Este vorba despre ministrul suedez al egalității de gen, Paulina Brandberg, care se teme de banane. Așadar, staff-ul este obligat să scape de banane oriunde s-ar duce politicianul, că e vorba despre vizite oficiale sau neoficiale, în locuri publice sau la ministru acasă. Informația a fost dezvăluită în exclusivitate de Politico.
În mai multe e-mailuri analizate de publicația suedeză Expressen, staff-ul lui Brandberg solicită oficial ca orice banană să fie luată de acolo înainte ca ministrul să ajungă în încăpere. Ciudat, deși femeia recunoscuse în trecut că are bananafobie, acum preferă să spună că este alergică la banane, probabil fiind jenată de această problemă.
”Paulina Brandberg are o alergie puternică la banane, așa că ar fi de apreciat că nu existe banane în zonele în care va fi cazată”, este precizat într-un e-mail adresat Agenției Judiciare Norvegiene înaintea unui dinei. Un alt e-mail transmis unui consiliu județean arată că ”nu sunt permise banane în incintă”.
”Este un fel de alergie, ați putea spune. Este ceva pentru care primesc ajutor profesionist”, s-a rezumat să declare Paulina Brandberg. În 2020, ministrul scria pe X că are o fobie ciudată de banane. Aceste mesaje au fost ulterior șterse.
”Am o fobie de banane”, scria Brandberg pe 11 septembrie 2020. O altă postare datată 6 august 2020 anunța că ”este cea mai nebună fobie din lume”. Conform www.fearof.net, bananafobia nu este o fobie comună. Un caz asemănător despre o astfel de fobie a fost raportat în Daily Mail.
Astfel, potrivit jurnaliștilor britanici, o femeie a ajuns să deteste atât de mult bananele, încât nu putea să stea într-o cameră cu banane fără să simtă nevoia să vomite. Conform specialiștilor, majoritatea cazurilor de bananafobie încep în copilărie, când cineva a fost forțat să mănânce banane de către părinți și s-a ales cu dureri de stomac sau vărsături.
Bananele au adesea o textură moale și nu toți oamenii sunt pasionați de aroma sau mirosul ei. De altfel, este perfect normal ca unii oameni să fie absolut scârbiți de banane. Cu toate acestea, când scârba este duce la extrem și este completată de o frică nejustificată, intervine boala.
O femeie bananafobică își amintește că a dezvoltat fobia după ce fratele ei i-a făcut o farsă în copilărie. Băiatul i-a strecurat o banană în patul, iar femeia tinde să-și amintească senzația de frig și vâscos trăită după ce a strivit banana fără să își dea seama.
Sentimentul este descris ”asemănător cu atingerea unui șarpe”. Pentru un bananofob, bananele pot provoca o mare anxietate și chiar trecerea pe lângă ele în magazine poate fi traumatizantă. Persoanele care suferă de bananafobie se pot confrunta cu multe simptome ale anxietății. Bananafobia este atât de extremă în unele cazuri, încât persoana care suferă nu poate trece nici măcar pe lângă cărucioarele cu banane ținute în secțiile de produse alimentare ale magazinelor alimentare.