News

FMI anunță o nouă criză economică mondială, “mult mai gravă” decât cea din 2008

04.04.2020 | 13:24
FMI anunta o noua criza economica mondiala mult mai grava decat cea din 2008
ADVERTISEMENT

FMI a anunțat, vineri seara, că pandemia de coronavirus duce la o nouă criză economică mondială, “mult mai gravă” decât cea care a avut loc în urmă cu mai bine de un deceniu, în 2008.

O nouă criză economică mondială, anunțată de FMI

Noul coronavirus a dus la un blocaj economic la scară globală, ce a aruncat lumea într-o nouă criză economică mondială, ce se anunță a fi “mult mai gravă” decât cea din 2008.

ADVERTISEMENT

Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, a declarat, vineri seara, că pandemia de coronavirus a paralizat economia globală, aruncând-o în recesiune.

Aflată la o conferință comună alături de directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a îndemnat statele cu o economie avansată să își mărească eforturile pentru a ajuta celelalte economii emergente, precum și țările în curs de dezvoltare, pentru a depăși impactul economic al pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

“Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009” a declarat Kristalina Georgieva, potrivit Agerpres.

David Malpass, președintele Băncii Mondiale, a transmis un mesaj asemănător, anticipând o recesiune la nivel global.

ADVERTISEMENT

“Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră” a spus David Malpass pe LinkedIn.

Potrivit datelor directorului FMI, investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, din întreaga lume, număr care îl depășește pe cel din timpul crizei economice mondiale din 2008.

ADVERTISEMENT

În acest moment, 90 de țări, respectiv aproape jumătate din cele 189 de state ce fac parte din FMI, au cerut acordarea de finanțare de urgență din partea Fondului Monetar Internațional, din cauza pandemiei de coronavirus, a precizat Georgieva.

“Pe măsură ce finanţarea ajunge în ţările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi”, au precizat atât directorul FMI, cât și şi directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ADVERTISEMENT
Tags: