Fotbal intern

Florin Tănase, audiat în cazul morţii lui Patrick Ekeng. Clipele de groază, rememorate: “Se auzea un horcăit…” Când va avea loc noul termen

21.11.2018 | 15:16
Florin Tanase audiat in cazul mortii lui Patrick Ekeng Clipele de groaza rememorate Se auzea un horcait Cand va avea loc noul termen

Un nou termen în procesul deschis după moartea fotbalistului Patrick Ekeng a avut loc miercuri, 24 octombrie, la Judecătoria Sectorului 2, iar Liviu Bătineanu, medicul celor de la FC Dinamo Bucureşti, a fost audiat. Pe 21 noiembrie 2018 a venit rândul a doi fotbalişti importanţi din Liga 1 Betano: Sergiu Hanca şi Florin Tănase.


UPDATE. 21 noiembrie, ora 17.00. Sergiu Hanca nu s-a prezentat în faţa judecătorului. Fostul coleg al lui Parick Ekeng de la Dinamo a fost aşteptat la Judecătoria Sectorului 2 timp de două ore. Următorul termen a fost stabilit pentru 9 ianuarie 2019, la ora 14.00, atunci când vor fi citaţi absenţii, inclusiv Sergiu Hanca. Mijlocaşul o să fie citat pe trei adrese, inclusiv la adresa FC Dinamo de la hotelul RIN.


UPDATE. 21 noiembrie, ora 16.00. Stănel Gheorghe Nicolae, şoferul ambulanţei Plus de la stadion care l-a transportat pe Patrick Ekeng, a fost audiat.  “Eram cu medicul Duță Mihaiela si asistent Badea Ștefan. Ambulanța era dotată cu defibrilator, EKG, mai multe. Avea și aparatură de intubare. Tub, laringoscop, mască, balon… Erau toate disponibile pe ambulanță. Eu spun ca era dotată corespunzator. Cand s-a intamplat, am auzit că striga toată lumea, era un vacarm de nedescris, eram chiar lângă galerie.

Strigau «Să vină ambulanţa!”. Eu eram afară, medicul Duţă era pe locul din faţă. Nu vedeam foarte bine, ne obstrucţiona poarta, fotbaliştii… Poarta pe care urma să intre ambulanţa era inchisa cu lanţ. Aşa că doamna doctor şi asistentul au plecat din şi de lângă maşină pentru că era poarta închisă pentru autoturism şi a durat până s-a deschis, aşa că s-au strecurat printr-o deschizătură şi au fugit pe teren. Din câte îmi aduc aminte, nu aveau echipament medical, dar doamna doctor avea mereu pulsiometru.

Am ajuns după, am văzut că e pacientul pe jos. Am vrut să iau defibrilatorul. Am văzut că asistentul luase şi el trusa de urgenţă, acolo era balon, laringoscop… Nu am văzut să folosească ceva. Apoi am auzit «Hai cu targa, hai cu targa», aşa că am lăsat defibrilatorul în maşină. Nu am auzit ca doamna doctpr să îmi spună să vin cu targa. Dar eu, în vacarmul acela, am luat-o. M-am trezit cu jucătorul pus pe targă şi l-am dus”, a spus Stănel Gheorghe Nicolae, conform gsp.


UPDATE. 21 noiembrie, ora 15.16. Florin Tănase a făcut primele declaraţii în faţa magistraţilor despre momentul decesului jucătorului camerunez:

“Țin minte că a căzut în spatele meu. M-am dus să-l iau de mână și să-l întorc într-o parte. Ekeng era în spatele meu, eu eram la centrul terenului. S-a auzit căzătura. Am văzut că era întins. Nu mai știu dacă am fost primul lângă el. L-am luat de o mână și l-am întors pe o parte, căzuse pe spate. Se auzea un horcăit. Avea maxilarul blocat, își pierduse cunoștința. Ochii erau blocați, deschiși.  Nu știu ce să zic, imediat a venit medicul clubului Dinamo. L-a pus pe spate și a început să-l resusciteze. L-a apăsat pe piept și nu îmi aduc aminte. La un minut sau un minut și jumătate a venit ambulanța. Nu am văzut doctorul. Nu știu cine era doctorul. Oamenii de la ambulanță au luat targa. Când l-au pus pe targă, nu mai respira, asta am observat. Cam două-trei minute a durat până l-au urcat în targă. L-au și scăpat, se lăsa targa în jos. Nu știu ce i-au făcut cât au stat pe teren, eram întors cu spatele”, a spus “decarul” FCSB în faţa judecătorilor.


UPDATE, 21 noiembrie, ora 14.36: Actualul jucător al FCSB şi mijlocaşul lui Dinamo sunt audiaţi chiar în aceste momente la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală. Mihaiela Duţă, medicul de pe Salvare, este cercetată pentru omor din culpă în cazul morţii lui Patrick Ekeng. Tănase era jucător la Viitorul în acel moment, iar Hanca era titular la Dinamo.


Următorul termen în dosarul morţii lui Patrick Ekeng va avea loc pe 21 noiembrie 2018, iar la acea dată vor fi audiaţi şi fotbaliştii Sergiu Hanca şi Florin Tănase. Cei doi s-au aflat pe teren în partida din 2016, atunci când Dinamo Bucureşti s-a duelat cu Viitorul, scor 3-3, şi s-au aflat în preajma lui Patrick Ekeng în momentul în care acesta s-a prăbuşit pe gazon, anunţă Gazeta Sporturilor.

Florin Tănase şi Sergiu Hanca vor fi audiaţi în dosarul morţii lui Patrick Ekeng

Sergiu Hanca se află în acest moment sub contract cu Dinamo Bucureşti, iar Florin Tănase s-a transferat, între timp, de la FC Viitorul Constanţa. Patrick Ekeng a murit pe 5 mai, după ce s-a prăbuşit pe teren, în minutul 70 al meciului disputat de gruparea din “Ştefan cel Mare” cu Viitorul. Acesta a fost dus cu o ambulanţă Plus la Spitalul Floreasca, unde a fost resuscitat, dar nu a mai putut fi salvat.

Sergiu Hanca şi Patrick Ekeng la un antrenament susţinut pentru Dinamo
Sergiu Hanca şi Patrick Ekeng la un antrenament susţinut pentru Dinamo

Dosarul morţii lui Patrick Ekeng a fost finalizat după un an şi jumătate de la incidentul care a avut loc în meciul Dinamo – Viitorul 3-3, Mihaiela Elena Duţă, medicul de pe ambulanţa Plus care l-a preluat pe fotbalist de pe gazon, a fost trimisă în judecată de procurorii Parchetului Capitalei. Acesta a fost acuzată de ucidere din culpă.

Patrick Ekeng, fostul jucător al lui Dinamo, fusese introdus pe teren de Mircea Rednic de doar şapte minute. Imediat după ce s-a prăbuşit pe gazon, fotbaliştii echipei FC Viitorul Constanţa au trimis balonul în aut pentru ca medicii să îi acorde primul ajutor mijlocaşului din Camerun.

  • 26 de ani avea Patrick Ekeng în momentul în care a decedat pe teren