Fobiile ciudate ale marilor personalităţi

Foarte mulţi oameni au tot felul de fobii, de la păianjeni la spaţii închise. Marile personalităţi ale tuturor timpurilor nu fac excepţie.
13.02.2018 | 00:02
Fobiile ciudate ale marilor personalitati
ADVERTISEMENT

Expunerea mondială de care beneficiază face din temerile lor subiecte de senzaţie.

Oprah Winfrey – Detestă guma de mestecat

Regina televiziunii are o frică exagerată de guma de mestecat încă de la o vârstă fragedă, când bunica sa colecţiona guma şi o păstra în teancuri, pe un dulăpior. A fost atât de oripilată, încât a ajuns să se teamă de gumă tot restul vieţii. La un moment dat chiar a aruncat o farfurie doar pentru că avea o bucată de gumă pe ea. Oprah este atât de scârbită de guma de mestecat, încât a interzis-o în studioul său de televiziune. Angajaţii săi şi publicul îi respectă această idee fixă şi nu îi dau niciun motiv să se teamă.

Billy Bob Thornton – Îngrozit de mobila veche

Actor, regizor, muzician şi scriitor, primul soţ al Angelinei Jolie, Billy Bob Thornton, se teme de foarte multe lucruri. Cele mai stranii sunt fobia de culorile aprinse şi de mobila veche. Orice piesă de mobilier realizată înainte de anii ’50 îl îngrozeşte. Starul a povestit că a fost la un moment dat într-un restaurant decorat cu antichităţi şi nu a putut să mănânce, să bea sau să respire normal. În plus, îi mai este frică de clovni, la fel ca şi actorului Johnny Depp.

ADVERTISEMENT

Woody Allen –  Este panicat de aproape totul

Mulţi oameni au câte o fobie, dar Woody Allen a dus frica la extrem. Actorul se teme practic de tot ce îl înconjoară. Deşi suferă şi de fobii mai des întâlnite, cum ar fi teama de înălţimi, spaţii mici şi insecte, are şi frici ieşite din comun. Este terorizat de culorile puternice, de animale, lifturi, dar şi de untul de arahide care se lipeşte de cerul gurii. Pe lângă asta, a re cunoscut că mai are şi nevoi cu totul obsesive, cum ar fi faptul
că nu suportă să facă duş într-o cabină poziţionată în colţul băii, ci doar în centru.

Natalie Wood – Suferea de hidrofobie

Actriţa cunoscută pentru rolurile din filmele „Miracol pe strada 34” şi „West Side Story” suferea de frică de apă, în special de teama de a se afla în apă. S-a zvonit că fobia ar fi început în copilărie, când mama sa a păcălit-o să stea pe un pod pentru un rol. Podul a fost apoi tras pentru ca Natalie să cadă în apa de dedesubt, şi astfel a ră mas cu hidrofobie tot restul vieţii. Ca o ironie a sorţii, a murit înecată după ce a căzut într-o noapte de pe iaht.

ADVERTISEMENT

Richard Nixon – Se temea de spitale

Cel de-al 34-lea preşedinte al SUA, cunoscut mai ales pentru rolul său în scan dalul „Watergate” şi pentru răsunătoarea demisie, avea o teamă exagerată de spi tale – nosocomefobie. Era convins că, dacă ar fi intrat vreodată într-o astfel de insti tuţie, nu ar mai fi ieşit viu. În 1974, un cheag de sânge i-a blocat o arteră, dar a refuzat să fie dus la spital pentru trata ment. I s-a spus totuşi că va muri dacă nu va fi internat, aşa că a acceptat. Dar asta nu a însemnat că şi-a învins teama.

George Washinghton – Îngrozit că ar putea fi îngropat de viu

Primul preşedinte al Americii, George Washington, a condus armata în nume roa se bătălii, a apărat ţara împotriva brita nicilor şi şi-a riscat viaţa de multe ori. Deşi părea neînfricat, Washington avea o fri că incredibilă de îngroparea prematură, aşa-numita tafefobie. Această teamă a fost clar exprimată chiar de el însuşi pe patul de moarte, când i-a făcut pe cei prezenţi să promită că îi vor lăsa cadavrul neîn gropat timp de două zile, pentru cazul în care ar fi fost încă în viaţă. Tafefobia era una dintre fricile comune atât ale nobililor, cât şi ale oamenilor de rând din secolele în care circulau poveşti despre oameni îngropaţi când încă erau în viaţă

ADVERTISEMENT

Alfred Hitchcock – Avea frică de ouă

Faimosul regizor şi producător de la Hollywood, cunoscut pentru filme precum
„Psycho” şi „Vertigo”, avea o teamă exage rată de ouă, spunând că le consideră pur şi simplu dezgustătoare. Hitchcock a afir mat în mai multe rânduri că nu a gustat în viaţa lui un ou, ba mai mult, a refuzat în totdeauna să stea în apropierea lor. Motivul acestei ovofobii nu a fost dezlegat niciodată.

Nikola Tesla – Oripilat de microbi şi de cercei

Inventatorul faimos, cunoscut mai ales pentru studiile sale despre electri citate, evita să atingă oamenii şi în general orice putea conţine ger meni. Se spăla pe mâini extrem de des şi era îngrozit de microbi, ca şi de bijuterii, în special de cerceii cu perle. Pe lângă fricile sale, avea o manie cu cifra trei şi prefera să facă totul în multipli ai numărului. De exemplu, nu stătea decât în camere de hotel cu nu mărul divizibil la trei.

ADVERTISEMENT

Sigmund Freud – Fugea de arme şi de… ferigi

Creatorul unor teorii care au schimbat psihologia se temea de arme şi de… ferigi.A mărturisit de multe ori că teama de arme este semn al unui retard sexual şi emoţional. Cât despre fobia cu ferigile, este o frică mai puţin întâlnită. Nu se ştiu motivele apariţiei sale în cazul lui Freud, pentru că fondatorul psihanalizei nu a dat foarte multe detalii despre acest subiect.

Ginghis Han – Era înfricoşat de… nevastă

Potrivit unor pasaje din „Istoria secretă a mongolilor”, marele Ginghis Han, biruitorul neînfricat, se temea îngrozitor de soţie, de mamă şi de câini. În acest ultim caz avea şi motive: câinii pe care îi creşteau mongolii erau înfiorători: „Brute mari, teribile, care sar pe trecători chiar şi dacă sunt călare”. Cât despre soţia Börte, a devenit împărăteasă şi a condus Imperiul Mongol cu mână de fier cât soţul său era plecat în nesfârşitele campanii de cucerire.

Hitler – Avea oroare de dentist

Cel de numele căruia se leagă cele mai mari atrocităţi ale secolului al XX-lea, Adolf Hitler, se temea de dentist, arată biografia lui Hugo Blaschke, cel care i-a fost sto matolog timp de 20 de ani. Sinistrul dicta tor avea, ca urmare, o dantură îngrozi toa re, cu mari probleme şi se plângea dese ori de dureri cumplite. Cerea ca o simplă obturare de canal să se întindă pe durata a opt zile, pentru că „nu putea suporta durerea”. Un alt fruntaş hitlerist care era terorizat de dentist a fost Hermann Goring, care „plângea de cum se instala pe scau nul stomatologului”.

Napoleon – Înspăimântat de pisici

Împăratul Franţei, important lider mi litar şi politic, un om legendar pentru vi ziunea şi curajul său, era înfricoşat de fe line, în special de pisici, care îl speriau foar te tare. Nu a fost singurul lider militar care s-a temut de inofensivele animale Mussolini sau Iulius Cezar aveau aceeaşi ciudată fobie. 

ADVERTISEMENT