News

FMI transmite un avertisment îngrijorător. Pandemia de coronavirus va aduce o criză economică precum cea din 1930

15.04.2020 | 08:33
FMI transmite un avertisment ingrijorator Pandemia de coronavirus va aduce o criza economica precum cea din 1930
ADVERTISEMENT

Într-un context mondial critic, FMI avertizează că pandemia de coronavirus va aduce o criză economică precum cea din 1930. Acest lucru va marca cel mai greu moment financiar pentru planetă din ultimii 90 de ani.

FMI avertizează: Pandemia de coronavirus va aduce o criză economică precum cea din 1930

Fondul Monetar Internaţional a lansat o serie de prognoze cu adevărat sumbre în legătură cu viitorul financiar al planetei. Conform acestui for, economia mondială va scădea cu 3% în 2020, din cauza impactului pandemiei de coronavirus, influenţată de contracţiile din SUA, de 5,9%, de 7,5% în zona euro şi 5,2% în Japonia.

ADVERTISEMENT

Acesta nu este singurul avertisment îngrijorător lansat de forul monetar. Conform specialiștilor, există riscul ca recesiunea din 2020 să se extindă și în 2021, dacă factorii de decizie nu reușesc să coordoneze un răspuns global la virus.

”Este foarte probabil ca economia mondială să experimenteze cea mai gravă recesiune de după Marea Criză Economică din 1930, depășind criza financiară globală de acum un deceniu

ADVERTISEMENT

Marele blocaj, așa cum s-ar putea numi, este proiectat să micșoreze creșterea globală în mod dramatic. Se preconizează o recuperare parțială pentru 2021, dar nivelul PIB va rămâne sub tendința de dinainte de apariția virusului”, se arată într-un comunicat FMI, citat de CNN.

Revenire parțială a economiei în 2021

FMI preconizează că economia mondială își va reveni parţial în 2021, cu o creştere de 5,8%, dar avertizează că estimările sunt marcate de ”incertitudini uriaşe”, iar rezultatul ar putea fi chiar mai prost, în funcţie de evoluţia pandemiei.

ADVERTISEMENT

”Această redresare din 2021 este doar parţială, nivelul activităţilor economice urmând să rămână sub nivelul anticipat pentru 2021 înainte de impactul virusului”, a afirmat Gita Gopinath, economist şef al FMI, într-un comunicat.

Din primele estimări, economia lumii va pierde pe parcursul a doi ani o sumă cumulată de 9.000 de miliarde de dolari, mai mare decât PIB-ul combinat al Germaniei şi Japoniei, a adăugat oficialul FMI.

ADVERTISEMENT

În Statele Unite ale Americii, unde parlamentarii au aprobat stimulentul de peste 2 trilioane de dolari și în care Rezerva Federală a dezlănțuit mai mult de miliarde pentru a împiedica sistemul financiar să se prăbușească.

FMI se așteaptă ca economia să se micșoreze cu 5,9% în acest an. Aceasta ar fi cea mai gravă scădere din 1946, dar este probabil să se înregistreze o scădere mai mică a producției decât în unele țări europene.

ADVERTISEMENT