News

Florinela Georgescu, ANM: “Modificările climatice nu înseamnă doar creșterea temperaturii”. Ce avertismente dau specialiștii

Florina Georgescu, director executiv ANM a vorbit vineri despre fenomenul schimbărilor climatice, declarând: "nu înseamnă doar creșterea temperaturii".
13.08.2021 | 21:32
Florinela Georgescu, ANM:
Florinela Georgescu, ANM: "Modificările climatice nu înseamnă doar creșterea temperaturii". Ce avertismente dau specialiștii foto: pixabay
ADVERTISEMENT

Peste 14.000 de specialiști au avertizat în urmă cu câteva săptămâni că Planeta se confruntă cu schimbări climatice care pot avea efecte dezastruoase dacă nu se iau măsuri pentru reducerea emisiilor gazelor de seră.

Previziunile specialiștilor pentru următoarea decadă se referă la fenomene meteo extreme, precum inundații de mare amploare.

Florinela Georgescu, ANM: “Modificările climatice nu înseamnă doar creșterea temperaturii”

“Modificările climatice nu înseamnă doar creșterea temperaturii pe perioada verii, ele sunt subiectul zilei, dar în categoria celor mai recente fenomene severe este acel val de căldură de pe coasta Americii de Nord și inundațiile puternice din Europa Centrală de luna trecută.

ADVERTISEMENT

Ar fi bine să ne amintim cum a fost primăvara cu fenomene extreme, care erau specifice iernii. Dacă nu se iau măsuri foarte rapide de limitarea emisiilor de gaze de seră, acel prag de 1.5 grade creștere a temperaturii raportat la perioada pre-industrială va fi atins în 2040, în oricare dintre scenariile pe care le fac climatologii.

Noi deja am simțit și încă ne mai legănăm cu iluzia că sunt manifestări izolate, s-au mai întâmplat și atât. Când abaterile față de media climatologică devin sistematic în sus, ele de regulă sunt și în sus și în jos datorate variației naturale a climatului, este momentul să ne îngrijorăm.

ADVERTISEMENT

Am simțit o vară mult mai călduroasă din mai multe cauze: au fost durate foarte mari cu temperaturi foarte ridicate, am început din ultima decadă a lunii iunie, cu foarte mici pauze, au fost temperaturi de peste 30 de grade.

Aceste temperaturi sunt provenite din zona tropicală, umezeala face doar să crească senzația de disconfort, iar și nopțile sunt foarte calde.

ADVERTISEMENT

De fiecare dată când vorbim de invazie de aer tropical, vorbim categoric de temperaturi în cursul nopții care nu coboară de multe ori sub 20 de grade.

Într-un interval de 24 de ore cu o maximă de 37 de grade la prânz și minima de 20 de grade, noi practic avem aproape 20 de ore pe zi peste 30 de grade.

ADVERTISEMENT

Am avut și în anii trecuți, dar vara aceasta se evidențiază și prin numărul mare de zile cu temperaturi foarte ridicate și încă nu s-a terminat.

Este o atenționare meteo pentru mâine și poimâine, luni și marți ne vom apropia de 38-39 de grade. Noi spunem că acestea sunt temperaturile care se înregistrează la stațiile meteo, dar în orașe, în aglomerații, în betoane, temperaturile sunt mai ridicate.

ADVERTISEMENT

Temperaturile sunt măsurate la doi metri, în apropierea asfaltului este mult mai cald, în niciun caz nu trebuie să stăm liniștiți, nici să spunem că temperaturile pe care le anunță meteorologii nu sunt reale.

Dacă trăim în București, trăim de fapt în temperaturi mult mai ridicate”, a declarat Florinela Georgescu la Digi24.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 853. 32 pagini + CD Armin Nicoară. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri