News

Focar de coronavirus, după vizita unui Moș Crăciun pozitiv. Zeci de persoane au fost infectate

05.01.2021 | 11:37
Focar de coronavirus dupa vizita unui Mos Craciun pozitiv Zeci de persoane au fost infectate
ADVERTISEMENT

Un focar de infecție cu virusul SARS-CoV-2 a izbucnit recent într-un spital din San Jose, California, după ce zeci de persoane au fost testate pozitiv. Din primele informații, totul ar fi pornit de la un bărbat costumat în Moș Crăciun care i-a vizitat pe pacienți din dorința de a anima atmosfera în perioada sărbătorilor.

Potrivit unui purtător de cuvânt al unității medicale, în perioada 27 – 31 decembrie 2020 au fost depistate 44 de cazuri de îmbolnăvire. Acesta a confirmat, totodată, că o persoană s-a stins din viață în urma infecției cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

Conducerea spitalului suspectează că respectivul costum „a fost un factor care a contribuit cu adevărat la îmbolnăvirea celor 44 de persoane”.

Un bărbat îmbrăcat în Moș Crăciun a infectat zeci de persoane. Cum a fost posibil acest lucru

Orice expunere ar fi fost complet nevinovată și accidentală, deoarece persoana în costum nu avea simptome și a vrut doar să ridice moralul celor din jur”, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului din San Jose, California.

ADVERTISEMENT

Jose-Luis Jimenez, profesor de chimie la Universitatea din Colorado Boulder, a analizat acest caz și a ajuns la concluzia că ventilatorul costumului ar fi putut arunca picături infecțioase în cameră, provocând astfel îmbolnăvirea celor 44 de pacienți.

Tragedie la un azil de bătrâni din Belgia după vizita lui Moș Crăciun

Un incident similar s-a petrecut și într-un azil de bătrâni din orașul belgian Mol, transformat în focar de infecție după ce un bărbat costumat în Moș Crăciun a fost ales de conducere să anime atmosfera de Sărbători.

ADVERTISEMENT

Din păcate, nimeni nu s-a gândit să-l supună unui test Covid înainte de a vizita cele peste 180 de persoane care se află în centrul respectiv. Așa se face că în câteva zile s-au înregistrat nu mai puțin de 121 de cazuri de îmbolnăvire și 18 decese.

Cu toate acestea, unul dintre cei mai buni virologi din Belgia refuză să creadă că vizita lui Moș Crăciun ar fi putut provoca atât de multe infecții. „Chiar și pentru un “superspreader” au apărut mult prea multe infecții în același timp”, a declarat Marc Van Ranst, profesor la Universitatea Katholieke Leuven și la Rega Institute for Medical Research.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în fotografiile surprinse în timpul evenimentului și publicate ulterior pe rețelele de socializare se observă că nu toate persoanele purtau măști de protecție. În plus, bărbatul îmbrăcat în Moş Crăciun și ajutoarele sale nu respectau distanțarea fizică, fapt care ar fi favorizat contagiunea.

ADVERTISEMENT