Florin Talpan a avut termen-limită data de 11 noiembrie pentru a-și pregăti apărarea în războiul cu FCSB de la EUIPO, unde campioana României încearcă să înregistreze marca „FCSB Steaua”.
FANATIK a intrat în posesia documentului de 11 pagini pe care Florin Talpan l-a depus la Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO).
Colonelul de justiție al clubului Steaua și-a început în forță expunerea: „Nu înțelegem poziția dumneavoastră din acest dosar cu privire la o eventuală înțelegere amiabilă cu FCSB – o societate comercială înființată în anul 2003 care parazitează și încearcă să ne fure identitatea de 20 de ani.
Nu înțelegem nici motivul pentru care ați ajuns la această concluzie, și anume că statul român și-ar dori să ajungă la o înțelegere asupra unei spețe care în România a fost deja tranșată de către instanțe în favoarea statului român.
România, în calitatea sa de stat membru are atât drepturi, cât și obligații, conforme cu tratatele și legislația adoptate de Uniunea Europeană de la înființare până în prezent. Existența unor hotărâri definitive în România cu privire la litigiile FCSB – Clubul Sportiv al Armatei Steaua București, referitoare la interdicția folosirii mărcii și numelui Steaua de către FCSB în orice sintagmă care ar putea crea confuzii cu marca protejată apartenența statului român la UE, duce la obligația EUIPO de recunoaștere și protejare a mărcilor autohtone”.
În continuare, Florin Talpan a ținut să precizeze faptul că FCSB nu a deținut niciodată marca „Steaua”: „în contextul în care FCSB a solicitat acordul de la club pentru a își înregistra marca 61735 (marca Steaua FCSB) iar acesta nu i l-a acordat, ulterior reieșind că FCSB a depus cu rea-credință marca la înregistrare și a fost anulată printr-o decizie a ÎCCJ, reiese concluzia că Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a fost și este singurul care deține un drept legitim asupra numele Steaua București, Steaua și asupra siglei.
Cererea FCSB la EUIPO este introdusă cu rea-credință, fiind o altă încercare de a nesocoti dispozițiile definitive și irevocabile ale instanțelor române”.
Florin Talpan a avertizat apoi asupra pericolului la care EUIPO s-ar expune dacă ar înregistra marca FCSB-ului: „…înseamnă a ignora toate deciziile instanțelor cu privire la numele de Steaua, marca Steaua și palmaresul Steaua, care aparțin statului român, respectiv Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, echivalentul cu a renunța la istoria și palmaresul Clubului Sportiv al Armatei Steaua, care înregistrează peste 17.000 medalii și titluri la diverse competiții naționale și internaționale în detrimentul unei societăți pe acțiuni care s-a înființat în anul 2003 și care are ca obiect de activitate doar fotbalul, neavând mai mult de 35 de sportivi legitimați și care nu are nici istorie, nici palmares sau rezultate”.
Florin Talpan a atras apoi atenția asupra proceselor câștigate împotriva campioanei României pe această speță: „Atât timp cât FCSB, solicitantul mărcii FCSB Steaua cunoaște foarte bine că a pierdut toate procesele cu privire la marca Steaua, nume și palmaresul Steaua, că nu are drept în România să folosească fără acordul nostru numele de Steaua, dar vine la EUIPO să înregistreze cu rea credință marca cu numele pe care nu poate să îl poarte niciodată, considerăm aceste acte ca un atac la statul român, al istoriei acestuia și nu numai.
Instanța a respins cererea FCSB de anulare a mărcilor Steaua și Steaua București aparținând Clubului Sportiv al Armatei Steaua, și a respins cererea cu privire la constatarea că FCSB deține o marcă notorie, neînregistrată, având denumirea de Steaua, larg cunoscută segmentului de public vizat în România pentru serviciile aferente unui club profesionist de fotbal din clasa 41 conform clasificării de la Nisa.
Palmaresul Steaua/Steaua București aparține Clubului Sportiv al Armatei Steaua București, deci statului român”, se mai arată în amplul documentat redactat de către reprezentantul juridic al „militarilor”.
Florin Talpan nu acceptă sub nicio formă încercarea celor de la EUIPO de ajunge la o înțelegere între cele două părți: „Marca Steaua este recunoscută și protejată pentru o structură administrativă a statului român, în speță Clubul Sportiv al Armatei Steaua, din cadrul Ministerului Apărării Naționale aparținând statului român, care nu dorește nicio negociere sau soluționare amiabilă a încercării unui furt de identitate prin încercarea înregistrării frauduloase a mărcii FCSB Steaua la EUIPO, deoarece marca Steaua aparține opozantului mărcii FCSB Steaua, marcă ce este protejată din punct de vedere al legislației naționale cât și internaționale”.