News

Focar COVID într-un cămin de bătrâni din Craiova! 126 de persoane s-au infectat. În cauză a fost întocmit dosar penal

13.08.2020 | 23:19
Focar COVID intrun camin de batrani din Craiova 126 de persoane sau infectat In cauza a fost intocmit dosar penal
ADVERTISEMENT

Un nou focar de coronavirus este activ în județul Dolj, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, unde 126 de persoane au fost testate pozitiv, iar un pacient s-a stins din viață din cauza complicațiilor survenite în urma infecției.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică, „unitatea funcţionează în două clădiri: una monobloc cu garsoniere, cu 2 scări de acces, 4 etaje şi o clădire cu 3 etaje. Iniţial, au fost depistate 24 de cazuri pozitive Covid 19, 16 la beneficiari, din 270 rezidenţi şi 8 la personal de îngrijire, din 100 persoane”.

ADVERTISEMENT

Cât despre persoana care a decedat, avea 87 de ani și multiple comorbidități. Polițiștii au întocmit, însă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, în vreme ce o salariată lansează acuzații grave la adresa conducerii centrului.

Situație critică într-un cămin de bătrâni din Craiova. 126 de persoane sunt infectate cu noul coronavirus

Sub protecția anonimatului, femeia, infectată la rândul său cu noul tip de coronavirus, susține că bătrânii sunt lăsaţi să zacă în camere. Ba mai mult, se pare că angajaţii nu au echipamente şi nici dezinfectanţi.

ADVERTISEMENT

Ştiţi cu ce dezinfectez, doamnă, eu? Cu două pastile de cloramină, că una o dau la vase, la bucătărie. Acolo e ca la Auschwitz.

Sunt bolnavi care zac inconştienţi, iar doamnele asistente ne dădeau nouă medicamentele să le dăm. Nu voiau să intre, să nu fie infectate. Au murit mai mulţi. Cel puţin pe etajul 4, erau trei sau patru, azi dimineaţă, să moară”, a declarat angajata căminului de bătrâni din Craiova, potrivit hotnews.ro.

ADVERTISEMENT

Iulia Manea, coordonator în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, susține, în schimb, că pacienții sunt ținuți în centru pentru că ar ocupa prea mult loc în spitale. În plus, acestea aproape că au depășit deja capacitatea maximă.

Aceste persoane necesită îngrijiri speciale. Dacă i-am fi dus în spital, am fi blocat un spital pentru pacienţii care necesitau, în mod special, asistenţă medicală. Adică, cei cu forme medii şi forme grave”, a explicat coordonatorul DSP Dolj.

ADVERTISEMENT

Poliția a deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor

În cursul acestei zile (n.r. joi, 13 august), poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din judeţul Dolj s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că la un cămin de persoane vârstnice din Craiova mai multe persoane au fost confirmate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Dolj, Mihaela Sadoveanu.

Conform DSP Dolj, focarul de la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova a fost depistat în data de 24 iulie, când 24 de persoane din cele două clădiri au fost testate pozitiv. Ulterior, bilanțul cazurilor confirmate a ajuns la 126, dintre care 26 angajați ai căminului și 100 de rezidenți.

ADVERTISEMENT