News

Focar de gripă aviară într-un județ din România. Comerțul cu păsări, suspendat o lună în toată țara

09.05.2021 | 17:53
Focar de gripa aviara intrun judet din Romania Comertul cu pasari suspendat o luna in toata tara
ADVERTISEMENT

Gripa aviară lovește din nou România. Un focar de infecție a fost depistat recent în județul Mureș. Astfel, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la solicitarea ANSVSA, a decis ca activitatea de comerț cu păsări să fie suspendată o lună în toată țara.

La finalul acestei săptămâni, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat prezența virusului gripei aviare, serotipul H5N8, la păsările dintr-o exploatație comercială, cu un efectiv de 180.000 de capete, din localitatea Ungheni, județul Mureș.

ADVERTISEMENT

La nivelul fermei infectate au fost impuse restricții severe de deplasare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport și furajelor. De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele urmează să fie incinerate, împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie, informează ANSVSA.

Comerţul cu păsări, suspendat o lună în toată România, după un focar de gripă aviară în Mureș

În contextul apariției acestei situații epidemiologice veterinare excepționale, generată de răspândirea gripei aviare, la păsările dintr-o exploatare avicolă din Mureş, s-au luat mai multe măsuri.

ADVERTISEMENT

Astfel, la solicitarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), s-a întrunit Comitetul Național pentru Situații de Urgență – Centrul Național de Combatere a bolilor pentru adoptarea unor noi măsuri în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploatație comercială de păsări din localitatea Ungheni, județul Mureș.

În urma ședinței au fost dispuse următoarele măsuri, care se aplică la nivel național, pentru o perioadă de 30 de zile:

ADVERTISEMENT
  • Suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări;
  • Suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

ANSVSA precizează, în următoarea perioadă, ”comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată”.

ADVERTISEMENT

Controale în toată țara la fermele de păsări

Autoritățile mai informează că, la nivelul exploatațiilor comerciale de păsări de pe întreg teritoriul României, se vor face controale privind respectarea măsurilor de biosecuritate și aplicarea de măsuri de biosecuritate suplimentare.

În zonele cu restricții, măsurile vor fi menținute minim treizeci de zile. Ancheta epidemiologică este în desfășurare în vederea stabilirii sursei de infecție și a trasabilității păsărilor.

Totodată, serviciile sanitare veterinare împreună cu Inspectoratul Județean de Poliţie și Inspectoratul Județean de Jandarmerie Mureș, au restricţionat drumurile de acces către explotația afectată.

În următoarele zile vor fi intensificate controalele în trafic, în vecinătatea Punctelor de Trecere a Frontierei de stat, pe rutele comerciale prin care se realizează schimburile intracomunitare cu păsări vii, carne de pasare, ouă de consum şi de incubaţie între România şi Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi alte state membre în care evoluează gripa aviară.

Nu doar în România a fost depistat un focar de gripă aviară. În prezent, se înregistrează o creștere explozivă a focarelor în mai multe țări din Europa, boala evoluând în: Ungaria, Bulgaria, Cehia, Germania, Franța, Polonia, Danemarca, Slovacia, Belgia și Suedia, mai anunță ANSVSA.

ADVERTISEMENT