News

Focar de coronavirus într-o comună din Vaslui. O casă de rugăciune nu a respectat măsurile de protecție

09.04.2020 | 18:27
Focar de coronavirus intro comuna din Vaslui O casa de rugaciune nu a respectat masurile de protectie
ADVERTISEMENT

O comună din Vaslui a devenit focar de coronavirus după ce 22 de persoane au fost testate pozitiv COVID-19, au anunțat, joi, reprezentanții DSP Vaslui.

Focar de infecție coronavirus într-o comună din Vaslui

Gârceni, o comună din județul Vaslui, a devenit focar de coronavirus, după ce testele efectuate în zonă au confirmat 22 de persoane cu virusul COVID-19, potrivit DSP Vaslui, transmite Agerpres.

ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică din Vaslui a transmis un comunicat de presă prin care anunță că ancheta epidemiologică din Gârceni a început încă din 30 martie, atunci când erau confirmate trei cazuri de coronavirus la persoane în vârstă de 40 de ani, 52 de ani, respectiv 15 ani, toate rude.

„Persoanele din comunitate au participat la mai multe adunări la care au fost prezente aproximativ 40 de familii cu circa 110 persoane. Pentru contacţii cazurilor depistate a fost luată măsura izolării la domiciliu şi monitorizarea stării de sănătate de către DSP, asistentul medical de la cabinetul medical individual din comunitate, respectiv de către autorităţile locale.

ADVERTISEMENT

De la 23 dintre contacţii cazurilor pozitive au fost recoltate probe biologice, respectiv exudat nasofaringian, rezultatul fiind pozitiv în 19 dintre cazuri. La această dată, în comuna Gârceni, sunt confirmate cu infecţie COVID-19 un număr de 22 de persoane”, se arată în comunicatul transmis de DSP Vaslui.

Toți pacienții fac parte dintr-un cult religios

În plus, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui, a declarat că cei 19 pacienți au fost transportați la Spitalul de Urgenţă “Elena Beldiman” din Bârlad, spital suport pentru pacienții COVID-19 din zonă.

ADVERTISEMENT

Dintre cei 19 pacienții, unii sunt asimptomatici, iar câțiva au simptome ușoare, a mai spus directorul executiv DSP Vaslui.

Potrivit DSP, toți sunt membri ai cultului penticostal şi ar fi participat, la sfârşitul lunii martie, la mai multe adunări religioase, cu toate că la acea vreme existau restricții clare legate de ceremoniile religioase.

ADVERTISEMENT

„Cu ajutorul autorităţilor locale, vom continua izolarea populaţiei din comunitate. Dintre cei 19 pacienţi confirmaţi pozitiv avem şi un adolescent de 14 ani. Populaţia din comunitate a participat la o serie de adunări.

Nu s-a stabilit deocamdată carantinarea localităţii, ci doar izolarea la domiciliu a populaţiei, continuăm izolarea la domiciliu”, a a mai spus Mihaela Vlada, potrivit Agerpres.

Autoritățile iau în calcul varianta ca primele cazuri de coronavirus din comuna vasluiană să fi apărut după ce mai mulți muncitori din Suceava au venit în comună pentru a efectua diverse lucrări de construcție la casa de rugăciune a cultului religios.

ADVERTISEMENT
Tags: