News

FMI, avertisment dur pentru întreaga lume: ”Dacă conflictul va escalada, problemele economice vor fi devastatoare!”

Fondul Monetar Internațional transmite un avertisment la nivel global, afirmând că problemele economice generate de conflictul din Ucraina pot deveni mai serioase.
06.03.2022 | 06:39
FMI avertisment dur pentru intreaga lume Daca conflictul va escalada problemele economice vor fi devastatoare
ADVERTISEMENT

Fondul Monetar Internațional a transmis că va discuta cât mai curând posibil, săptămâna următoare, cererea Ucrainei de a primi o finanțare de urgență de 1,4 miliarde de dolari.

FMI, avertisment ferm pentru economiile întregii lumi

Instituția avertizează că statele care au relații economice strânse cu Rusia riscă să se expună unor probleme cu stocurile de bunuri. FMI este în discuții și cu Republica Moldova, pentru a planifica anumite feluri de ajutor.

ADVERTISEMENT

Kristalina Georgieva, director în cadrul instituției financiare, transmite că există consecințe economice severe în regiune. Prețurile energiei și grâului au explodat, iar acestea vor adăuga doar la efectele inflației apărută din cauza pandemiei și a problemelor din lanțul de aprovizionare global.

”Șocurile prețurilor vor avea un impact la nivel global, mai ales în cazul gospodăriilor cu venituri limitate, pentru care hrana și combustibilul reprezintă o proporție mai mare din cheltuieli”, arată FMI.

ADVERTISEMENT

”Dacă conflictul va escalada, problemele economice vor fi mult mai devastatoare”, mai transmite instituția.

Oficialii Fondului spun că efectele sancțiunilor aplicate Rusiei se vor răsfrânge și asupra altor state.

ADVERTISEMENT

Astfel, cei de la FMI afirmă că statele lumii vor trebui să monitorizeze cu atenție inflația din propriile țări. De asemenea, trebuie implementate politici pentru a proteja gospodăriile vulnerabile.

Ucraina va avea de suportat costuri importante pentru reconstrucție, conform celor de la FMI. Organizația a transmis zilele trecute că, între prezent și iunie, țara va beneficia de 2,2 miliarde de dolari, ca parte dintr-un acord de standby aprobat anterior.

ADVERTISEMENT

Visa și Mastercard și-au anunțat ieșirea din Rusia

Între timp, Visa și Mastercard se alătură listei în continuă creștere de companii care își suspendă activitatea în Federația Rusă.

Mastercard a transmis că ale sale carduri, eliberate de bănci rusești, nu vor mai funcționa în rețea, iar cardurile emise în afara țării nu vor funcționa la magazine și bancomate din Rusia.

De asemenea, Visa a afirmat că lucrează îndeaproape cu clienții și partenerii săi pentru a opri toate tranzacțiile efectuate prin rețeaua sa, în următoarele zile.

ADVERTISEMENT