într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

ADVERTISEMENT
Tags: