Vești nu tocmai bune de la Fondul Monetar Internațional (FMI). Instituția cu sediul la Washington anunță o înrăutățire a perspectivei privind creșterea economică la nivel mondial pentru 2023.
În cel mai recent raport al FMI, dat publicității la începutul acestei săptămâni, se precizează faptul că perspectivele economiei mondiale sunt mai sumbre decât cele previzionate în octombrie.
Cauzele acestei situații sunt unele numeroase și deja cunoscute de lumea întreagă. Astfel, perspectivele sumbre privind economia mondială în 2023 vin de pe urma înăspririi politicii monetare, cauzate de inflaţia persistent ridicată, de creşterea redusă a economiei chineze, de perturbările din lanţurile de aprovizionare şi de insecuritatea alimentară, provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia, notează FMI într-un raport citat de Agerpres.
Date fiind aceste condiții, Fondul Monetar și-a redus în sens negativ estimările privind creşterea economiei globale în 2023 la 2,7%, de la 2,9%.
Conform celor mai recenți indicatori ai FMI, ”perspectivele economiei mondiale sunt chiar mai sumbre”, în special în Europa.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, ”a indicat o evoluţie slabă în majoritatea economiilor din G20, activitatea economică fiind în scădere, iar inflaţia ridicată”, mai avertizează FMI.
”Dificultăţile cu care se confruntă economia mondială sunt imense şi slăbirea indicatorilor economică arată noi dificultăţi în viitor, actualul mediu politic fiind deosebit de incert”, se mai afirmă în analiza FMI.
Raportat la Europa, criza energetică tot mai accentuată va afecta în mod dramatic creşterea economiei şi va stimula majorarea inflaţiei.
Specialiștii de la FMI subliniază că o perioadă îndelungată de inflaţie ridicată poate determina majorări de dobânzi mai mari decât se previziona şi înăspriri suplimentare ale condiţiilor financiare globale.
”Aceste evoluţii sporesc riscurile unei crize a datoriilor suverane în economiile vulnerabile”, mai punctează cei de la FMI.
Nu în ultimul rând, evenimentele meteorologice din ce în ce mai severe, cum a fost seceta din multe state, ar afecta, de asemenea, creșterea pe tot globul, se mai arată în raportul Fondului.