News

Focar de coronavirus la un cămin de bătrâni din Ciugud. 25 de persoane au fost testate pozitiv

07.10.2020 | 11:09
Focar de coronavirus la un camin de batrani din Ciugud 25 de persoane au fost testate pozitiv
ADVERTISEMENT

Direcția de Sănătate Publică Alba a demarat o anchetă epidemiologică într-un cămin de bătrâni din satul Șeușa, comuna Ciugud, după ce s-a constatat existența unui focar de coronavirus. Din primele informații, 21 de vârstnici instituționalizați și patru angajați au fost testați pozitiv.

Potrivit autorităților, niciuna dintre aceste persoane nu se confruntă cu forme severe ale bolii. Urmează acum ca specialiștii să întocmească lista completă a contacților direcți, în vederea plasării acestora în izolare la domiciliu.

ADVERTISEMENT

Cu o incidență de 4,49 de infectări noi la mia de locuitori, comuna Ciugud traversează cea mai dificilă situație din județul Alba. Acesta este, de altfel și motivul pentru care masca a devenit obligatorie în spațiile publice, iar școala se desfășoară exclusiv online.

Focar de COVID-19 într-un cămin de bătrâni din Ciugud, Alba

Este vorba despre un cămin privat pentru persoane vârstnice din satul Șeușa, comuna Ciugud. Din informațiile pe care la avem în momentul de față, este vorba despre 21 de persoane vârstnice care sunt instituționalizate în cadrul acestui cămin și patru angajați. Din fericire, nu avem informații despre cazuri grave din rândul acestor persoane.

ADVERTISEMENT

Sunt forme ușoare, forme medii și asimptomatici în momentul de față. Chiar dacă este un cămin privat, noi tratăm cu deplină responsabilitate acest caz. Această instituție are în jur de 25-27 de vârstnici instituționalizați și în jur de 13 persoane care sunt angajate.

Încă de la primele suspiciuni privind un posibil focar de coronavirus au fost luate măsuri ample. Au fost izolate toate persoanele care prezentau suspiciuni, dar și cele care ar fi intrat în contact cu posibilii bolnavi.

ADVERTISEMENT

Noi așteptăm acum să vedem ce ne spune DSP Alba, pentru că a fost deschisă o anchetă și urmează să stabilească atât sursa focarului, cât și măsuri suplimentare. Încă de acum două săptămâni am luat decizia ca masca să fie purtată în spațiile publice, pentru că suntem o comunitate mică și avem un număr destul de mare de cazuri.

Mai mult decât atât, școala se desfășoară online, pentru a fi o protecție specială și suplimentară pentru copiii noștri. Așteptăm astăzi o ședință de urgență a Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență din Alba, care va dispune măsuri suplimentare la nivelul comunității.

ADVERTISEMENT

Presupunem că la nivelul acestui sat vor fi dispuse măsuri suplimentare, din cauza acestui focar care a apărut în cadrul căminului pentru persoane vârstnice”, a declarat Dan Lungu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Ciugud.

ADVERTISEMENT