Schimbările climatice și migrația în masă sunt alți factori care au dus foametea la un ”nivel fără precedent”, conform avertizărilor ONU, citat de Reuters.
Aproape 10% din populația lumii, aproximativ 828 de milioane de oameni, au fost afectați de foamete în 2021, cu 46 de milioane mai mult decât în 2020 și cu 150 de milioane mai mult decât în 2019.
Agenții ale ONU, printre care Organizația pentru Alimentație și Agricultură, Programul Alimentar Mondial și Sănătatea Mondială cred că situația se va înrăutăți.
”Există un pericol real că aceste cifre vor crește și mai mult în lunile următoare”, a declarat directorul executiv al PAM, David Beasley, adăugând că toate creșterile de preț la alimente, combustibil și îngrășăminte rezultate, cauzate de războiul din Ucraina amenință să împingă țările în foamete.
”Rezultatul va fi destabilizarea globală, foametea și migrația în masă la o scară fără precedent. Trebuie să acționăm astăzi pentru a preveni această catastrofă care se profilează”, a adăugat oficialul.
Rusia și Ucraina sunt al treilea și, respectiv, al patrulea exportator mondial de cereale, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator cheie de combustibil și îngrășăminte.
Războiul le-a perturbat exporturile, a împins prețurile mondiale la alimente la niveluri record și a declanșat proteste în țările în curs de dezvoltare, care se confruntă deja cu prețuri ridicate la alimente din cauza perturbărilor lanțului de aprovizionare, în contextul pandemiei de Covid-19.
Raportul ONU publicat miercuri a avertizat cu privire la implicațiile ”potențial serioase” pentru securitatea alimentară și nutriție, pe măsură ce conflictele, extremele climatice, șocurile economice și inegalitățile sociale continuă să se intensifice.
Se estimează că, la nivel global, în 2020, 22% dintre copiii sub 5 ani au suferit pipernicii, în timp ce 6,7% sau 45 de milioane sufereau de pierdere în greutate, o formă mortală de malnutriție care crește riscul de deces de până la 12 ori.
Solicitând o revizuire a politicilor agricole, raportul spune că sectorul alimentar și agricol global a primit aproape 630 de miliarde de dolari pe an în sprijinul care adesea a distorsionat prețurile pieței, nu a ajuns la micii fermieri, dăunează mediului și nu promovează producția de alimente nutritive.
Acest sprijin include subvenții care vizează în principal alimente de bază bogate în calorii, cum ar fi cerealele, zahărul, carnea și lactatele, în detrimentul alimentelor mai sănătoase și hrănitoare, cum ar fi fructele, legumele și semințele.
“În fiecare an, 11 milioane de oameni mor din cauza dietelor nesănătoase. Creșterea prețurilor la alimente înseamnă că acest lucru se va înrăutăți”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„OMS sprijină eforturile țărilor de a îmbunătăți sistemele alimentare prin impozitarea alimentelor nesănătoase, subvenționând opțiunile sănătoase, protejând copiii de marketingul dăunător și asigurând etichete nutriționale clare”, a completat Tedros.