Fotbal international

Fluier final! 13 fotbalişti de top care se retrag la sfârşitul sezonului. „Puştiul“ Schurrle şi-a făcut loc pe lista selectă

30.07.2020 | 17:52
Fluier final 13 fotbalisti de top care se retrag la sfarsitul sezonului Pustiul Schurrle sia facut loc pe lista selecta
Claudio Pizarro şi Mario Gomez
ADVERTISEMENT

Unii dintre ei au scris istorie, alţii nu şi-au atins niciodată potenţialul. Câţiva au câştigat trofee cu naţionalele lor, chiar şi Cupa Mondială, au luat Liga Campionilor, sunt campioni naţionali sau au stabilit recorduri în fotbal.

Toţi au fost fotbalişti care au însemnat ceva! Şi toţi au ceva în comun: se retrag din sportul care i-a consacrat în acest an. Despre unii dintre ei nici măcar nu ştiaţi că mai joacă.

ADVERTISEMENT

Schurrle, Pandev, Pizarro, Aduriz sunt doar câţiva dintre fotbaliştii care un vor mai apărea pe dreptunghiul de iarbă pentru a-şi încânta fanii. Dar să-i vedem pe rând.

André Schürrle – 29 de ani

Neamţul este cel mai tânăr din această listă, doar 29 de ani. „Gândul retragerii a încolţit demult. Nu mai am nevoie de aplauze. Trebuie să ai un anumit rol în echipă, altfel îţi pierzi locul. Doar performanţele din teren contează“, a mărturisit germanul.

ADVERTISEMENT

André Schürrle este campion mondial cu Germania în 2014, iar lista lui de trofee mai include un Premier League şi o Cupa Ligii Angliei cu Chelsea, două Cupe ale Germaniei cu Wolfsburg şi Dortmund şi o Supercupa Germaniei cu Wolfsburg. La naţională, a marcat 22 de goluri în 57 de selecţii.

De-a lungul carierei, extrema stângă a jucat pentru Leverkusen, Chelsea, Wolfsburg sau Borussia Dortmund. În ultimele două sezoane, a fost împrumutat la Fulham şi Spartak Moscova, dar performanţele lui au lăsat de dorit.

ADVERTISEMENT

David N’Gog – 31 de ani

Există o vorbă pe la noi: „S-a născut talent şi-a murit speranţă“. I se potriveşte cel mai bine francezului David N’Gog, care la 20 de ani avea Anfield-ul la picioare după o victorie cu 2-0 în faţa marii rivale Manchester United. De atunci însă, traiectoria lui în fotbal a fost în jos.

Venit la Liverpool de la PSG, N’Gog a plecat apoi la Bolton şi Swansea. La 25 de ani, s-a întors în Franţa, la Reims, ultimul club din marile campionate. Au urmat, în ordine: Panionis (Grecia), un an pe bară, Ross County (Scoţia), Honved (Ungaria) şi Zalgiris (Lituania).

ADVERTISEMENT

Gelson Fernandes – 33 de ani

Născut în Insulele Capului Verde, Gelson Fernandes, care are dublă cetăţenie, a fost numit de Sven-Goran Eriksson „cel mai bun tânăr fotbalist elveţian“, în perioada în care cei doi au colaborat la Manchester City. Formaţia engleză plătise 5,5 milioane de euro pentru el, în 2007, când l-a adus de la Sion.

În scurt timp, s-a stins în joc, iar schimbarea antrenorului l-a trimis pe banca de rezerve. A plecat, în 2010, la St Etienne, care l-a împrumutat, pe rând, la Chievo, Leicester şi Udinese, înainte să îl lase să plece gratis la Sporting. Nici în Portugalia n-a prins un loc de titular şi după 6 luni revenea, sub formă de împrumut, la Sion, echipa care îl crescuse. Au urmat Freiburg, Rennes şi Eintracht Frankfurt în cariera mijlocaşului defensiv. La ultimele două echipe, a jucat ceva mai mult şi mai bine, dar departe de potenţialul care îi fusese atribuit.

Loic Perrin – 34 de ani

Loic Perrin a jucat o viaţă întreagă numai la St. Etienne. 469 de partide, 30 de goluri şi 15 pase decisive a acumulat fundaşul central în tricoul verzilor. Singurul trofeu din cariera lui a fost Cupa Ligii Franţei din 2013. Relativ anonim la nivelul fotbalului european, Perrin a intrat în atenţia tuturor la ultima lui partidă. Şi nu oricum, ci în calitatea de fundaşul care l-a accidentat pe Kylian Mbappe. Perrin a primit cartonaşul roşu, dar Mbappe va rata restartul din Liga Campionilor.

Mario Gomez – 35 de ani

Mario Gomez nu a fost cel mai spectaculos atacant din istorie, dar randamentul lui l-a dus la Bayern Munchen, alături de care a reuşit o triplă istorică Bundesliga – Cupa – Champions League în 2013. În 2007, a fost jucătorul german al anului, după ce a devenit campion cu Sttutgart. În total, a fost de 3 ori campion al Germaniei şi o dată al Turciei.

S-a lansat la Sttutgart şi a trecut apoi pe la Bayern, FIorentina, Beşiktaş (împrumutat un an, a câştigat campionatul şi titlul de golgheter), Wolfsburg şi, în cele din urmă, a revenit la Sttutgart, pentru care a marcat la ultima apariţie, care a consfinţit promovarea pentru şvabi.

Leighton Baines – 35 de ani

Fundaş stânga de naţionala Angliei, Leighton Baines a jucat 20 de minute în ultimul meci al lui Everton, club pentru care a evoluat 13 sezoane. Are 39 de goluri marcate în Premier League şi 37 de pase decisive. Niciun alt fundaş nu a fost implicat în mai multe goluri decât el.

Mile Jedinak – 35 de ani

Australianul de 35 de ani s-a despărţit de Aston Villa la finalul sezonului 2018-2019, după ce a pus umărul la promovare. A rămas în stafful echipei, dar în mai 2020 a anunţat că el nu s-a retras oficial. FC Macarthur din Australia a intrat repede pe fir şi a încercat să obţină semnătura celui care a marcat 20 de goluri în 79 de partide pentru naţionala „Cangurilor“, dar lucrurile nu s-au concretizat. În cele din urmă, Jedinak – Campion al Asiei cu Australia – şi-a anunţat retragerea. „E timpul pentru un nou capitol!“, a spus el.

Bruno Soriano – 36 de ani

Legenda din teren a lui Villarreal şi-a agăţat şi el ghetele în cui. După 14 ani numai la prima echipă a „submarinului galben“, club la care şi-a făcut şi junioratul, Bruno Soriano păşeşte în afara terenului.

424 de meciuri a adunat căpitanul. Ultima apariţie: două minute împotriva Sevillei în iunie. Nu mai jucase din mai 2017, din cauza unei accidentări grave la genunchi. A revenit pentru a-şi lua „la revedere“ de la colegi. Şi pentru un ultim „cartoaş galben“. Fanii au lipsit de la stadion, dar colegii l-au purtat pe braţe.

Goran Pandev – 37 de ani

Cel mai bun fotbalist macedonean din istorie se retrage şi el. Goran Pandev a reuşit tripla istorică Serie A – Coppa Italia – Champions League alături de Jose Mourinho, Inter şi Cristi Chivu. A crescut la Belasica, de unde a plecat la echipa a doua a lui Inter. A mai jucat pentru Spezia, Ancona, Lazio, Napoli, Galatasaraz şi Genoa.

Milan Baros – 38 de ani

Atacantul ceh Milan Baros a ajuns la 38 de ani şi la finalul carierei de fotbalist. Se retrage de la Banik Ostrava, clubul care l-a lansat în fotbal. În ultimele 3 sezoane a marcat 20 de goluri în 63 de apariţii pentru cehi. Baros a avut o carieră impresionantă în care a cucerit Liga Campionilor şi Cupa Ligii Angliei cu Liverpool, Cupa Angliei cu Portsmouth, două titluri de campion, o Cupă, o Cupa Ligii şi o Supercupă în Franţa cu Lyon şi un campionat al Turciei cu Galatasaray. A fost golgheter la Euro 2004.

Aritz Aduriz – 39 de ani

Killer-ul din atacul lui Athletic Bilbao e precum vinul. Mai bun cu trecerea timpului. Aritz Aduriz a făcut cel mai bun sezon la 35 de ani, cu 36 de goluri în 55 de meciuri. În sezonul recent încheiat, n-a mai prins prea multe minute. A intrat în 17 partide şi a marcat un singur gol: golul victoriei în faţa Barcelonei, în minutul 89 al meciului. Aduriz a fost de două ori golgheterul Europa League.

Claudio Pizarro – 41 de ani

Cel mai în vârstă jucător de câmp din această listă, Claudio Pizarro se retrage la 41 de ani. Peruanul a fost coleg de linie cu Mario Gomez la tripla istorică pentru Bayern. Pizarro are 100 de goluri marcate în tricoul munchenezilor, alături de care a câştigat tot ce se putea, printre care 6 titluri în Bundesliga, 5 Cupe şi Liga Campionilor. Venit în Europa la Werder, de la Alianza Lima, atacantul se retrage tot de la Werder.

Essam El Hadary – 47 de ani

Cel mai bătrân jucător de Cupă Mondială, Essam El Hadary, portarul legendar al Egiptului, se retrage şi el, la vârsta de 47 de ani!!! După 159 de selecţii în naţionala Egiptului, 4 Cupe ale Africii, 8 titluri de campion, 3 Cupe, 4 Supercupe ale Egiptului, 3 Ligi ale Campionilor Africii şi 3 Supercupe ale Africii. Plus o Cupa Elveţiei.

„Fotbalul este a doua nevastă pentru mine şi divorţez de ea“, a spus legendarul portar, care a fost liber de contract în ultimul sezon şi acum şi-a anunţat oficial retragerea.

 

ADVERTISEMENT