News

Focar de coronavirus într-un cămin de bătrâni din Botoșani. Peste 90 de persoane sunt infectate

26.10.2020 | 12:30
Focar de coronavirus intrun camin de batrani din Botosani Peste 90 de persoane sunt infectate
ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Botoșani a demarat în cursul zilei de luni, 26 octombrie o anchetă epidemiologică la un cămin de bătrâni din comuna botoșăneană Adășeni, după ce a constatat existența unui focar de infecție cu virusul SARS-COV-2.

Din primele informații, au fost raportate cazuri de îmbolnăvire atât în rândul beneficiarilor, cât și la nivelul personalului. Mai precis, 94 de persoane au fost testate pozitiv, motiv pentru care autoritățile s-au văzut nevoite să plaseze centrul în carantină.

ADVERTISEMENT

Următorul pas constă în întocmirea unei liste a celor cu care bolnavii au intrat în contact în ultima perioadă, pentru ca aceștia să poată fi izolați la domiciliu. De altfel, Botoșaniul se numără printre județele puternic afectate de răspândirea noului coronavirus.

Un cămin de bătrâni din Botoșani intră în carantină. 94 de persoane sunt infectate

Din păcate, acesta nu este singurul focar activ depistat la nivelul județului. La Unitatea Medico-Socială de la Săveni, unde se află internați pacienți cu boli cronice au fost confirmate 5 cazuri de îmbolnăvire.

ADVERTISEMENT

Până în momentul de faţă s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 2600 de cazuri de COVID-19 în Botoșani, iar rata de incidență a atins pragul de 6,59. În plus, 26 de școli se află în scenariul roșu și își desfășoară cursurile exclusiv online.

De ce nu cred botoșănenii în COVID-19? Explicația șefei Secției de Boli Infecțioase

Cu toate că numărul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-COV-2 crește pe zi ce trece în județ, botoșănenii se încăpățânează să ignore restricțiile. Ba chiar pun la îndoială existența bolii și aleg, în schimb, să se hrănească cu iluzia că „sunt invincibili”.

ADVERTISEMENT

O spune Valentina Morcov, șefa Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean și unul dintre medicii care a fost trup și suflet alături de pacienți în cele aproape 9 luni scurse de la declanșarea epidemiei. Inevitabil, a simțit pe propria piele efectele virusului, dar nu s-a dat bătută nici măcar o clipă.

Secretul ei? Tratamentul potrivit și puterea de a recunoaște că omul nu este invincibil. Acesta este, de altfel, îndemnul transmis cu toată sinceritatea celor care refuză în continuare să creadă în existența bolii.

ADVERTISEMENT

Să ia contactul cu o persoană care a trecut prin boală, că mai nou sunt persoane care se tem să intre în contact cu un pacient de COVID și să îl întrebe cum a fost. Nu pot să-l invit în spital să vadă cum este, dar să întrebe un pacient care a stat o săptămână – două cu mască de oxigen, cum a fost.

Mă gândesc că se cred invincibili sau cred în acele voci care spun că e doar o răceală, am spus, sunt voci destul de sonore care zic: e o răceală, doar o răceală, și preferă să îi creadă pe aceia.

O dată ce suferă din punct de vedere economic, nu mai gândesc, cred eu, corect. Fiecare se gândește la buzunarul lui. Nu suntem invincibili. Dacă îl vedem pe unul că a făcut o formă ușoară, a fost norocos!”, este mărturia de o sinceritate dezarmantă a medicului Valentina Morcov.

ADVERTISEMENT