Sporturi

FMI, veste proastă pentru români! Adio, salarii mărite de la Guvern

07.06.2019 | 19:51
FMI veste proasta pentru romani Adio salarii marite de la Guvern

Experții Fondului Monetar Internațional trag au lansat un avertisment, în privința situației economice dificile pe care o traversează țara noastră. Aceștia susțin că este nevoie urgentă de adoptarea unei noi direcții politice, în caz contrar, ne-am putea confrunta cu scăderi masive ale veniturilor, caz în care poulația săracă ar avea cel mai tare de suferit.

Avertismentul dat de FMI. Ce ar trebui să facă actualii guvernanți

Specialiștii FMI susțin că, pe fondul dezechilibrelor macroeconomice manifestate la nivelul țării noastre, atât deficitul de cont curent, cât și cel fiscal s-au adâncit, presiunile inflaționiste fiind din ce în ce mai mari.

Creşterea condusă de consum a rămas solidă, majorând veniturile populaţiei spre cele din Europa Occidentală. Totuşi, s-au accentuat de asemenea dezechilibrele macroeconomice: deficitul fiscal şi cel de cont curent s-au adâncit iar presiunile inflaţioniste sunt din nou în creştere. Dacă politicile nu-şi vor schimba direcţia, progresele în realizarea convergenţei se vor diminua, ceea ce va duce la deteriorarea veniturilor reale ale pensionarilor şi vor fi afectaţi semnificativ în special săracii, se arată în comunicatul dat publicității de reprezentanții FMI.

FMI anunță dezastrul economic pentru țara noastră. Sursa foto:Realitatea Financiară
FMI anunță dezastrul economic pentru țara noastră. Sursa foto:Realitatea Financiară

Ce soluție propune FMI pentru a evita dezastrul economic

Totodată, experții Fondului Monetar Internațional propun o serie de măsuri ce ar trebui adoptate urgent, pentru a evita ca țara noastră să treacă printr-o situație dezastruoasă, din punct de vedere economic. Aceștia apreciază că soluția constă într-o abordare diferită, bazată pe echilibru.

Un mix de politici mult mai echilibrat este necesar pentru a reduce probabilitatea unei astfel de evoluţii: în primul rând şi cel mai important, consolidarea fiscală însoţită de înăsprirea politicii monetare şi o flexibilitate mai mare a cursului de schimb valutar. În plus, politicile trebuie să devină mai predictibile şi guvernanţa trebuie să se îmbunătăţească, pentru a creşte perspectivele pe termen mediu privind convergenţa veniturilor”.